Μάρσαλ Μακ Λούαν: O άνδρας που προέβλεψε την δύναμη των media!
H προσωπικότητα πίσω από το σημερινό Goodle Doodle!

Ο Μάρσαλ Μακ Λούαν είναι ο πρώτος στοχαστής που μίλησε για την μαζική κουλτούρα του “παγκόσμιου χωριού” αλλά και καθιέρωσε την λέξη “media” όπως τον γνωρίζουμε σήμερα.

Στις προβλέψεις που έκανε για το μέλλον είχε μιλήσει για την ηγεμονία των media στην κοινωνία και για την επίδραση που θα έχουν πάνω μας.

Ο άνδρας αυτός είχε προβλέψει ακόμη και την εμφάνιση των ριάλιτι σόου. «Το μέσο είναι το μήνυμα», είχε πει κάποτε και σήμερα, θεωρείται ένας από τους πιο οξυδερκείς μεταπολεμικούς στοχαστές.

Λίγα λόγια για τον Μακ Λούαν

Ο Χέρμπερρτ Μάρσαλ Μακ Λούαν γεννήθηκε στις 21 Ιουλίου του 1911. Ήταν Καναδός καθηγητής, φιλόσοφος και διανοούμενος.

Το έργο του θεωρείται ένας από τους θεμέλιους λίθους της θεωρίας των media, ενώ έχει εφαρμοστεί πολλές φορές πρακτικά στην διαφήμιση και την βιομηχανία της τηλεόρασης.

Ο Μακ Λούαν σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα και στο Κέιμπριζ. Ξεκίνησε την καριέρα του ως καθηγητής Αγγλικών σε διάφορα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά προτου εγκατασταθεί στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, όπου και παρέμεινε ως το τέλος της ζωής του.

Ήταν αρκετά δημοφιλης την δεκαετία του ’60, ωστόσο, η επιρροή του άρχισε να μειώνεται στις αρχές του ’70.

Για τον ίδιο «οι διαφημίσεις είναι η τέχνη του 20ού αιώνα» ή «η τέχνη των σπηλαίων του 20ού αιώνα» επειδή βρισκόμαστε στην αρχή μιας εποχής όπου ο τυπογραφικός πολιτισμός χάνει τη σημασία του.

Ο Μακ Λούαν χρησιμοποίησε τα αναδυόμενα μέσα ενώ δεν ήταν ένθερμος υπερασπιστής τους. «Είμαι εναντίον όλων των εφευρέσεων, όλων των αλλαγών, όμως αποφασισμένος να καταλάβω αυτό που συμβαίνει» δήλωνε το 1966.

Ο ίδιος πίστευε ότι μόνο η βαθιά κατανόηση μπορεί να μας βοηθήσει να αντισταθούμε στην ομογενοποίηση και στον πολιτισμό της «σούπας».

Ακόμη και χρόνια μετά τον θάνατο του, παραμένει μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στον ακαδημαϊκό χώρο.

Με την έλευση του ίντερνετ, βέβαια, ο κόσμος άρχισε να αποκτά ξανά ενδιαφέρον για την δουλειά και το έργο του.

Ο Μακ Λούαν απεβίωσε στις 31 Δεκεμβρίου 1980.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαρ. 2024
ΕΦΕΣ
19:30
-
ΟΣΦΠ
19 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΒΙΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;