Το καλοκαίρι φτάνει στο τέλος του και οι υποχρεώσεις σου χτυπού την πόρτα, έφτασε ο Αύγουστος!

Ο Αύγουστος δεν συμβολίζει μεν το τέλος του μπάνιου και της ηλιοθεραπείας, αν μη τι άλλο στην Ελλάδα ζούμε, θα έχουμε ήλιο για καιρό. Συμβολίζει, όμως, το τέλος των διακοπών και την επιστροφή στις υποχρεώσεις μας, είτε αυτές είναι ακαδημαϊκές είτε επαγγελματικές.

Πολλοί είναι αυτοί που χαίρονται που επιστρέφουν, ωστόσο, άλλοι δεν δύνανται να αισθανθούν ευτυχία. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Το φαινόμενο ονομάζεται “μελαγχολία του Αυγούστου”.

Όπως αναφέρει ο διευθυντής ψυχιατρικής του Ιατρικού Κέντρου του Γουέστσεστερ, Στίβεν Φερνάντο, στο New York Magazine: «Η μελαγχολία του Αυγούστου είναι κάτι σαν τη μελαγχολία του απογεύματος της Κυριακής, η οποία, όμως, εν προκειμένω, κρατά για ένα μήνα»

Ο ιατρικός κόσμος, μάλιστα, καταχωρεί την μελαγχολία του Αυγούστου ως μια συναισθηματική διαταραχή.

«Για να διαγνωστεί μια διαταραχή της διάθεσης πρέπει το άτομο να έχει τουλάχιστον επί δυο εβδομάδες αρκετά επίμονα συμπτώματα που δεν δείχνουν να βελτιώνονται», εξηγεί ο Φερνάντο.

Εάν ένα άτομο έχει αυτά τα συμπτώματα για μικρότερο διάστημα τότε πιθανότατα έχει εμφανίσει μια υποκλινική εκδοχή της διαταραχής. «Κάτι που είναι υποκλινικό έχει μικρότερη διάρκεια, είναι λιγότερο σοβαρό και έχει διακυμάνσεις» αναφέρει ο ειδικός.

«Αν συμβεί κάτι καλό, αισθάνεσαι καλύτερα και αν συμβεί κάτι που δεν είναι και τόσο καλό, αισθάνεσαι χειρότερα. Υπάρχει δηλαδή διακύμανση της διάθεσης ανάλογα με την περίσταση. Σε μια διαταραχή, όμως, δεν υπάρχουν διακυμάνσεις», προσθέτει.

Πώς αντιμετωπίζεται

Τα αρνητικά αυτά συναισθήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με πλήρη χαλάρωση, αποκοπή από στρεσογόνες καταστάσεις και ηρεμία, αναφέρει η Ρέιτσελ Ανουντσιάτο, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Φόρντχαμ.

«Τον Αύγουστο είναι η καταλληλότερη στιγμή για κάποιον να κάνει ένα διάλειμμα από όλα και από όλους», προσθέτει.

Ακόμη, ο κλινικός ψυχολόγος και αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, Τζόσουα Κλαπόφ, προτείνει το άτομο να κάνει πράγματα που το ευχαριστούν για να αντιμετωπίσει την μεταγχολία του Αυγούστου.

«Αυτό που δεν πρέπει να κάνετε είναι να απομονωθείτε» λέει ακόμη και πως ο Αύγουστος είναι η ιδανική στιγμή για να ξεπεράσει κανείς τις συναισθηματικές του διαταραχές περνώντας χρόνο με τους φίλους του, βλέποντας μια ταινία, ή απλά αράζοντας να πιει έναν καφέ και να χαλαρώσει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;