Φοιτητικές εκλογές 2017: Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ -
Ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ μιλάει για τις φοιτητικές εκλογές 2017

Ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ μίλησε για τις φοιτηιτκές εκλογές 2017

Κάθε χρόνο, όσο πλησιάζει η ημερομηνία για τις φοιτητικές εκλογές 2017 τόσο επανέρχεται το ερώτημα για την αξία και το ενδιαφέρον τους.

Ειδικά τα χρόνια της πολυεπίπεδης κρίσης, η οποία εξελίχθηκε και σε κρίση αντιπροσώπευσης, το ερώτημα αυτό ακούγεται όλο και πιο έντονα, τόσο καλοπροαίρετα, όσο και κακοπροαίρετα. Αν και, εδώ και πολύ καιρό, δεν είμαι πλέον φοιτητής, αλλά με την ιδιότητα του επικεφαλής της μεγαλύτερης κομματικής νεολαίας της χώρας, θα προσπαθήσω να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα.

Πρώτα απ’ όλα, λοιπόν, οι φοιτητικές εκλογές ενδιαφέρουν τους ίδιους τους φοιτητές, που καλούνται να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους, αυτούς που θα μιλήσουν για τα αμέτρητα προβλήματα που συναντούν καθημερινά στις σχολές τους και τα οποία απαιτούν ρεαλιστικές και άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις.

Από τα θεμελιώδη και αυτονόητα σε οποιαδήποτε προηγμένη χώρα, όπως η ασφάλεια και οι βιώσιμες συνθήκες μάθησης, μέχρι τα πιο σύνθετα, όπως η σύνδεση με την αγορά εργασίας και η ανταγωνιστικότητα των σχολών, τα προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν λύνονται με μαγικά ραβδιά και καλές προθέσεις, λύνονται με προσωπική επιμέλεια των ενδιαφερομένων.

Δεύτερον, οι φοιτητικές εκλογές ενδιαφέρουν τα ίδια τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, για τον ίδιο λόγο που αναλύσαμε πιο πάνω, αλλά και για κάτι ακόμα: Παρά την (δίκαιη) κατάργηση της συμμετοχής στην εκλογή διοικητικών οργάνων και την (άδικη) περιστολή της εκπροσώπησης με δικαίωμα λόγου, οι φοιτητικοί σύλλογοι εξακολουθούν να παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα των σχολών. Είναι, δε, κανόνας σχολές που διαθέτουν Συλλόγους Φοιτητών ελεγχόμενους από ακροαριστερές οργανώσεις να έχουν σαφώς μεγαλύτερα προβλήματα με καταλήψεις, βανδαλισμούς και προπηλακισμούς μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Τρίτον, και όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, οι φοιτητικές εκλογές ενδιαφέρουν το σύνολο της κοινωνίας των πολιτών: Τα πανεπιστήμια, όπως και κάθε υποσύστημα της κοινωνίας μας, αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό αντιλήψεις, παθογένειες και συμπεριφορές του συνόλου.

Αδρανώντας επί δεκαετίες η πανεπιστημιακή κοινότητα να αντιδράσει απέναντι σε αντιδημοκρατικές μειοψηφίες που καταδυνάστευαν την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η κοινωνία δηλητηριάστηκε στην ανοχή τέτοιων φαινομένων, τα οποία επεκτάθηκαν ραγδαία. Και αντίστροφα, τώρα, τη στιγμή της κατάρρευσης, είναι οι νέοι επιστήμονες αυτοί που πρέπει να δώσουν το σύνθημα στους πολίτες ότι η ασυλία σε αυτά τα φαινόμενα πρέπει να τελειώσει μια για πάντα, προκειμένου τα Πανεπιστήμιά μας και η χώρα γενικότερα να πάνε μπροστά. Τα τελευταία τριάντα χρόνια, η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ έχει φανεί πυλώνας σταθερότητας στο χώρο των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

Ταυτόχρονα, έκανε πολλά και σημαντικά λάθη, από τα οποία διδασκόμαστε και τα οποία καθημερινά καταπολεμάμε. Εξάλλου, λάθη δεν κάνει μόνο αυτός που μένει στην ασφάλεια του καναπέ του.

Εμείς επιμένουμε να προσπαθούμε για πτυχία με αξία, για σύγχρονα και ασφαλή πανεπιστήμια, για ανοιχτούς φοιτητικούς συλλόγους, για συμμετοχικές φοιτητικές παρατάξεις. Επί δεκαετίες οι καταληψίες των σχολών μας φώναζαν για “χούντες” που βρίσκονταν μόνο στη φαντασία τους. Κατά τραγική ειρωνεία, την προηγούμενη εβδομάδα για πρώτη φορά χρειάστηκε να αναβληθούν φοιτητικές εκλογές, επί ημερών της καταστροφικής διακυβέρνησής τους, λόγω της ψήφισης του τέταρτου, αχρείαστου μνημονίου που αυτοί προκάλεσαν και ψήφισαν.

Θα ήταν ένας ιδιαίτερα δυνατός συμβολισμός, τη μέρα που ψηφιζόταν ένα εχθρικό για τη γενιά μας πρόγραμμα – αποτέλεσμα ιδεοληψιών και ανικανότητας, οι φοιτητές να έδιναν την απάντησή τους στην κάλπη. Δυστυχώς, οι εξαγγελθείσες απεργειακές κινητοποιήσεις θα καθιστούσαν δύσκολη, αν όχι ανέφικτη, την προσέλευση μεγάλου μέρους συμφοιτητών μας.

Το μήνυμα θα αργήσει επτά ημέρες, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι θα φτάσει στους παραλήπτες του όπως τους αξίζει, με την ευχή πολύ σύντομα να κληθούμε να ψηφίσουμε ξανά, αυτή τη φορά για βουλευτικές εκλογές.

Ο κ. Κώστας Δέρβος είναι Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ

Δες εδώ: φοιτητικές εκλογές 2017 – Πώς ψηφίζω

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Βουλιαγμένη Αττικής

950

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

18-01-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;