Φοιτητικές εκλογές 2017: Η Ανεξάρτητη Φοιτητική Κίνηση Νομικής Αθηνών
Η ανακοίνωση της ανεξάρτητης φοιτητικής κίνησης Νομικής Αθηνών για τις φοιτητικές εκλογές 2017.

Η Διακήρυξη Αξιών της Ανεξάρτητης Φοιτητικής Κίνησης για τις φοιτητικές εκλογές 2017

Τα ιδρυτικά και τα τακτικά μέλη της Ανεξάρτητης Φοιτητικής Κίνησης της Νομικής Αθηνών την 4η Μαΐου στην Αθήνα υπογράφουμε την παρούσα διακήρυξη αξιών

. Η δράση της Κίνησης και κάθε μέλους της είναι σύμφωνη τα παρακάτω. ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΞΙΩΝ Η Ανεξάρτητη Φοιτητική Κίνηση ιδρύθηκε για να εκφράσει το αίτημα για ένα φοιτητικό κίνημα  χειραφετημένο από τον έλεγχο και τις κατευθύνσεις οποιουδήποτε εξωπανεπιστημιακού φορέα ή προσώπου. Η ανεξαρτησία στην λήψη των αποφάσεων και στην διατύπωση των σκέψεων των μελών της Κίνησης αποτελεί προϋπόθεση για την εξασφάλιση υγιούς, πρωτότυπης και αποτελεσματικής πολιτικής δράσης του φοιτητικού κινήματος.

Καμμία ανάγκη δεν υπάρχει ούτε και επιθυμία για αναζήτηση εξωτερικών καθοδηγητών ή κατηχητών. Κανένα περιθώριο δεν πρέπει να αφεθεί για την πολιτική νάρκωση της γενιάς μας. Η ανεξαρτησία μας από πάτρωνες αποτελεί εγγύηση για την πολιτική μας αυτοδιάθεση. Προχωρούμε ξεπερνώντας τις ιδεολογικές περιχαρακώσεις, την συνθηματολογία και τον συναισθηματισμό. Υιοθετούμε και προωθούμε την μετα-ιδεολογική θεώρηση της πολιτικής. Οι ιδεολογίες αποτελούν κλειστά-αυτοαναφορικά συστήματα σκέψης, τα οποία περιορίζουν τους ορίζοντες του πνεύματος. Πιστεύουμε στην αξία του λόγου και στην αντικειμενικότητα των γεγονότων. Θεωρούμε και τα δύο πνευματικά αναχώματα σε νοοτροπίες λαϊκιστικές ή αντιδημοκρατικές. Απορρίπτουμε την υποκατάσταση της αλήθειας από την πειθώ και των γεγονότων από την αφηγηματολογία.

Προτείνουμε ρεαλιστικές και πρακτικές λύσεις για τα προβλήματα που καλούμαστε να διαχειριστούμε. Συλλαμβάνουμε τις πραγματικές διαστάσεις των προβλημάτων για να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας. Δεν είμαστε δέσμιοι αφηρημένων ιδανικών που παραβλέπουν την αμείλικτη πραγματικότητα.

Προχωρούμε έχοντας επίγνωση του ότι τα προβλήματα που καλείται να διαχειριστεί η γενιά μας είναι σύνθετα. Ξεπερνάμε την μικροπολιτική αντίληψη που οδήγησε στην σημερινή κατάσταση και προτείνουμε έναν νέο τρόπο θέασης και διαχείρισης των ζωών μας.  Δεν έχουμε την πολυτέλεια ούτε την διάθεση να ξανακάνουμε τα ίδια λάθη. Οραματιζόμαστε μια κοινωνία οργανωμένη και πολιτική, στην οποία θα συμβιώνουμε υπό συνθήκες ελευθερίας και ισότητας, και προασπίζουμε την αντιπροσωπευτική δημοκρατία ως το αρτιότερο αυτήν την στιγμή σύστημα πολιτειακής οργάνωσης. Τα θεμελιώδη δικαιώματα, το κράτος δικαίου και το κοινωνικό κράτος παρ’ οτι αποτελούν αρχές της Ελληνικής Δημοκρατίας χρήζουν περαιτέρω θωράκισης και ανανοηματοδότησης. Καθένας πρέπει να προστατεύεται από την αυθαιρεσία της πλειοψηφίας. Καθένας πρέπει να είναι ελεύθερος με το βίο που επιλέγει να διάγει, να καταθέτει την πρόταση του για το περιεχόμενο της έννοιας του ανθρώπου.

Καθένας πρέπει να προστατεύεται αποτελεσματικά από την αυθαιρεσία της εξουσίας. Καθένας πρέπει να  προστατεύεται από την κοινωνική απομόνωση και την ανέχεια.

Καθένας πρέπει να έχει εξασφαλισμένη την ισότητας της αφετηρίας. Θέλουμε την αλλαγή των συσχετισμών ισχύος στην κοινωνία για την καλύτερη υπηρέτηση αυτών των αρχών. Είμαστε αφιερωμένοι στην διεκδίκηση ενός πανεπιστημίου για την γνώση. Θέλουμε να αφυπνήσουμε και να υπενθυμίσουμε ποιός είναι ο λόγος ύπαρξης αυτού του θεσμού.

Oποιοιδήποτε άλλοι σκοποί άσχετοι με την έρευνα και την διδασκαλία είναι παρεπόμενοι. Αγωνιζόμαστε κατά του κομματικού και συντεχνιακού πανεπιστημίου. Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμά μας στην παιδεία. Για ένα ανοιχτό πανεπιστήμιο, όπου οποιαδήποτε ιδέα θα ακούγεται και θα ελέγχεται μόνο διά του λόγου. Για ένα πανεπιστήμιο, όπου κανένας μηχανισμός και καμμία βία δεν θα επιτρέπεται να παρεμποδίζει την ανάπτυξη της προσωπικότητας των φοιτητών. Για ένα πανεπιστήμιο που θα ανανεώσει κάθε πτυχή της δημόσιας σφαίρας με υγιείς αντιλήψεις και ακέραια πρόσωπα. Με τις δυνάμεις μας θα στεκόμαστε απέναντι σε κάθε πράξη υποβάθμισής του για να διατηρηθούν προνόμια οποιασδήποτε ομάδας ή προσώπου. Το πανεπιστήμιο υπηρετεί και την ισότητα των ευκαιριών. Αυτή η απαίτηση είναι πολύ περισσότερο σημαντική για τους μη προνομιούχους, αυτούς που το οικονομικό ή πνευματικό κεφάλαιο του περίγυρού τους δεν επαρκεί για να αναπληρώσει τις ελλείψεις του πανεπιστημίου. Πρέπει όλοι οι φοιτητές να ανταποκριθούμε στην ευθύνη για το πανεπιστήμιο για το οποίο κοπιάσαμε για να μπούμε, για το πανεπιστήμιο που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας και για το πανεπιστήμιο που είναι αντάξιο των φοιτητών του. Είμαστε η γενιά που φορτώθηκε την κρίση που γέννησαν οι ανεύθυνες επιλογές της προηγούμενης περιόδου.

Είμαστε η γενιά που τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της όχι μόνο δεν εκφράζονται από κανέναν, αλλά αποκρύπτονται και αγνοούνται. Είμαστε όμως και η γενιά που έχουμε το πνευματικό κεφάλαιο να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για να ζήσουμε την ζωή που θέλουμε. Όσοι παραμείνουμε στην χώρα δεν θα αποδεχτούμε τον συμβιβασμό με τους διαμορφωμένους συσχετισμούς ισχύος που εμποδίζουν την επίτευξη της ευτυχίας μας. Όσοι παραμείνουμε πρέπει να παλέψουμε για την ανατροπή των κοινωνικών συσχετισμών και για την συνολική βελτίωση του τρόπου διαμόρφωσης των αποφάσεων που καθορίζουν τις ζωές μας. Δεν θα δειλιάσουμε και θα αναλάβουμε την ευθύνη που έχουμε πρωτίστως απέναντι στους εαυτούς μας.

Τα ιδρυτικά μέλη Παναγιώτης Βαλλιανάτος Ειρήνη Καραδήμου Ειρήνη Λέντη Δήμητρα Λέφα Γαβριέλλα Μανίκη Αστέριος Παραδιάς Δανάη Παπαδέα Παναγιώτης Πούγγουρας Διονύσιος Πουκαμισάς Κωνσταντίνος Πούλιος Κλεάνθη Σαρδέλη Κωνσταντίνος Σηφάκης Τα τακτικά μέλη Μαρία Ελένη Αθανασοπούλου Σωτήρης Γούλας Αγγελική Μίχου Μαριλένα Ντεβέ Ιφιγένεια Παπαχρίστου Ανδρέας Σαμαρτζής Ιωάννης Σταθάκης Δήμητρα Τσακώγια

Δες εδώ: Φοιτητικές εκλογές 2017 – Πώς ψηφίζω 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
18 Απρ. 2024
Φεν
22:00
-
Ολυ
18 Απρ. 2024
ΠΑΟ
22:00
-
Κλα

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;