Σαουδική Αραβία: Τα κορίτσια θα κάνουν για πρώτη φορά γυμναστική στο σχολείο!
Τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται στην Σαουδική Αραβία!

!Το κράτος της Σαουδικής Αραβίας είναι γνωστό για την αστηρότητα των νόμω του αλλά και τους περιορισμούς που επιβάλλει στην ζωή των γυναικών.

Παρ’ όλα αυτά, πριν λίγες μέρες έλαβε τόπο μια μικρή αλλά σημαντική νίκη στον τομέα της γυναικείας δραστηριότητας, καθώς επιτράπηκε να ενταχθεί στο πρόγραμμα των δημόσιων σχολείων, από τη φετινή χρονιά, και η άθληση των κοριτσιών.

Η γυμναστική, γενικά, είναι κάτι που απαγορεύεται στις γυναίκες της Σαουηδικής Αραβίας, πράγμα που κάνει την αλλαγή αυτή αρκετά σημαντική. Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, πως επετράπη η γυμναστική στα σχολεία θηλέων αλλά μόνο στα ιδιωτικά.

 

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας της Σαουδικής Αραβίας, αν και δεν ξεκαθάρισε ποιες ακριβώς δραστηριότητες θα είναι επιτρεπτές, διαβεβαίωσε ότι θα σέβονται το ισλαμικό δίκαιο και τρόπο ζωής.

Όπως αναφέρουν οι Times, η ένταξη της άθλησης αποτελεί μέρος του κυβερνητικού προγράμματος «Saudi Vision 2030», που έχει στόχο να κάνει τη «ζωή πιο απολαυστική για τους πολίτες» φιλοδοξώντας να εμπνεύσει το 40% των πολιτών να γυμνάζονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ένα ποσοστό αρκετά φιλόδοξο μιας και τώρα αγγίζει μόλις το 13%.

Οι εχθροί της γυναικείας γυμναστικής θεωρούν πως η δραστηριότητα αυτή αφαιρεί από την γυναίκα την ταπεινότητα της ενώ άλλοι λένε πως η φιλοσοφία των αθλημάτων είναι ενάντια στην φύση της, καθώς η άθληση θα τις κάνει να μοιάζουν με άνδρες.

«Η ουσία του πράγματος βρίσκεται στην προστασία της θηλυκότητας», υπογραμμίζει η ακαδημαϊκός Hatoon al-Fassi, που ασχολείται με το θέμα.

«Πρόκειται για μια κίνηση ιστορικής σημασίας, ειδικά στο πλαίσιο του δημόσιου σχολείου, γιατί θα χαρίσει στα κορίτσια ένα πιο δυνατό κορμί, θα τους καλλιεργήσει το σεβασμό για το σώμα τους, ενώ παράλληλα θα ξεκλειδώσει νέες προοπτικές για τις γυναίκες στον αθλητισμό».

Αν το πρόγραμμα υλοποιηθεί φέτος, θα υπάρξουν αρκετά θέματα καθώς τα πανεπιστήμια της χώρας δεν δέχονται γυναίκες φοιτήτριες στις σχολές Φυσικής Αγωγής, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αρκετά άτομα για να καλυφθούν οι ανάγκες του τεράστιου δικτύου δημόσιων σχολείων.

«Είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα γιατί ξεκινάμε από το μηδέν», λέει η Hatoon al-Fassi.

Εικόνες: AP, Getty Images

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υγεία

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Οια

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Λαμ
17:00
-
ΠΑΟ
24 Απρ. 2024
Άρη
19:30
-
Ολυ
23 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:30
-
ΜΑΚ
23 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;