Marie Harel: 8+1 πράγματα που δεν ήξερες για το τυρί Camembert!
Με αφορμή τα 256 χρόνια από την γέννηση της δημιουργού του Camembert, Marie Harel, ήρθε η ώρα να μάθουμε μερικά πράγματα γι' αυτό το περίεργο τυρί!

Το Camembert είναι γαλλικό τυρί από την περιοχή της Νορμανδίας. Σύμφωνα με την παράδοση, το τυρί αυτό πρωτοπαρασκευάστηκε από την αγρότισσα Marie Harel από το χωριό Καμαμπέρ, στην οποία ο αβάς Σαρλ-Ζαν Μπονβύστ από την περιοχή Μπρι κοντά στο Παρίσι είχε βρει καταφύγιο στον καιρό της Γαλλικής επανάστασης. Αυτός ήταν που της εκμυστηρεύτηκε την συνταγή.

Κύριο χαρακτηριστικό του είναι το λευκό περίβλημα του τυριού και η ιδιαίτερα έντονη μυρωδιά του.

H Marie Harel είναι και το πρόσωπο που τιμά η Google με το doodle της την 28η Απριλίου!

Ας δούμε μερικά πράγματα που δεν γνωρίζαμε για το συγκεκριμένο τυρί:

1. Το Camembert είναι ένα κίτρινο τυρί με γλυκιά γεύση και κρεμώδη υφή, που συνήθως κυκλοφορεί σε σχήμα κυλίνδρου.

2. Το Camembert λέγεται πως δημιουργήθηκε για πρώτη φορά σε ένα χωριό της Νορμανδίας, το οποίο έχει το ίδιο όνομα, στα τέλη του 1700. Δημιουργός του ήταν η Marie Harel.

3. Το συγκεκριμένο τυρί καταναλωνόταν ιδιαίτερα από τον γαλλικό στρατό κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

4. Το τυρί φτιάχνεται συνήθως από μη παστεριωμένο γάλα και κυκλοφορεί με το όνομα ‘Camembert de Normandie’. Τα τυριά που φέρουν γαλλική πιστοποίηση φτιάχνονται ακόμη με τον ίδιο τρόπο.

5. Το τυρόπηγμα του Camembert τοποθετείται σε μια στρογγυλή φόρμα και, μόλις αφαιρεθεί όλο το τυρόγαλα, ψεκάζεται με σωματίδια του μήκυτα Penicillium camemberti που έχουν διαλυθεί σε νερό και έχουν αφεθεί να ωριμάσουν.

6.  Υπάρχει ειδική νομοθεσία, η οποία υπαγορεύει πως πρέπει να περάσει περίοδος 3 εβδομάδων ωρίμανσης προτού το Camembert συσκευαστεί. Το τυρί, συνήθως, τυλίγεται με 1-2 στρώσεις από λεπτό χαρτί προτού συσκευαστεί και μεταφερθεί στον προορισμό του.

7. Η φλούδα του Camembert είναι γενικότερα λευκή από το 1970 και μετά. Στο παρελθόν, όμως, ήταν μπλε προς γκρι και ορισμένες φορές, καφέ.

8. Πολύς κόσμος μπερδεύει το Camembert με το τυρί Brie, καθώς μοιάζουν σε εμφάνιση και υφή. Ωστόσο, το Brie είναι, τις περισσότερες φορές, μεγαλύτερο, “γερνάει” πιο αργά και έχει πιο ελαφριά γεύση. Ακόμη, χρησιμοποιείται διαφορετικές ουσίες για να δημιουργηθεί η μούχλα που έχει στο εξωτερικό του.

9.  Το Camembert είναι ιδιαίτερα λιπαρό τυρί αλλά περιέχει νάτριο, ριβοφλαβίνη, πρωτεΐνη, ασβέστιο και φωσφόρο. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12, σελήνιο, ψευδάργυρο, φολικό οξύ, βιταμίνη Α αλλά και πολλές άλλες βιταμίνες και μέταλλα.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;