Υλικά συνταγής
1 κιλό πατάτες, μέτριες μακρόστενες, καθαρισμένες
1 κύβο κότας (προαιρετικά)
2 κ.σ. βούτυρο, για άλειμμα ταψιού
100 γρ. κατσικίσιο τυρί, τριμμένο [*]
1/2 φλ. τσαγιού τριμμένη μοτσαρέλα
3/4 φλ. τσαγιού τριμμένο τυρί γκούντα
1/2 φλ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα
1 ¾ φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
2 κοφτά κ.γ. θρούμπι αποξηραμένο
1 γεμάτη κ.γ. μαντζουράνα αποξηραμένη
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
αλάτι πιπέρι
2 πρέζες μοσχοκάρυδο για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση συνταγής
Καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε σε λεπτές φέτες και τις βράζετε σε 2 φλ. νερό με το ζωμό κότας (προαιρετικά), με σκεπασμένη τη κατσαρόλα, για 6-7 λ από το σημείο βρασμού. Τις στραγγίζετε και τις αφήνετε να κρυώσουν.
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύετε καλά και τα 4 είδη τυριών. Σε άλλο μικρό μπολ αναμιγνύετε το θρούμπι, τη μαντζουράνα και το ψιλοκομμένο σκόρδο.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε ένα μέτριο πυρέξ 22×32 εκ. περίπου και στρώνετε στη βάση του μια στρώση με φέτες πατάτας, τις αλατοπιπερώνετε, τις πασπαλίζετε με το μείγμα σκόρδου μυρωδικών, με λίγο μείγμα τυριών και λίγη κρέμα γάλακτος.
Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία στρώσεων φέτες πατάτας, αλατοπίπερο, μείγμα σκόρδου μυρωδικών, τυριών και κρέμας γάλακτος άλλες 2-3 φορές μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Φροντίζετε να αφήσετε για το τέλος μια καλή ποσότητα μείγματος τυριών τα οποία στρώνετε στην επιφάνεια.
Ρίχνετε τη κρέμα γάλακτος που τυχόν περίσσεψε, πασπαλίζετε (προαιρετικά) με λίγο μοσκοκάρυδο, σκεπάζετε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και το ψήνετε για 30 λ. Στη συνέχεια αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 20 λ μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά του. Το σερβίρετε ζεστό.
[*] Αν δεν προτιμάτε το κατσικίσιο τυρί μπορείτε να το αντικαταστήσετε με λευκό τυρί που γίνεται με αγελαδινό γάλα ή με φέτα με λίγα λιπαρά.
Πηγή: sintayes.gr
JOBS
Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα
Υπάλληλοι γραφείου
Πλήρης Απασχόληση
13-03-2024
Μενίδι
Επιστήμες
Μερική Απασχόληση
31-01-2024
Ξηροκρηνη
400