Οι καλές συνεργασίες πάνε στον παράδεισο
Μην το γελάτε, το εργασιακό bullying είναι γεγονός και μάλιστα πολύ διαδεδομένο.

Τι ευχή λέτε εσείς σε κάποιον που πιάνει μια νέα δουλειά, που ξεκινά σε έναν νέο επαγγελματικό χώρο; Εγώ πάντως λέω «και καλές συνεργασίες»! Το να έχεις καλούς συνεργάτες είναι τόσο μεγάλη, τόσο σημαντική ευχή, που μερικές φορές μπορεί να είναι πιο «βαριά» στη ζυγαριά και από το πόσα λεφτά παίρνεις.

Οι συνεργάτες είναι αναγκαίο «κακό». Τους χρειάζεται από πολύ νωρίς, από το σχολείο ακόμα, που πρέπει να κάνεις εργασίες και δεν μπορείς να συνεννοηθείς ακόμα και για τα πιο βασικά. Το κακό συνεχίζεται στο πανεπιστήμιο, όπου εκεί αγριεύουν τα πράγματα. Εκεί τσακώνεσαι κιόλας, χαλάνε φιλίες από κακές συνεργασίες. Παθαίνεις και μαθαίνεις ποιους πρέπει να επιλέγεις.

Το χειρότερο όμως όλων είναι οι κακοί συνεργάτες στη δουλειά. Μπορούν να σου χαλάσουν τη μέρα, την εβδομάδα, τον μήνα, τον χρόνο. Μπορούν να σε διώξουν από μία δουλειά. Μπορούν να σου δημιουργήσουν μέχρι και ψυχολογικά προβλήματα (μην το γελάτε, το εργασιακό bullying είναι γεγονός και μάλιστα πολύ διαδεδομένο).

Οι καλοί συνεργάτες είναι θησαυρός. Το να ξέρεις ότι μπορείς να συνεννοηθείς, ακόμα και στα πιο βασικά, είναι πολύ κρίσιμο ώστε να μπορέσεις να κάνεις με την ησυχία σου τη δουλειά σου, πλήρως αφοσιωμένος στην υποχρέωση που έχεις. Εκεί που στραβώνει το θέμα είναι όταν πρέπει να εξηγείς και τα αυτονόητα, να διορθώνεις λάθη, να κυνηγάς από πίσω για να γίνει ένα πράγμα και στο τέλος να βγαίνεις και από κάτω που προσπαθείς να κάνεις τη δουλειά σου.

Στην κορυφή της λίστας, κατά τη γνώμη μου, είναι το θράσος, αυτό το κακό θράσος που τσακίζει κόκκαλα. Το θράσος, η γκρίνια και η πάσα των ευθυνών. Επίσης, πολύ άσχημο είναι και το να μην μπορεί κανείς να καταλάβει πότε κάνει λάθος και να μην προσπαθεί να το διορθώσει. Κανείς δεν είναι αλάνθαστος, προφανώς. Και μια και δυο και τρεις κουταμάρες (μην πω κάτι χειρότερο) θα κάνουμε όλοι, το θέμα είναι να το παραδεχτούμε και να προσπαθήσουμε να το διορθώσουμε..Όχι να πάμε να βγούμε από πάνω και να μην ακούμε τι μας λένε.

Ακόμα και στα πιο μικρά πράγματα φαίνονται οι καλές οι συνεργασίες. Όταν καλύπτουμε τον άλλον για κάτι που γίνεται και ξέρουμε ότι ήταν μια κακιά στιγμή. Όταν τον βλέπουμε ότι πνίγεται και βάζουμε και εμείς ένα χεράκι. Όταν δεν θέλει να μιλήσουμε και εμείς δεν τον ενοχλούμε.

Έχω υπάρξει κατά καιρούς με πολύ κακούς συνεργάτες. Είναι φορές που αναρωτιέμαι αν είμαι εγώ υπερβολική και μου φταίνε όλα (που παίζει, μεταξύ μας) ή απλά ο κόσμος έχει τζαζέψει και κοιτάει μόνο την παρτάρα του. Η νεκροψία όμως δείχνει ότι μάλλον το δεύτερο ισχύει αφού δεν έχω μόνο εγώ το πρόβλημα. Το να κλείνουμε μάτια και αυτιά δεν είναι λύση, πρέπει οι συνεργάτες αυτοί να «κόβονται» από την αρχή ώστε να μάθουν να μην το επαναλαμβάνουν σε μια επόμενη δουλειά.

Και όχι, δεν είσαι ταβανόπροκα αν πας και το πεις στο αφεντικό σου. Υπάρχουν τρόποι και τρόποι να το πεις, αν ξέρεις να μιλάς σαν άνθρωπος. Αλλά πόσοι τέτοιοι λογικοί έχουν απομείνει άραγε…;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;