Κατάργηση τελών περιαγωγής εντός ΕΕ - Τι πρέπει να προσέξεις για να μην χρεωθείς!
Τώρα που πλησιάζουν οι καλοκαιρινές διακοπές, είναι καιρός για μερικές διευκρινήσεις!

Εδώ και μερικές μέρες έχουν καταργηθεί οριστικά τα τέλη περιαγωγής σε όλη την ΕΕ. Ωστόσο, το πεδίο δεν είναι εντελώς ελεύθερο για τους καταναλωτές και, ενόψει διακοπών, αξίζει να γίνουν ορισμένες διευκρινήσεις.

Ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, ακόμη και στις χρεώσεις του κινητού σου.

 

Η Ισαβέλε Μπούσκε, εκπρόσωπος Oμοσπονδιακού Κέντρου Καταναλωτών (vzbv) στις Βρυξέλλες υπογραμμίζει ότι «οι καταναλωτές πρέπει να διαβάζουν προσεκτικά τα ψιλά γράμματα των συμβολαίων».

Σύμφωνα με την νέα ευρωπαϊκή ρύθμιση για την κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής (roaming), οι ταξιδιώτες θα μπορούν να τηλεφωνούν και να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο κατά την παραμονή τους σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ χωρίς να χρεώνονται περισσότερο από ό,τι στη χώρα προέλευσής τους.

Το περίεργο με αυτήν την αλλαγή είναι πως οι χώρες έχουν ακόμη διαφοροποιήσεις μεταξύ τους βάσει των συμβολαίων. 

Δηλαδή, εάν κάποιος έχει γερμανικό συμβόλαιο τηλεφωνήσει από τη Γερμανία στην Ισπανία ή στην Αθήνα, κάτω από τις νέες συνθήκες που θα επικρατούν στο εξής θα χρεωθεί περισσότερο από ό,τι εάν θα τηλεφωνούσε με τον ίδιο αριθμό από την Ισπανία ή την Αθήνα προς οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ.

Από την νέα ευρωπαϊκή ρύθμιση δεν λείπουν και οι εξαιρέσεις καθώς για όσους ταξιδεύουν με κρουαζιερόπλοια, οι χρεώσεις είναι οι ίδιες.

Τι συμβαίνει με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Προς το παρόν δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη εάν όλοι οι πελάτες έχουν πληροφορηθεί για τις αλλαγές στο σύστημα περιαγωγής κλήσεων ή αν οι ειδικές ρήτρες συμβολαίου θέτουν ακόμη εμπόδια.

«Δεν κάνουμε καμία διάκριση» αναφέρει ο Άντρεας Μίντελ από τη γερμανική Telekom. Το ίδιο υπόσχεται και η Σάρα Ρότσερ από τη Vodafone: «Από τις 15 Ιουλίου όλοι οι πελάτες επωφελούνται από τις νέες ρυθμίσεις που θα τεθούν σε ισχύ στην Ε.Ε. και μάλιστα αυτομάτως και πλήρως, χωρίς να πληρώνουν πια τέλη περιαγωγής».

Βέβαια, σύμφωνα με την Deutsche welle, ο Γιορν Μπορμ από την Telefonica δεν αναφέρει πόσο υψηλό θα είναι το ποσό συμμετοχής των πελατών στο νέο σύστημα περιαγωγής.

Τον Μάιο ο εν λόγω όμιλος επιχειρήσεων απέδωσε την μείωση του τζίρου του μεταξύ άλλων και στη μείωση των τελών περιαγωγής.

Το Κέντρο Προστασίας των Καταναλωτών περιμένει πάντως ότι οι πάροχοι θα σκεφτούν πως θα εφαρμόσουν τις νέες ρυθμίσεις στην πράξη.

Προβλήματα επίσης θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στους χρήστες που έχουν καρτοκινητά καθώς δεν διαθέτουν σταθερή ποσότητα δεδομένων για να μπορέσουν να τον χρησιμοποιήσουν και στο εξωτερικό.

Ακόμη, υπάρχουν αρκετά πακέτα στην Γερμανία, τα οποία δεν λειτουργούν εκτός συνόρων για τεχνικούς λόγους.

Η Μπούσκε, πάντως, επιβεβαιώνει ότι θα γίνονται ακόμη και έλεγχοι για αθέμιτες πρακτικές σημειώνοντας «ότι από ένα ορισμένο σημείο και μετά οι πάροχοι θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί».

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μέσα μαζικής ενημέρωσης

Πλήρης Απασχόληση

04-01-2024

Κηφισιά

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;