Πώς "καταφέρνει" ένα κινητό να σε αποσπάσει σε τόσο μεγάλο βαθμό από τις καθημερινές σου δραστηριότητες;

Ο εθισμός στα smartphone δεν είναι κάτι που αναμένουμε να δούμε κάποια στιγμή στο μέλλον, αλλά ένα πρόβλημα που μας χτυπάει την πόρτα σήμερα.

Όσο η τεχνολογία εξελίσσεται και τα κινητά γίνονται όλο και πιο “έξυπνα”, η τάση των ανθρώπων να παραμελούν τις δραστηριότητες της πραγματικής ζωής για να “αφιερωθούν” στην διαδικτυακή, θα αυξάνεται.

Όπως αναφέρει η οικονομική συντάκτρια Aime Williams, οικονομική συντάκτρια, στους Financial Times: «Κάθε φορά που προσπαθώ να διαβάσω ένα βιβλίο καταλήγω να παίρνω το κινητό και να σκρολάρω στο Facebook και το Twitter με μια αίσθηση απώλειας χρόνου και σκοπού. Συνεχίζω να διακόπτω τον φυσικό ειρμό των σκέψεών μου για να κάνω κάτι που κανονικά δεν θέλω».

Η παραδοχή της Williams δεν είναι ένα θέμα που εμείς κοιτάμε από μακριά και γνέφουμε συγκαταβατικά. Το ζούμε και οι ίδιοι. Πόσες φορές ήθελες να κάνεις κάτι παραγωγικό και σε “απορρόφησε” το κινητό;

Η Aime δεν άφησε την υπόθεση εκεί, όμως, και αποφάσισε να ψάξει που οφείλεται η εξάρτηση της από το κινητό.

Η ανακάλυψη της ήταν πως πίσω από την λεγόμενη “persuasive technology” (τεχνολογία της πειθούς), υπάρχουν μελέτες ψυχολογίας και εταιρείες που παρέχουν ειδικές υπηρεσίες που “κρατούν τον κόσμο εθισμένο”.

Πώς το κάνουν αυτό;

Πρόκειται για έναν συνδυασμό μεθόδων που σκοπό έχει να “διαχειριστεί” και να χρησιμοποιήσει προς το συμφέρον του την βιοχημεία του ανθρώπινου εγκεφάλου ώστε να κάνουν το άτομο να περνά περισσότερο χρόνο στο κινητό.

 

Αυτό το γεγονός έχει πυροδοτήσει αρκετές αντιδράσεις και έχει ωθήσει στην δημιουργία ομάδων που δρουν κατά της εξάρτησης από τις εφαρμογές.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει, πάντως, άλλη λύση για το θέμα πέραν του να αγοράσεις ένα πάρα, πάρα πολύ χαζό τηλέφωνο.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υγεία

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Οια

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;