Τσουρέκι για όλα τα γούστα: 5 συνταγές για να διαλέξεις!
Βρήκαμε διαφορετικές συνταγές για να φτιάξεις το τσουρέκι που προτιμάς! Άλλοι το θέλουν με κλωστές, άλλοι σαν "τσίχλα", έτσι ικανοποιούμε όλα τα γούστα!

Προτιμάς τσουρέκι με κλωστές; με πορτοκάλι; αζύμωτο; Εδώ θα βρεις όλες τις συνταγές!

Τσουρέκι με κλωστές

Τι χρειαζόμαστε:
500 γρ. αλεύρι σκληρό (χρώματος μπλε)
100 γρ. αλεύρι Αμερικής (χρώματος κίτρινο)
1 αυγό
210 γρ. γάλα φρεσκο
60 γρ. νερο
70 γρ. βούτυρο τύπου Κερκυρας
150 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. μαχλέπι
1/2 κ.γ. μαστίχα
1 πρεζα αλάτι
45 γρ. μαγιά νωπή η 15 γρ ξηρή

Πώς το κάνουμε:
Σε μια κατσαρόλα βάζετε το γαλα, τα μυρωδικά, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το νερό. Σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνετε λιγάκι τα υγρά ίσα ίσα να λιώσει η ζάχαρη και το βούτυρο.
Χτυπήστε καλά το αυγό και προσθέστε το και αυτό στο μίγμα.
Σε ενα άλλο σκεύος η ακόμα καλύτερα στον κάδο του μίξερ βάλτε το αλεύρι και την μαγιά. Μην ασχοληθείτε με προζύμι ούτε με περίεργες τεχνικές που θα σας κουράσουν. Δεν χρειάζεται!
Αφού σιγουρευτείτε ότι το μίγμα με τα υγρά είναι κάτω απο 40 βαθμούς αναμιξτε με το αλεύρι και ξεκινήστε το ζύμωμα. Ζυμωστε για περίπου 15 λεπτά δυνατά. Δεν θέλει χάδια η ζύμη, πόνο θέλει.Το αλάτι το προσθέτετε σχεδόν στην αρχή του ζυμώματος αφού ενωθούν τα υλικά. Θα έχετε ενα ελαστικό και λείο ζυμαρακι.
Αφήστε να διπλασιαστεί η ζύμη στον πάγκο της κουζίνας.
Χωρίστε σε φυτιλια όπως είναι φουσκωμένη και δέστε τα τσουρέκια σας με τεσσερα κορδόνια σταυρωτα. Αυτή η ζύμη σας βγάζει δυο μέτρια τσουρέκια, ότι πρέπει για ενα ταψί. Να θυμάστε πως έχω υπολογίσει τα υλικά με το συγκεκριμένο μίγμα αλεύρων που σας γράφω.
Εαν θέλετε τα περνάτε με ενα αυγό διαλυμένο με 2 κ.σ. νερο και τα πασπαλιζετε με τριμμένο αμύγδαλο ή φουντούκι.
Τα ψήνετε στους 160 στον αέρα για 30-35 λεπτά.
Λίγα μυστικά ακόμα
Μην σκεπάζετε με κουβέρτες, μην αναβετε air condition σε ενα σπίτι με 18-20 βαθμούς θα είστε οκ.
Σύντομα θα φτιάξω και βίντεο για να γίνει πιο κατανοητή η συνταγή και να σας δείξω πως πλέκουμε πλεξουδες γιατί παίζει ρόλο και αυτό στο φούσκωμα των τσουρεκιων.

Τσουρέκια πορτοκαλιού

Τι χρειαζόμαστε:

  • 4 1/2 φλ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 50 γρ. μαγιά
  • 2 μικρά πορτοκάλια (χτυπημένα στο μούλτι σαν χυλός)
  • 175 γρ. βούτυρο
  • 3/4 φλ. ζάχαρη
  • 2/3 φλ. γάλα
  • 2 αυγά
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 βανίλια
  • 2 κρόκους αυγών (για επάλειψη)
  • αμύγδαλο φιλέ, ζάχαρη γκρανουλέ, σουσάμι (για επικάλυψη)

Πώς το κάνουμε:

  1. Ζεσταίνουμε το γάλα και μέσα σε αυτό λιώνουμε την μαγιά. Στο μίγμα, ανακατεύουμε το 1/4 του φλυτζανιού της ζάχαρης και μια κούπα αλεύρι μέχρι να γίνει ένας χυλός. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου μισή ώρα.
  2. Κόβουμε τα πορτοκάλια σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε στο μούλτι. Τα χτυπάμε μέχρι να γίνει χυλός. Αν είναι πολύ πηχτός προσθέτουμε λίγο χυμό πορτοκάλι ακόμα. Μετράμε μισή κούπα.
  3. Χτυπάμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να φουσκώσουν. Προσθέτουμε τη μισή κούπα πορτοκάλι, το αλάτι και την βανίλια. Στο μεταξύ λιώνουμε το βούτυρο χωρίς να το αφήσουμε να κάψει.
  4. Προσθέτουμε στο χυλό της μαγιάς το μίγμα με τα αυγά και ανακατεύουμε. Σιγά σιγά βάζουμε μια το αλεύρι και μια το βούτυρο ζυμώνοντας δυνατά. Προσέχουμε η ζύμη μας να γίνει αφράτη και να ξεκολλά από τα τοιχώματα της λεκάνης. Γι’ αυτό και βάζουμε το αλεύρι λίγο λίγο.
  5. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 – 2 ώρες μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Αφού γίνει αυτό, χωρίζουμε την ζύμη στα δυο και πλάθουμε δυο τσουρέκια στο επιθυμητό σχήμα. Τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και αφήνουμε περίπου 20 λεπτά μέχρι να ξαναφουσκώσουν.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς. Χτυπάμε τους δυο κρόκους με λίγο νερό και αλείφουμε την επιφάνεια των τσουρεκιών προσεχτικά. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο ή την ζάχαρη ή το σουσάμι.
  7. Ψήνουμε για περίπου μισή ώρα με 40 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τον χυλό πορτοκαλιού, το αντικαθιστούμε με 1/3 της κούπας χυμό πορτοκάλι και λίγο ξύσμα. Αν θέλουμε μπορούμε επίσης να κάνουμε τα τσουρέκια γεμιστά με μαρμελάδα, σοκολάτα ή πραλίνα φουντουκιού.

Τσουρέκι άλαδο με ταχίνι και πορτοκάλι

Τι χρειαζόμαστε:

  • 500 γρ. αλεύρι
  • 100-165 γρ. ζάχαρη
  • 125 ml ταχίνι
  • 15 γρ. ξερή μαγιά
  • 50 ml χλιαρό νερό
  • 75 ml χυμό πορτοκαλιού στους 40 C
  • μαχλέπι, κακουλέ
  • λίγο αλάτι

Τι χρειαζόμαστε:

  • 500 γρ. αλεύρι
  • 100-165 γρ. ζάχαρη
  • 125 ml ταχίνι
  • 15 γρ. ξερή μαγιά
  • 50 ml χλιαρό νερό
  • 75 ml χυμό πορτοκαλιού στους 40 C
  • μαχλέπι, κακουλέ
  • λίγο αλάτι

Τσουρέκια χωρίς ζύμωμα

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1100 γρ αλέυρι σκληρό για τσουρέκια (εγώ βάζω το μπλέ που έχει πάνω του το νούμερο 1),μην μπείτε στον πειρασμό να προσθέσετε και άλλο αλεύρι δεν χρειάζεται και θα σας γίνουν βαριά!!
  • 4 αυγά
  • 200 γρ βούτυρο καλό αγελαδινό (όχι βιτάμ!!)
  • 400 γρ γάλα φρέσκο
  • 1/2 φλυτζανάκι του ελληνικού καφέ ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
  • 2 φακελάκια μαγιά ξερή
  • 350 γρ ζάχαρη
  • 1/4 κγ μαστίχα τριμμένη
  • 1/2 κγ κακουλέ τριμμένο
  • 1 κσ μαχλέπι τριμμένο
  • 1/2 κγ αλάτι
  • 1 βανίλια
  • ξύσμα πορτοκαλιού αν θέλουμε

Για την επικάλυψη

  • 1 κρόκο αυγού
  • 1 κσ νερό
  • 1 βανίλια

Πώς το κάνουμε:

  1. Ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο σε πολύ χαμηλή φωτιά (στο 3 αν έχουμε κουζίνα μέχρι το 9 ή στο 1 αν έχουμε μέχρι το 3), ώστε να λιώσει το βούτυρο. Προσέχουμε να μην κάψει αλλά και να μην είναι κρύο το θέλουμε χλιαρό!
  2. Την ώρα που περιμένουμε το βούτυρο να λιώσει σε άλλο μπόλ έχουμε βάλει το αλεύρι και αφού προσθέσουμε το αλάτι ανακατεύουμε.
  3. Μόλις λιώσει το βούτυρο το αδειάζουμε στο μπόλ που θα φουσκώσουμε τα τσουρέκια μας,προσθέτουμε τα αρωματικά, το λάδι, τη ζάχαρη, τα αυγά και την μαγιά και ανακατεύουμε λίγο να ενωθούν τα υλικά με έναν αυγογδάρτη (σύρμα), στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να μην μπορούμε άλλο με το σύρμα και τότε παίρνουμε μια μαρίζ και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να μας τελειώσει το αλεύρι και να μην το βλέπουμε άλλο στο μείγμα μας και τελειώσαμε το ΄΄ζύμωμα΄΄!!!
  4. Τώρα τυλίγουμε καλά το μπόλ με μία μεμβράνη αφού πρώτα αλείψουμε με λίγο ηλιέλαιο το ζυμάρι μας απο πάνω για να μην κολλήσει όταν φουσκώσει στην μεμβράνη και βάζουμε στον φούρνο που τον έχουμε ζεστάνει στους 50 βαθμούς και τον έχουμε σβήσει.
  5. Αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες και έπειτα το ξεφουσκώνουμε καλά με την μαρίζ, το αλείφουμε πάλι λαδάκι, ξανατυλίγουμε καλά με την μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ. Ναι.ναι καλά διαβάσατε στο ψυγείο!!!
  6. Την άλλη μέρα το πρωί το ζυμάρι μας θα είναι πάλι φουσκωμένο μέχρι πάνω, θα το ξεφουσκώσουμε και με αλευρωμένα χέρια θα πλάσουμε τα τσουρεκάκια μας όπως μας αρέσει και θα τα βάλουμε σε λαμαρίνες που έχουμε στρώσει λαδόκολλα,έπειτα θα τα αλείψουμε με το αυγό και θα τα αφήσουμε σε ζεστό φούρνο ( 50 και σβήσιμο)να φουσκώσουν για 2 ώρες περίπου.
  7. Ψήνουμε στους 150-160 βαθμούς στον αέρα μέχρι να ροδίσουν!!

Λίγα μυστικά ακόμα

Καλό θα ήταν να ξεκινήσετε τη συνταγή περίπου 6-7 το απόγευμα έτσι ώστε να έχετε χρόνο για το πρώτο φούσκωμα και για να μείνει αρκετές ώρες στο ψυγείο.

Τα ψήνω σε χαμηλή θερμοκρασία έτσι ώστε να ψηθούν καλά μέσα και να μην μου καούν απο έξω. Η συνταγή είναι πραγματικά ….αποκάλυψη!!!

Την βρήκα στο site Ζουζουνομαγειρέματα που και εκείνη με την σειρά της είχε πάρει απο το site elpidaslittlecorner και με κάποιες ψιλοαλλαγές που έκανα έγινε η αγαπημένη μας!! Οπου τα έχω κεράσει έχουν ξετρελαθεί όλοι και μου ζητάνε την συνταγή οπότε είπα να την μοιραστώ και με εσάς μιάς και τέτοιες συνταγές επιβάλλεται να διαδίδονται!!

Βρήκαμε όλες τις συνταγές στο sintayespareas.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;