Συνταγές: Φτιάξε το απόλυτο τηγανόψωμο με φέτα!
Γκιουζλεμέδες με φέτα. Ένα παραδοσιακό ορεκτικό της Μυτιλήνης που το έφεραν οι Μικρασιάτισες νοικοκυρές και συναντάμε πλέον σε όλο το νησί.

Η λέξη προέρχεται από τη λέξη goz – μάτι στην τούρκικη γλώσσα και παραπέμπει στις φουσκάλες που δημιουργούνται κατά το ψήσιμο ή τηγάνισμα της ζύμης του γκιουζλεμέ που μοιάζουν με μάτια. Τα τυλιχτά και διπλωμένα υπέροχα αυτά πιτάκια με τη τραγανή αφράτη ζύμη μπορείτε να τα απολαύσετε στην αλμυρή αλλά και γλυκά εκδοχή τους. Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή (από εδώ) με τυρί φέτα δηλ. στην αλμυρή εκδοχή τους για γκιουζλεμέδες κοινώς για ένα τηγανόψωμο μιας και γίνονται στο τηγάνι. Μπορείτε να τα απολαύσετε και στη γλυκιά εκδοχή τους γεμιστά με φρέσκια ανάλατη μυζήθρα, ζάχαρη και κανέλα σερβιρισμένα με μέλι.

Υλικά συνταγής
100 ml ελαιόλαδο
250 ml χλιαρό νερό
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
2 κ.σ. ξύδι
½ κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση:
250 γρ. ανθότυρο
200 γρ. φέτα
2 αυγά
½ ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο ή 2 κ.σ. αποξηραμένο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
νισεστές για το άνοιγμα του φύλλου

Εκτέλεση συνταγής

Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι. Ανοίγετε μια λακουβίτσα στη μέση και ρίχνετε εκεί το αλάτι και σταδιακά το ελαιόλαδο, το ξύδι και το νερό, παίρνοντας λίγο-λίγο αλεύρι από το κέντρο προς τις άκρες. Ζυμώνετε καλά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και έχετε μια σφιχτή ζύμη. Αν απαιτηθεί προσθέτετε λίγο ακόμα αλεύρι. Σκεπάζετε το μπολ με μια μεμβράνη και αφήνετε στην άκρη τη ζύμη να “ξεκουραστεί” για 1 ώρα.
Για τη γέμιση: Εν τω μεταξύ, θρυμματίζετε με τα χέρια σας το ανθότυρο και τη φέτα. Σε ένα μπολ ρίχνετε τα αυγά και τα χτυπάτε. Προσθέτετε τα θρυμματισμένα τυριά (ανθότυρο και φέτα) το δυόσμο και πιπέρι και τα αναμιγνύετε καλά. Τα αφήνετε στην άκρη.
Με τη 1 ώρα αναμονή για τη ζύμη, αλευρώνετε μια επιφάνεια εργασίας σας και ανοίγετε με μεσαίο πλάστη λεπτά φύλλα, πασπαλίζοντάς τα κάθε τόσο με νισεστέ. Τα κόβετε σε λωρίδες 5×10 εκ., βάζετε στην άκρη κάθε λωρίδας 1 κ.σ. γέμιση και τα τυλίγετε σε μικρά φακελάκια ή τρίγωνα ή και σε ακανόνιστα σχήματα.
Όπως και να τα τυλίξετε φροντίζετε να τα διπλώσετε πολύ καλά ώστε να “φυλακίσουν” σωστά τη γέμιση και μη χυθεί κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος. Τηγανίζετε τους γκιουζλεμέδες σας σε καυτό αγνό ελαιόλαδο για 2 λ από τη κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσει και γίνει τραγανό το φύλλο.

Πηγή: sintayes.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;