Χέρκιουλιν Μπάρμπιν: Η δραματική ιστορία του πρώτου καταγεγραμμένου ίντερσεξ ατόμου
Τον 19ο αιώνα, το ίντερσεξ δεν ήταν μια έννοια γνωστή στον κόσμο.

Το μακρινό 1860, η Χέρκιουλιν Μπάρμπιν ήταν 21 και βίωνε έναν έντονο πόνο χαμηλά στην βουβωνική χώρα, γεγονός που την ανάγκασε να επισκεφτεί τον γιατρό.

Ο γιατρός δεν ανακούφισε απλά τον πόνο της αλλά της έκανε και μια τρομερή αποκάλυψη: Παρότι είχε μεγαλώσει ως γυναίκα, στην πραγματικότητα ήταν ίντερσεξ.

Ίντερσεξ είναι όρος «ομπρέλα» και αφορά ποικιλομορφίες στα χαρακτηριστικά ενός φύλου που περιλαμβάνουν χρωμοσώματα, γονάδες ή γεννητικά όργανα τα οποία “δεν ταιριάζουν στη δυαδική αντίληψη ενός αρσενικού ή θηλυκού σώματος.”

Αυτές οι ποικιλομορφίες μπορεί να περιλαμβάνουν ασάφεια γεννητικών οργάνων και συνδυασμούς χρωμοσωματικών γονότυπων και γεννητικών φαινότυπων διαφορετικών από ΧΥ-αρσενικό και ΧΧ-θηλυκό.

Ο όρος ίντερσεξ στα ελληνικά έχει χρησιμοποιηθεί ανεπίσημα και ως μεσοφυλικός. Τα ίντερσεξ άτομα παλαιότερα αποκαλούνταν ερμαφρόδιτα, αλλά ο όρος έχει χάσει τη δημοτικοτητά του καθώς θεωρήθηκε παραπλανητικός και στιγμάτιζε τα άτομα αυτά.

Τα ίντερσεξ άτομα χαρακτηρίζονται από τη διαφορετική φυσιολογία τους, όπου μπορεί να υπάρχει ή να μην υπάρχει καθορισμένο ανατομικό φύλο.

Αν και τα περισσότερα άτομα παραμένουν αδιάγνωστα, υπολογίζεται πως τα ίντερσεξ βρέφη συνολικά ανέρχονται σε ένα ανά 100 γεννήσεις παγκοσμίως.

Ας το πάρουμε, όμως, από την αρχή. Η νεαρή Χέρκιουλιν είχε γεννηθεί την 8η Νοεμβρίου 1838, στο Σεντ Ζαν Ντ’ Ανζελί, μια μικρή πόλη στη δυτική Γαλλία. Σήμερα, η ημέρα γέννησης της αποτελεί την παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα των ιντερσεξ ατόμων.

Ο πατέρας της πέθανε λίγο αφότου εκείνη γεννήθηκε. Η μικρή, έτσι, βρέθηκε μέσω μια φιλανθρωπικής υποτροφίας σε ένα οικοτροφείο κοριτσιών. Επειδή η μητέρα της δεν είχε χρήματα, την έβαλε από μικρή ηλικία να δουλεύει μαζί της σε πλούσια σπίτια κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

 

Σύμφωνα με αφιέρωμα του timeline.com, οι αλλαγές που προκλήθηκαν στο σώμα της με την έλευση της εφηβείας είχαν ως αποτέλεσμα την αποξένωση της από τα άλλα κορίτσια.

Όπως αναφέρει η ίδια στο ημερολόγιο της: “Τα χαρακτηριστικά μου είχαν μια σκληρότητα που δύσκολα δεν θα παρατηρούσε κανείς”

Η νεαρή είχε αναπτύξει τριχοφυϊα στο πρόσωπο της, την οποία προσπαθούσε να κόβει με ένα ψαλίδι για να αποφύγει τις κοροϊδίες. Ήδη από εκείνη την ηλικία γνώριζε πως διαφέρει από τα άλλα παιδιά και έτσι, φορούσε συνέχεια ρούχα που έκρυβαν τις τρίχες στα χέρια της και δεν κολυμπούσε με τους φίλους της στην θάλασσα.

Η Χέρκιουλιν είχε προτίμηση στις γυναίκες και στα 18 της χρόνια, όσο δούλευε δασκάλα, ερωτεύτηκε μια συνάδελφο της, την Σάρα.

Μια μέρα, της ζήτησε να την βοηθήσει με το φόρεμα της και έτσι σταδιακά ανέπτυξαν μια οικειότητα που έγινε σχέση.

Η ίδια είχε γράψει στο ημερολόγιο της: “θα την έντυνα και με μια ανυποψίαστη ευτυχία θα χαλάρωνα τις χαριτωμένες μπούκλες των φυσικά κυματιστών μαλλιών της”.

Η αγάπη τους εκφραζόταν και δημοσίως με χαρακτηρισμούς γεμάτους αγάπη και φιλιά γεμάτα τρυφερότητα, μέχρι που έγιναν αντικείμενο σχολιασμού. Τελικά, για να προστατεύσει την οικογένεια της, η μητέρα της Σάρα της ζήτησε να το λήξουν.

Εκείνες συνέχισαν κανονικά να είναι ερωμένες, μέχρι το ραντεβού της Χέρκιουλιν με τον γιατρό.

Η εξέταση

Ο γιατρός που εξέτασε την ιδιαίτερη φύση της Μπάρμπιν για πρώτη φορά, βρέθηκε απροετοίμαστος μπροστά στην περιπλοκότητα της κατάστασης και τελικά την υπέβαλε, μαζί με άλλους γιατρούς, σε δεκάδες εξετάσεις μέχρι να διαπιστώσουν το φύλο της.

Η Χέρκιουλιν πλούσια χείλη, γυναικεία περιοχή, ρηχό κόλπο που δεν οδηγούσε σε μήτρα και ένα  ‘ένα είδος αδιάτρητου πέους που θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετικά πολύ ανεπτυγμένη κλειτορίδα’.

Ακόμη, οι γιατροί βρήκαν όρχεις στις δυο πλευρές των χειλέων της Μπάρμπιν.

Τελικά, αποφάσισαν πως τα ανδρικά χαρακτηριστικά κυριαρχούσαν και την καθόρισαν ως άνδρα.

Η συνέχεια ήταν γεμάτη χαρτούρα. Οι γιατροί την ανάγκασαν να αλλάξει νομικό καθεστώς, ώστε να θεωρείται πλέον άνδρας, και της πρότειναν να ονομάζεται Άμπελ Μπάρμπιν.

Ακόμη και η μητέρα της Σάρα ένιωσε συμπόνοια για το άλλο μισό της κόρης της. Παρ’όλα αυτά η σχέση έληξε.

Η συνέχεια ήταν σκληρή.

Αρχικά, κανείς δεν αναγνώριζε τον Άμπελ στην εκκλησία, όμως, έπειτα έγινε το αξιοθέατο όλης της πόλης.

Η μεταμόρφωση της Χέρκιουλιν έγινε το αγαπημένο κουτσομπολιό του κόσμου. Όπως ανέφερε η ίδια στο ημερολόγιο της:  ‘με είδαν σαν έναν αληθινό Δον Ζουάν, κι έλεγαν ότι είχα φέρει παντού ντροπή και ατιμία κι ότι κέρδισα από την κατάστασή μου καθώς την χρησιμοποίησα για να συνάπτω κρυφά ερωτικές σχέσεις με γυναίκες’.

 

Ό,τι γνωρίζουμε σήμερα για την Μπάρμπιν, το οφείλουμε στον Μισέλ Φουκό, ο οποίος ανακάλυψε τα ημερολόγιά της στα αρχεία του Τμήματος Δημόσιας Υγιεινής τη δεκαετία του ’70.

Η ιστορία αφορά ένα άτομο που βρέθηκε ‘υπό την τυραννία της κοινωνίας για το φύλο και την αναπόφευκτη επιμονή ότι κάθε άτομο πρέπει να έχει ένα. Και οι επιλογές ήταν μόνο δύο’.

Η Μπάρμπιν αναζητούσε μέχρι τα 30 της μόνιμη δουλειά αλλά την απέρριπταν από παντού. Μια γυναίκα, μάλιστα, την έκρινε πολύ αδύναμη για να γίνει ακόλουθος. (‘Δυστυχώς έλεγε την αλήθεια’, γράφει η Μπάρμπιν).

Η Μπάρμπιν έζησε μέχρι το τέλος της ζωής της στην απόλυτη μοναξιά, στη σκοτεινή σοφίτα ενός κτιρίου σε μια φτωχική γειτονιά του Παρισιού.

Η Χέρκιουλιν βρέθηκε νεκρή τον Φεβρουάριο του 1868, στα 30 της χρόνια. Είχε αυτοκτονήσει εισπνέοντας τους καπνούς μια καρβουνόσομπας.

Τα ημερολόγιά της βρέθηκαν πάνω σε ένα τραπέζι, ένα από τα συνολικά τέσσερα έπιπλα της Μπάρμπιν.

Οι τελευταίες τις λέξεις ήταν:

‘Πρέπει κανείς να σας λυπάται περισσότερο από εμένα, ίσως. Κοιτάζω από ψηλά την απόλυτη μιζέρια σας, από τη γειτονιά των αγγέλων. Διότι, όπως είπατε, η θέση μου δεν είναι στη στενή σας σφαίρα. Εσείς έχετε τη γη, εγώ έχω απεριόριστο χώρο. Αλυσοδεμένοι εκεί κάτω με τα χιλιάδες δεσμά των χυδαίων υλικών σας αισθήσεων, τα πνεύματά σας δεν μπορούν να βυθιστούν σε αυτόν τον απέραντο Ωκεανό του απεριόριστου, όπου χαμένη για μια ημέρα στις άγονες ακτές σας, η ψυχή μου πίνει βαθιά’.

 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Βουλιαγμένη Αττικής

950

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;