Απιστία: Όποιος το κάνει μια φορά, θα το ξανακάνει ή όχι; (Έρευνα)
Ισχύει το "once a cheater, always a cheater" ή μας δουλεύουν ψιλό γαζί οι ρομαντικές κομεντί;

Ευτυχώς (ή δυστυχώς) για εμάς, οι επιστήμονες αποφάσισαν να απαντήσουν στο συγκεκριμένο ερώτημα.

Η απάντηση τους, τελικά, δεν ήταν καθόλου αυτό που θέλαμε να ακούσουμε καθώς μάθαμε πως

οι άνθρωποι που ρέπουν στο ψέμα και στην απάτη σταδιακά απενοχοποιούν τις πράξεις τους, επομένως είναι σφόδρα πιθανό να τις επαναλάβουν.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Neuroscience, η κατάσταση αυτή δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με ηθικούς φραγμούς αλλά εμπλέκεται στην όλη διαδικασία και ο ίδιος ο εγκέφαλος.

Κάθε φορά που κάποιος λέει ψέματα, απατά ή κάνει κάτι άλλο αντίστοιχο που θεωρείται ανάρμοστο, νιώθει λιγότερο ένοχος γι’ αυτό.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως για αυτό το φαινόμενο φταίει η αμυγδαλή του εγκεφάλου, μια περιοχή που είναι υπεύθυνη για την αρνητική αντίδραση στις απρεπείς πράξεις.

Κάθε φορά που ένα άτομο λέει ψέματα, η απόκριση της αμυγδαλής γίνεται και πιο ήπια.

«Εικάζουμε ότι η μετριασμένη απόκριση σε επαναλαμβανόμενα περιστατικά ανειλικρίνειας αντανακλά μια άμβλυνση της συναισθηματικής απόκρισης του ατόμου στην απόφαση που οδήγησε σε αυτήν [την ανειλικρίνεια] ή στην αξιολόγηση της απόφασης» σημειώνεται στην μελέτη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Νιλ Γκάρετ από το Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης Πρίνστον, έναν εκ των συντακτών της μελέτης, παρόμοιοι μηχανισμοί που απευαισθητοποιούν τον εγκέφαλο απέναντι στο ψέμα ισχύουν πιθανότατα και στην περίπτωση της απιστίας.

Άρα, «την πρώτη φορά που απατά κάποιος θα νιώσει άσχημα γι’ αυτό, όμως την επόμενη οι τύψεις θα είναι λίγο λιγότερες και τη μεθεπόμενη ακόμη λιγότερες και ούτω καθεξής» λέει ο Γκάρετ.

Η κατ’ επανάληψη απιστία, σύμφωνα με τον Γκάρετ, μπορεί να έχει διάφορες αιτίες.

Ένας παράγοντας που αποτρέπει τον άνθρωπο να απατήσει είναι η συναισθηματική του αντίδραση στην απιστία, δηλαδή το πόσο άσχημα νιώθει γι’ αυτό.

Τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια απιστίας μπορεί όντως να προκύπτουν από τη σταδιακή απενοχοποίηση, αλλά δεν αποκλείεται η συναισθηματική αντίδραση να μην υπάρχει εξαρχής!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Χαλάνδρι

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

18-01-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;