ΟΑΕΔ: Πώς θα κατανεμηθούν οι νέες θέσεις εργασίας - Δείτε τα προγράμματα!
Δείτε αναλυτικά όσα γνωρίζουμε!

Μέσα στο καλοκαίρι ξεκινούν πέντε προγράμματα εργασίας του ΟΑΕΔ που αφορούν νέους αλλά και εργαζομένους πλησίον της σύνταξης, ενώ υπό κατάρτιση βρίσκεται και το νέο πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας που αφορά εγκλωβισμένους και απλήρωτους εργαζομένους.

Άλλα ΠΕΝΤΕ θα ξεκινήσουν από Σεπτέμβρη σύμφωνα με τις δηλώσεις της κυρίας Καραμεσίνη. Δείτε εδώ αναλυτικά τις δηλώσεις της

Το άρθρο θα ανανεωθεί μόλις υπάρξουν νέες πληροφορίες αυτά είναι όσα γνωρίζουμε σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. 

Δείτε περισσότερα εδώ:
1. Εγγύηση για τη Νεολαία (πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας).
2. Κατάρτιση και πρακτική άσκηση νέων ηλικίας 18-24 ετών
3. Επιταγή Εισόδου (voucher) για 6.500 νέους έως 29 ετών στον Τουρισμό.
4. Πρόγραμμα υποστήριξης επιχειρηματικότητας νέων 18-29 ετών.
5. Πρόγραμμα πρόσληψης μακροχρόνια ανέργων στο Δημόσιο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά, μέσω του διαδικτυακού τόπου του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr), ενώ για την επιλογή τους θα ληφθούν υπόψη κριτήρια όπως διάρκεια συνεχόμενης ανεργίας, προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία, εισόδημα ατομικό/οικογενειακό (φορολογικό έτος 2016), αναπηρία (σε ποσοστό 50% και άνω και η οποία δεν πλήττει την ικανότητα για εργασία), ύπαρξη Προστατευόμενου/ων Τέκνου/ων ΑμεΑ (ανηλίκων ή/και ενηλίκων), δικαιούχοι ΚΕΑ.

Αναλυτικότερα:

 

Μοναδική προϋπόθεση για τους υποψηφίους που θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα είναι να βρίσκονται στα μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ για πάνω από 12 μήνες, δηλαδή να είναι στην κατηγορία των μακροχρόνια ανέργων. Οι επιλεγέντες θα λαμβάνουν μισθό έως 600 ευρώ μηνιαίως, ενώ θα έχουν και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.
Αυτή την περίοδο υπάρχουν πάνω από 60.000-70.000 δυνητικά ωφελούμενοι που θα μπορούσαν να συμπληρώσουν τα ένσημά τους με τον τρόπο αυτό, δεδομένης της υψηλής ανεργίας που «μαστίζει» τους εργαζομένους μεγαλύτερης ηλικίας.

Σύμφωνα με πηγές του ΟΑΕΔ, στο πρόγραμμα θα εντάσσονται άνεργοι που βρίσκονται στο μητρώα του οργανισμού τουλάχιστον επί 12 μήνες πριν από την υποβολή της σχετικής αίτησης υπαγωγής, ενώ θα πρέπει να εξακολουθούν να είναι άνεργοι κατά την προκήρυξη του προγράμματος.

Η επιλογή τους θα γίνει με υπόδειξη του ΟΑΕΔ, εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ (βάσει της τροπολογίας εξαιρούνται του ν.2190/94), καθώς δεν πρόκειται για διορισμό αλλά για απασχόληση ορισμένου χρόνου, διάρκειας 12 έως 24 μηνών.
Το σκεπτικό του υπουργείου Εργασίας έγκειται στο γεγονός ότι οι άνεργοι της ηλικιακής ομάδας 55 έως 67 ετών κατά τεκμήριο δυσκολεύονται περισσότερο στην αναζήτηση εργασίας σε σύγκριση με άλλες ηλικιακές ομάδες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμπληρώσουν τα απαραίτητα για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος χρόνια εργασίας.

Το ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων 55-67 ετών στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και στις πάσης φύσεως επιχειρήσεις αυτών θα εκπονήσει ο ΟΑΕΔ και θα είναι ανοιχτό μέχρις εξαντλήσεως των διαθέσιμων κονδυλίων. Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται πως θα «τρέξει» για παραπάνω από έναν χρόνο, ώστε, αν κάποιος ενδιαφερόμενος δεν πληροί φέτος τις προϋποθέσεις της μακροχρόνιας ανεργίας, να έχει τη δυνατότητα να ενταχθεί στο πρόγραμμα από το 2018, οπότε και θα συμπληρώσει το 12μηνο.
Σημειώνεται πως έως το τέλος του 2012 ήταν σε εφαρμογή ο ν.3863/2010 που προέβλεπε την υποχρέωση του εργοδότη σε περίπτωση απόλυσης εργαζομένου πλησίον της σύνταξης να καταβάλλει τα ένσημά του για δύο χρόνια (μαζί με τον ΛΑΕΚ).

Πηγή: dimokratianews.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;