20 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων!
Από το 2001, η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο αφιερώνουν λίγο από το χρόνο τους για να αναγνωρίσουν και να τιμήσουν τη συμβολή όλων όσων ξεριζώθηκαν με τη βία από τα σπίτια τους. Κάθε χρόνο, την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, λαμβάνουν χώρα διάφορες εκδηλώσεις σε πάνω από 100 χώρες, με τη συμμετοχή κυβερνητικών εκπροσώπων, μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων, διασημοτήτων, απλών πολιτών και των ίδιων των προσφύγων

Ως Παγκόσμια Ημέρα καθιερώθηκε κατόπιν απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2000, και γιορτάσθηκε για πρώτη φορά, ένα χρόνο μετά, το 2001, και με αφορμή τα 50 χρόνια από την υπογραφή της «Συνθήκης για το καθεστώς των προσφύγων».

Η συγκεκριμένη Συνθήκη προέβλεπε τη σύσταση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, που είχε ως αποστολή της να συμβάλει στη μετεγκατάσταση των 1,2 εκατομμυρίων Ευρωπαίων που είχαν μείνει άστεγοι εξαιτίας του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Η Ύπατη Αρμοστεία έχει βοηθήσει πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους, καθόλη τη διάρκεια της ύπαρξής της, κι έχει τιμηθεί, μάλιστα, για το έργο της 2 φορές με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Ποια άτομα θεωρούνται πρόσφυγες;

Είναι οι άνθρωποι που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες τους, λόγω του βάσιμου φόβου τους ότι θα εκδιωχθούν είτε για θρησκευτικούς, είτε για πολιτικούς, ή για φυλετικούς/εθνικότητας λόγους, ή εξαιτίας της συμμετοχής τους σε κάποια ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα.

Στις μέρες μας, η Ύπατη Αρμοστεία είναι ένας από τους κυριότερους ανθρωπιστικούς οργανισμούς στον κόσμο. Τα περισσότερα από 5.000 στελέχη της βοηθούν πάνω από 20 εκατομμύρια πρόσφυγες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

14-02-2024

Καλλιθέα Αττικής

950

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;