Γίνεται να ξεπεράσει κανείς απλά έναν χωρισμό; Οι επιστήμονες απαντούν
Μήπως ήρθε η ώρα να το "παίξεις" θηρίο;

Ένας χωρισμός, ειδικά όταν είναι ανεπιθύμητος, μπορεί να σε αφήσει “κομμάτια” για πολύ καιρό. Ευτυχώς για εμάς, η  έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της νευροεπιστήμης, μελέτησε τις περιπτώσεις 40 εθελοντών που είχαν όλοι βιώσει έναν «ανεπιθύμητο χωρισμό» στο διάστημα των τελευταίων 6 μηνών, σε μια προσπάθεια να βρει έναν τρόπο να μας απαλλάξει από τον πόνο του χωρισμού μια ώρα αρχύτερα.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα έπρεπε να έχουν μαζί μια φωτογραφία του πρώην συντρόφου τους καθώς και μια φωτογραφία ενός καλού τους φίλου, ο οποίος θα είχε το ίδιο φύλο, σε ένα εργοστάσιο απεικόνισης του εγκεφάλου.

Χρησιμοποιώντας ένα μηχάνημα μαγνητικής τομογραφίας (fMRI), οι εθελοντές έπρεπε να κοιτάξουν τις φωτογραφίες των πρώην τους και να ανακαλέσουν στη μνήμη τους τον χωρισμό τους.

Έπειτα, έπρεπε να κοιτάξουν τις φωτογραφίες των φίλων τους ενώ ταυτόχρονα ένιωθαν σωματικό πόνο, ο οποίος τους προκαλούνταν από ένα καυτό αντικείμενο στον πήχυ τους.

Όσο τα ερεθίσματα επαναλαμβάνονταν διαδοχικά, οι συμμετέχοντες αξιολογούσαν τα συναισθήματα τους σε μια κλίματα ενώ ο τομογράφος κατέγραφε την εγκεφαλική τους δραστηριότητα.

Τα αποτελέσματα του πειράματος έδειξαν πως τα σημεία του εγκεφάλου που ενεργοποιούνταν με την εναλλαγή ψυχικού και σωματικού πόνου ήταν παρόμοια, όχι όμως τα ίδια.

Στην συνέχεια, οι συμμετέχοντες έλαβαν ένα σπρέι για την μύτη. Στους μισούς οι ερευνητές είπαν πως πρόκειται για ένα «ισχυρό αναλγητικό που λειτουργεί αποτελεσματικά στην εξάλειψη του συναισθηματικού πόνου» ενώ στους άλλους μισούς πως είναι ένα απλό αλατούχο διάλυμα.

 

Μόλις επέστρεψαν στο εργαστήριο για να κάνουν το πείραμα με τα ερεθίσμτα, τα αποτελέσματα ήταν σοκαριστικά: Τα άτομα που νόμιζαν πως είχαν χρησιμοποιήσει το «ισχυρό αναλγητικό» είπαν πως ένιωθαν λιγότερο πόνο από πριν, σωματικά και συναισθηματικά, ενώ αντέδρασαν και εντελώς διαφορετικά στην θεάση της φωτογραφίας του πρώην τους.

«Ο χωρισμός είναι μία από τις αρνητικότερες συναισθηματικά εμπειρίες που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος και μπορεί να γίνει η αιτία για την πρόκληση πολλών ψυχολογικών προβλημάτων. Στη μελέτη μας, αποδείχθηκε πως ένα placebo μπορεί να έχει πράγματι πολύ ισχυρή επίδραση στη μείωση της έντασης του συναισθηματικού πόνου,» είπε η συγγραφέας και ερευνητική συνεργάτης Λιόνι Κόμπαν.

«Αυτό που γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο με τον καιρό είναι πως οι προσδοκίες που έχουμε στη ζωή μας έχουν μεγάλη επίδραση στην αντιμετώπιση και στην αντίληψη των βιωμάτων που μας προκαλούν πόνο. Κάνοντας αυτό που που πιστεύουμε πως θα μας βοηθήσει να αισθανθούμε καλύτερα, θα πετύχουμε ακριβώς αυτό που επιθυμούμε,» πρόσθεσε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΒΙΛ
ΤΕΛ
74 - 85
ΜΟΝ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;