Η ακαδημαϊκή αναζήτηση
Αύγουστος κοντοζυγώνει, με τι ασχολούμαι θα μου πείτε....

Αμ δε. Οι ακαδημαϊκοί δεν κάνουν διακοπές ποτέ…Νομίζω ότι οι διακοπές είναι από τις χειρότερες περιόδους μέσα στον χρόνο καθώς προσπαθούν να κάνουν ό,τι δεν προλαβαίνουν τον υπόλοιπο καιρό. Και πώς τυχαίνει άραγε, όλα τα ωραία deadlines πέφτουν 15Αύγουστο.

Δεν είναι αυτό το θέμα όμως.

Το θέμα είναι η αναζήτηση δουλειάς σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Γιατί πολλοί κάνουν όνειρα να κάνουν ένα διδακτορικό, αλλά μετά τι το κάνουν; Και κυρίως, γιατί το κάνουν; Δίνουν κοντά 5-10 χρόνια από τη ζωή τους και τελειώνοντας –όπως έχω ξαναπεί- δεν ξέρουν τι να κάνουν με τη ζωή τους. Πιστεύω ότι δεν αξίζει να μπεις σε αυτήν την διαδικασία αν δεν θες να δουλέψεις στο πανεπιστήμιο ή στην έρευνα. Δύσκολα το αντικείμενο που έχεις επιλέξει θα μπορέσει να βρει τέλειο αντίκρυσμα στην αγορά, εδώ δυσκολεύεσαι να βρεις στον ίδιο τον χώρο που το έκανες.

Είναι δύσκολη λοιπόν αυτή η αναζήτηση, και σκέφτηκα να «προειδοποιήσω» όσους το σκέφτονται. Όχι για να αλλάξουν γνώμη, σε καμία περίπτωση. Απλά για να ξέρουν τι να περιμένουν και να προετοιμαστούν κατάλληλα.

Τελειώνοντας το διδακτορικό, είσαι πολύ «νέος» ακαδημαϊκά για να μπορέσεις να διεκδικήσεις μια θέση στο πανεπιστήμιο άμεσα. Κάπως λοιπόν πρέπει να ζήσεις και ταυτόχρονα να πάρεις και αυτά τα προσόντα που σου χρειάζονται ώστε να βρεις μετά τη θέση που θέλεις και το κυριότερο, να μπορείς να αντεπεξέλθεις στα καθήκοντά σου.

Στην Ελλάδα, τα χρόνια που πρέπει να περιμένεις είναι αρκετά και αυτό με συνεχή προσπάθεια ώστε να συνεχίζεις να εκπαιδεύεσαι. Προσπαθείς ίσως να βρεις σε κάποιο ιδιωτικό πανεπιστήμιο μια θέση για να συμπληρώσεις τις ώρες διδασκαλίας που χρειάζεσαι…Ταυτόχρονα τρέχεις να πάρεις και ένα κάρο πιστοποιήσεις για να δείξεις ότι είσαι ικανός να διδάξεις σε ενήλικες. Και ετοιμάζεις προτάσεις για κάθε είδους έργα, ενώ γράφεις και ένα κάρο άρθρα για να έχεις τις απαιτούμενες δημοσιεύσεις.

Το πιο σοκαριστικό όμως είναι όταν επιχειρείς να κάνεις αιτήσεις για το εξωτερικό, για θέσεις σε πανεπιστήμια. Που από τις βασικές ερωτήσεις είναι πώς μπορείς να βρεις χρηματοδότηση για να φέρεις στο πανεπιστήμιο. Εκεί διαπιστώνεις τι ρομαντικά που είμαστε εδώ στο…Ελλάντα αλλά και πόσο ανέτοιμος είσαι για να βγεις σε μια τέτοια αγορά…Και άντε πάλι να ψάχνεις πηγές χρηματοδότησης και να κοιτάς πώς δουλεύουν. Μπλέξιμο.

Στο τέλος της ημέρας αναρωτιέσαι πόσο χρόνο θα σπαταλήσεις συνολικά να περιμένεις, πόσο χρόνο θα διαθέσεις στον εαυτό σου ώστε να μην “πετάξεις” το διδακτορικό σου και πιάσεις δουλειά οπουδήποτε αλλού- θα είσαι υπερτυχερός αν είναι στο αντικείμενο που σπούδασες. Εγώ ευτυχώς είμαι!

Αυτή είναι η ονειρική ζωή ενός μελλοντικού ακαδημαϊκού. Όλη αυτή η αίγλη…Και δεν λείπει ποτέ το συγκαταβατικό κούνημα του κεφαλιού που κάνεις όταν σου λένε, α, είσαι καθηγήτρια πανεπιστημίου τώρα;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;