Τι ρόλο παίζει το τσιμέντο στην αύξηση της θερμοκρασίας;
Το τέλος του 21ου αιώνα αναμένεται να είναι δύσκολο για ορισμένες πόλεις της Γης!

Σύμφωνα με νέα ολλανδο-βρετανική μελέτη, η οποία είχε επικεφαλής τον δρα Φρανσίσκο Εστράδα του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Μελετών του Πανεπιστημίου VU του ‘Αμστερνταμ και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής Nature Climate Change, πολλές από τις πόλεις της Γης αναμένεται να αντιμετωπίσουν θερμοκρασίες έως και 8 βαθμούς υψηλότερες σε σχέση με τις σημερινές.

Οι αιτίες πίσω από αυτό το φαινόμενο είναι οι αυξημένες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και το τσιμέντο και η άσφαλτος των αστικών κέντρων, οι οποίες και επιδεινώνουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία για τις 1.692 μεγαλύτερες πόλεις κατά την περίοδο 1950-2015 και διαπίστωσε πως οι πόλεις καλύπτουν περίπου το 1% της επιφάνειας του πλανήτη αλλά φιλοξενούν άνω του 50% του παγκόσμιου πληθυσμού και παράγουν το  80% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Ταυτόχρονα, οι πόλεις  καταναλώνουν το 78% της ενέργειας παγκοσμίως, ενώ παράγουν πάνω από το 60% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

 

 

Μεταξύ 1950-2015 το 27% των πόλεων της Γης και το 65% του παγκόσμιου αστικού πληθυσμού βίωσαν θερμοκρασίες πάνω από την μέση παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας στη διάρκεια αυτής της περιόδου (περίπου 0,6 βαθμοί Κελσίου).

Ακόμη, οι ερευνητές προειδοποιούν πως αυτή η άνοδος της θερμοκρασίας σε μερικές πόλεις θα προκαλέσει προβλήματα στην υγεία των κατοίκων τους, στα οικονομικά αλλά και στην κάλυψη των βασικών τους αναγκών, όπως η εύρεση νερού.

Οι εκτιμήσεις βασίζονται στην αρνητική εξέλιξη των πραγμάτων, η οποία υπαγορεύει πως  οι εκπομπές αερίων θα συνεχίσουν να αυξάνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος αιώνα.
Αν αυτό συμβεί, τότε μία στις τέσσερις πολυπληθέστερες πόλεις του κόσμου μπορεί να αντιμετωπίσει θερμοκρασίες αυξημένες κατά επτά βαθμούς Κελσίου έως το 2100, ενώ για το 5% των πόλεων η άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να φθάσει ή και να ξεπεράσει τους οκτώ βαθμούς.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν την ανάγκη οι πόλεις να πάρουν μέτρα (φύτεμα δέντρων, χρήση πιο ανακλαστικών επιφανειών σε στέγες και πεζοδρόμια κ.α.), ώστε να περιορίσουν την παγίδα των προβλημάτων που προκαλούν το τσιμέντο και η άσφαλτος.

Δες ακόμη: Γιατί σε αυτή την πόλη υπάρχουν χιλιάδες murals;

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;