Εντοπίστηκε άλλος ένας λόγος για να λατρεύουμε τον καφέ! (Έρευνα)
Η νέα ιδιότητα που μόλις αποκαλύφθηκε πως έχει ο καφές θα σε πείσει να τον ξεκινήσεις ακόμη και αν δεν πίνεις!

Ο καφές δεν έχει απλά την ιδιότητα του να μας ξυπνάει κάθε πρωί αλλά μας βοηθάει και να “λειτουργήσουμε” καλύτερα. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine., ο καφές έχει άλλο ένα όφελος για τον οργανισμό μας, το οποίο εμείς αγνοούσαμε: μπορεί να αμβλύνει τον πόνο.

Οι ερευνητές έκαναν την συγκεκριμένη διαπίστωση κατά την διάρκεια ενός πειράματος όπου χρησιμοποίησαν ποντίκια τα οποία προσπάθησαν να κρατήσουν ξύπνια με διάφορες ευχάριστες δραστηριότητες.

Το πείραμα έδειξε πως,  μετά από πέντε ημέρες στέρησης ύπνου, τα ποντίκια αντιδρούσαν πιο έντονα σε επώδυνα ερεθίσματα, δείχνοντας πως είναι πιο επιρρεπή στον πόνο.

Ωστόσο, οι επιστήμονες εξεπλάγησαν όταν συνειδητοποίσαν πως η ιβουπροφαίνη δεν βοήθησε στην ανακούφιση των πόνων, ενώ ακόμη και η μορφίνη, το ισχυρό οπιοειδές για την αντιμετώπιση του πόνου, ήταν λιγότερο αποτελεσματική.

Όπως αναφέρουν, αυτό δείχνει πως τα άτομα που χρησιμοποιούν αναλγητικά όταν δεν κοιμούνται καλά, τείνουν να δοκιμάζουν  να αυξήσουν τη δοσολογία, αυξάνοντας και τον κίνδυνο παρενεργειών.

Όταν, όμως, οι ερευνητές έδωσαν στα ποντίκια ουσίες που προκαλούν εγρήγορση, όπως η καφεϊνη και η μοδαφινίλη, παρατήρησαν πως ο πόνος που ένιωθαν από την απώλεια ύπνου μειώθηκε.

Η καφεΐνη όσο και η μοδαφινίλη αυξάνουν τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, που παίζει σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση από τον πόνο.

Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ο επαρκής ύπνος σε συνδυασμό με ουσίες που θέτουν τον οργανισμό σε εγρήγορση, όπως η καφεΐνη, μπορεί να προσφέρουν σημαντική ανακούφιση από τον χρόνιο πόνο.

Προτού, όμως, καταλήξουμε σε συμπεράσματα το θέμα πρέπει να διερευνηθεί λίγο παραπάνω.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

18-01-2024

Ασπρόπυργος

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;