Η κουζίνα είναι γεμάτη με διάφορα αντικείμενα ή μέρη που, χωρίς να το φανταζόμαστε, μαζεύουν συνεχώς μικρόβια και είναι πιο βρώμικα κα από την τουαλέτα
Ποια είναι αυτά τα επονείδιστα μέρη;
- Πετσέτες και σφουγγαράκια
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε, στο 45% των σπιτιών εντοπίστηκε τουλάχιστον ένας παθογόνος μικροοργανισμός που μεταφέρεται μέσω των τροφών και το σφουγγάρι της κουζίνας ήταν εκείνο που συγκροτεί το μεγαλύτερο μικροβιακό φορτίο –ποσοστό 64% από αυτά που μελετήθηκαν ήταν μολυσμένα με βακτήρια.«Τα σφουγγαράκια αποτελούν δεξαμενή βακτηρίων» αναφέρει η ειδικός.
«Το χειρότερο όμως είναι ότι αν υπάρχουν βακτήρια του σταφυλόκοκκου ή κολοβακτηρίδια στα σφουγγαράκια ή στις πετσέτες της κουζίνας είναι πιθανό να υπάρχουν και σε άλλα σημεία της κουζίνας. Αν χρησιμοποιούμε τα σφουγγαράκια και τις πετσέτες για να καθαρίσουμε τον πάγκο ή άλλα σημεία, τότε τα βακτήρια θα εξαπλωθούν» προσθέτει.
- Νεροχύτης
Ο νεροχύτης εμφάνισε ποσοστό 44% σε κολοβακτηρίδια και 15% σε Escherichia coli, κυρίως από δείγματα που συνέλεξαν οι ερευνητές γύρω από τον νεροχύτη. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, οι υγρές επιφάνειες της κουζίνας είναι και οι πιο επικίνδυνες καθώς η υγρασία είναι παράγων που διευκολύνει την ανάπτυξη μικροβίων.
- Πλάκες κοπής
Οι πλάκες κοπής έρχονται σε επαφή με διάφορες τροφές και, ιδιαίτερα αν δεν πλυθούν καλά ή δεν πλύνουμε τα λαχανικά ή το ωμό κρέας πριν τα κόψουμε εκεί, εμφανίζουν υψηλά ποσοστά παθογόνων μικροοργανισμών. Περίπου μία στις 4 (23%) από τις πλάκες κοπής που εξέτασαν οι ερευνητές ήταν βρόμικες, ενώ πολύ περισσότερες (76%) ήταν υπερβολικά φθαρμένες, με βαθιές χαρακιές και σπασίματα στην επιφάνειά τους, μέρη που τα βακτηρίδια μπορούν να χωθούν.
JOBS
Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα
Πωλήσεις
Πλήρης Απασχόληση
05-02-2024
Αθήνα
Υπάλληλοι γραφείου
Μερική Απασχόληση
15-03-2024
Αργυρούπολη
590