Γιατί τα φλαμίνγκο στέκονται στο ένα πόδι;
Οι επιστήμονες απαντούν σε μια από τις μεγαλύτερες απορίες της παιδικής μας ηλικίας!

Τα φλαμίνγκο μπορούν και στέκονται στο ένα πόδι για περισσότερη ώρα από ότι θα μπορούσε, ας πούμε, ένας άνθρωπος.

Μάλιστα, το κάνουν για τόσες ώρες που ενίοτε κοιμούνται και έτσι.

Οι επιστήμονες, λοιπόν, κατάφεραν να εξηγήσουν γιατί συμβαίνει αυτό και πώς γίνεται τα πτηνά αυτά να μην κουράζονται.

Δύο ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια των ΗΠΑ αποφάσισαν να επικεντρωθούν στην θεωρία της κόπωσης των μυών για να εξηγήσουν αυτή τη συμπεριφορά.

Σύμφωνα με την θεωρία αυτή, όσο περισσότερο χρησιμοποιείται ένας μυς, τόσο πιο πιθανό είναι να κουραστεί και έτσι τα περισσότερα ζώα που στέκονται συχνά σε ένα πόδι, πρέπει να το αλλάζουν τακτικά για να μην κουράζονται.

Το φλαμίνγκο όμως, μπορεί να μείνει στο ένα πόδι για πολλή ώρα χωρίς να χρειάζεται να αλλάξει.

Έτσι, για να διαπιστώσουν τι συμβαίνει οι ερευνητές συνέλεξαν νεκρά φλαμίνγκο από έναν ζωολογικό κήπο και έκαναν πειράματα καταγράφοντας τις μετρήσεις τους.

Τα πειράματα έδειξαν πως τα πουλιά αυτά, όχι μόνο μπορούν να στηρίξουν το σωματικό του βάρος παθητικά -χωρίς μυική προσπάθεια- στο ένα πόδι αλλά και πως δεν μπορούν να κρατήσουν ισορροπημένη θέση στα δυο τους πόδια.

Το συμπέρασμα της έρευνας, που  δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό της Βασιλικής Εταιρείας Biology Letters. ήταν πως ένα φλαμίνγκο που στέκεται στα δύο πόδια χρησιμοποιεί περισσότερη μυϊκή ενέργεια για να διατηρήσει σταθερή στάση.

«Αποδείξαμε ότι τα νεκρά φλαμίνγκο κατάφεραν να στηρίξουν παθητικά το βάρος του σώματος στο ένα πόδι χωρίς μυϊκή δραστηριότητα, υιοθετώντας μια σταθερή, αμετάβλητη, στάση που μοιάζει με αυτή που παρατηρείται στα ζωντανά φλαμίνγκο», έγραψαν οι επιστήμονες.

Ακόμη, μελέτησαν τα ζωντανά φλαμίνγκο για να δουν πόσο επηρεάζεται το σώμα, ανάλογα τον αριθμό των ποδιών στα οποία στέκονται όπου και είδαν ότι η σκελετική δομή τους, τους επιτρέπει να μένουν ακίνητα ενώ είναι στο ένα πόδι.

Όπως και οι άνθρωποι, τα πουλιά έχουν δύο κύριες αρθρώσεις ποδιών: τον αστράγαλο και το γόνατο. Το λυγισμένο σημείο του ποδιού που είναι εμφανές και μοιάζει με γόνατο, δεν είναι παρά ο αστράγαλος των πουλιών.

Το γόνατό τους είναι βρίσκεται κάτω από τα φτερά της κοιλιάς τους.

Όταν τα φλαμίνγκο αρχίζουν να κοιμούνται, σηκώνουν το ένα πόδι, και κάθονται ελαφρώς προς τα εμπρός, έτσι ώστε το άλλο τους πόδι να είναι κεντραρισμένο ακριβώς κάτω από τον όγκο τους. Οι αρθρώσεις “ασφαλίζουν” και κάνει την υπόλοιπη δουλειά.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Χαλάνδρι

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Άρη
90'
1 - 1
Ολυ
24 Απρ. 2024
ΑΕΚ
45'
2 - 0
Παν
24 Απρ. 2024
ΜΟΝ
2'
55 - 52
ΦΕΝ
24 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;