5 πράγματα που δεν ήξερες για τις εσπαντρίγιες!
Και όμως οι εσπαντρίγιες είναι πολύ πιο διαχρονικές απ' ότι πιστεύεις!

Οι εσπαντρίγιες είναι ένα διαχρονικό παπούτσι, το οποίο φοριέται εδώ και χιλιάδες χρόνια από άνδρες και γυναίκες.

1.Η εσπαντρίγια γεννήθηκε στην Οξιτανία και την Καταλονία, περιοχές της Γαλλίας και της Ισπανίας και η ύπαρξή της χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, όπου περιγράφηκε για πρώτη φορά με την τωρινή ονομασία της. Συνήθως φοριόταν από στρατιώτες, ιερείς αλλά και χορευτές.

2. Η λέξη espadrille είναι γαλλική και προέρχεται από τις λέξεις espardenya, στην Καταλανική γλώσσα και esparteña, στα Ισπανικά, οι οποίες αναφέρονται σε ένα σκληρό, μεσογειακό χορτάρι, το οποίο χρησιμοποιείται για να φτιαχτεί το σχοινί, στο κάτω μέρος του παπουτσιού.

3. Η παραδοσιακή εσπαντρίγια αποτελείται από καραβόπανο στο πάνω μέρος και σχοινί στο κάτω μέρος, στη σόλα και συχνά έχει κορδόνια τα οποία δένουν γύρω από τους αστραγάλους.

4. Η μόδα τις απογείωσε τη δεκαετία του 60! Από τον Salvador Dalí, μέχρι τον JFK και την Rita Hayworth, οι εσπαντρίγιες αποτέλεσαν ένα δυνατό fashion statement για εκείνη την εποχή, με αποκορύφωμα τον Yves Saint Laurent, στα τέλη του ’60.

5. Σήμερα, οι σόλες των εσπαντρίγιων ποικίλουν. Μπορεί να είναι φλατ ή και σε μορφή πλατφόρμας, φτιαγμένες από φυσικές ίνες. Στο πάνω μέρος δεν χρησιμοποιείται μόνο το καραβόπανο αλλά διάφορα υλικά όπως, δέρμα. Επίσης, μπορεί να είναι κλειστές ή ανοιχτές στο μπροστινό μέρος αλλά και στο πίσω σε στυλ mules.

 

Δες εδώ: Η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ μας περιγράφει την μόδα των 60s σε 3 λεπτά! (βίντεο)

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
17'
0 - 0
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
8'
53 - 57
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;