Η Google τιμά την 256η επέτειο από την γέννηση της Marie Harel με ένα doodle!
Ποια ήταν η Marie Harel; Για τι έμεινε στην ιστορία; Δες τις απαντήσεις εδώ!

Η Harel έχει μείνει στην ιστορία ως η εφευρέτρια του δημοφιλούς τυριού Camenbert.

Ας πάρουμε, όμως, την ιστορία της από την αρχή.

Η Marie Harel γεννήθηκε στις 28 Απριλίου του 1761 στην Όρνε της Νορμανδία; και απεβίωσε στις 9 Νοεμβρίου του 1844 στο Βιμουτιέ της Όρνε.

Τον Μάιο του 1785, στο Camembert της Ορνέ, παντρεύτηκε τον Jacques Harel.

Από το τέλος του 17ου αιώνα και μετά, άρχισε η παραγωγή ενός ιδιαίτερου τυριού στην περιοχή του Camembert. Σύμφωνα με αναφορές του Thomas Corneille στο βιβλίο του, “Geographic Dictionary” (1708): “Βιμονστιέ: […] Κάθε Δευτέρα γίνεται ένα τεράστιο παζάρι, στο οποίο [οι έμποροι] φέρνουν εξαιρετικά τυριά από το Livaro και το Camembert.”

Ωστόσο, ένας μύθος που επικράτησε στις αρχές του 20ου αιώνα αναφέρει πως η εφεύρεση του τυριού Camembert οφείλεται στην Marie Harel, η οποία είχε αξιοποιήσει την συμβουλή ενός ιερέα, του Abbot Charles-Jean Bonvoust, που κρυβόταν τον καιρό της Γαλλικής επανάστασης στην έπαυλη του Beaumoncel όπου εκείνη εργαζόταν.

Η ιστορία αναφέρει πως ο ιερέας ήταν θαυμαστής του μπρι και έτσι, έδωσε στην Marie την συνταγή για ένα τυρί με περίεργο αλλά βρώσιμο φλοιό ώστε να το φτιάξει ακριβώς όπως γινόταν στην πατρίδα του.

Στην πραγματικότητα, ο Bonvoust προερχόταν από το Pays de Caux. Αυτή μυστηριώδης ιστορία, για την οποία δεν υπάρχει καμία ιστορική απόδειξη, υιοθετείται ακόμη ως αληθινή.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η Marie Harel όντως υπήρξε και έφτιαχνε τυρί Camemnbert, σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες.

Η βασική της συνεισφορά ήταν ότι έδωσε το έναυσμα για μια δυναστεία παραγωγών που έφτασαν την παραγωγή του Camembert σε αδιανόητα, για την εποχή, επίπεδα. Συγκεκριμένα, ο εγγονός της, Cyrille Paynel, ο οποίος γεννήθηκε το 1817, δημιούργησε ένα εργοστάσιο τυριού στην κοινότητα Le Mesnil-Mauger του Calvados.

Η επιτυχία του τυριού Camembert το πρώτο μισό του 19ου αιώνα ήταν επίτευμα της ίδιας της Marie Harel αλλά και των απογόνων της, οι οποίοι θεωρούσαν τον εαυτό τους τους μόνους που δικαιούταν να χρησιμοποιούν τον όρο “Camembert”. 

Ωστόσο, αυτό δεν κράτησε πολύ γιατί στις αρχές του 1870 άρχισαν και ορισμένοι άλλοι Νορμανδοί να χρησιμοποιούν το όνομα, σπάζοντας το οικογενειακό μονοπώλιο.

 

Fun fact: H Marie Harel έχει δικό της άγαλμα στο Vimoutiers. 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;