Γιατί οι γυναίκες έχουν νεύρα κατά την διάρκεια της περιόδου;
Και τα νεύρα βαράνε κόκκινο!

Η περίοδος, η φάση που τα η διάθεση έχει πάει στα τάρταρα, η ψυχραιμία χάνεται με το παραμικρό και η οργή περιμένει στην γωνία την παραμικρή αφορμή για να εμφανιστεί.

Τα νεύρα της περιόδου είναι, όμως, πραγματική αιτία νεύρων ή απλά ένα στερεότυπο;

Η απάντηση ήρθε να δώσει ερευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Scientific Report, η οποία μελέτησε δείγμα 30 γυναικών και κατέληξε πως οι αλλαγές στο επίπεδο των οιστρογόνων μιας γυναίκας, κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης, επηρεάζει ελαφρώς τον εγκέφαλό τους.

Συγκεκριμένα, η επιρροή θα ασκηθεί στον ιππόκαμπο, δηλαδή το κέντρο ελέγχου του εγκεφάλου για τις αναμνήσεις, τη διάθεση και τα συναισθήματα.

Ακόμη, οι ερευνητές υπέβαλαν τις γυναίκας σε εξέταση μαγνητικής τομογραφίας παρατήρησαν ότι η αύξηση των οιστρογόνων οδηγούσε σε μία ελαφρά αύξηση του όγκου του ιππόκαμπου.

Όπως αναφέρει η Claudia Barth, επικεφαλής της μελέτης και υποψήφια διδάκτορας στο Ινστιτούτο Max Planc, «ίσως να είναι ο λόγος που επηρεάζεται η συμπεριφορά των γυναικών».

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το ζήτημα απαιτεί περαιτέρω ανάλυση για να επιβεβαιωθεί και πως, μέχρι στιγμής, έχει διαπιστωθεί μόνο στα ποντίκια.

Οι ίδιοι θέλουν να ερευνήσουν περισσότερο την υπόθεση και να χαρτογραφήσουν τη σχέση μεταξύ των παρατηρούμενων αλλαγών στον εγκέφαλο και μίας κατάστασης που ονομάζεται προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή (PMDD). Πρόκειται για μια διαταραχή που επηρεάζει 1/12 γυναίκες και περιλαμβάνει συμπτώματα, όπως αλλαγές στη διάθεση και άγχος.

«Για να έχουμε καλύτερη κατανόηση αυτής της διαταραχής, θα πρέπει πρώτα να μάθουμε ποιος είναι ο μηνιαίος ρυθμός του εγκεφάλου μίας υγιούς γυναίκας. Μόνο τότε μπορούμε να αποκαλύψουμε τις διαφορές σε άτομα που έχουν PMDD», είπε μια από τους συγγραφείς της μελέτης, Julia Sacher.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Υγεία

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Οια

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;