Πότε χάνει την δύναμη της η καφεΐνη; (Έρευνα)
Υπάρχουν ορισμένες περιστάσεις υπό τις οποίες η καφεϊνη χάνει την λειτουργικότητα της!

Η καφεΐνη ανακαλύφθηκε από το Γερμανό χημικό Φρίντριχ Φέρντιναντ Ρούνγκε το 1819. Αυτός επινόησε τον όρο kaffein, μιας χημικής ένωσης του καφέ, η οποία στην ελληνική γλώσσα έγινε καφεΐνη.

Στον άνθρωπο η καφεΐνη δρα ως διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ), έχοντας ως αποτέλεσμα την προσωρινή αποτροπή της υπνηλίας και την αποκατάσταση της εγρήγορσης. Ποτά που περιέχουν καφεΐνη, όπως ο καφές, το τσάι, ορισμένα αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά είναι πολύ δημοφιλή.

Η καφεΐνη είναι η πιο ευρείας καταναλώσεως ψυχοδραστική ουσία στον κόσμο, αλλά, σε αντίθεση με πολλές άλλες ψυχοδραστικές ουσίες, η χρήση της είναι νόμιμη και μη ρυθμιζόμενη σε σχεδόν όλες τις χώρες. Στη Βόρεια Αμερική το 90% των ενηλίκων καταναλώνει καφεΐνη ημερησίως.

Ο οργανισμός Food and Drug Administration των ΗΠΑ καταλογίζει την καφεΐνη ως «πολλαπλών σκοπών γενικά αναγνωριζόμενη ως ασφαλής ουσία τροφίμων».

καφεΐνη

Πότε, όμως, χάνει αυτή η ουσία τις δυνατότητες της;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επίδραση της καφεΐνης είναι μειωμένη όταν ο κόσμος κοιμάται λιγότερο από όσο χρειάζεται ο οργανισμός του. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε εθελοντές, οι οποίοι έπρεπε να κοιμηθούν μόνο 5 ώρες κάθε βράδυ για 4 24ωρα.

Δυο φορές την ημέρα, οι εθελοντές λάμβαναν 200mg καφεΐνης, την ποσότητα που αντιστοιχεί σε μια μεγάλη κούπα καφέ.

Το επόμενο 24ωρο όμως, οι επιδόσεις τους έπεσαν στα επίπεδα της ομάδας που δεν κατανάλωνε καθόλου καφεΐνη.

Τα αποτελέσματα των τεστ έδειξαν πως, τις δυο πρώτες μέρες, όσοι κατανάλωναν καφεΐνη είχαν γρηγορότερους χρόνους αντίδρασης, ωστόσο, πως αυτός ο χρόνος μειώθηκε σημαντικά λόγω του κακού ύπνου μέσα στις τρεις επόμενες ημέρες.

Κοινώς, είναι ασφαλές να συμπεράνουμε πως η καφεΐνη μπορεί να μας βοηθήσει αλλά δεν είναι και σωτήρια όταν δεν έχουμε κοιμηθεί αρκετά.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Αθήνα

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;