Τα μούσια έχουν μια πολύ πιο περίπλοκη ιστορία απ' ότι πίστευες!
Πώς από σύμβολο εξουσίας και της ανώτερης τάξης, τα μούσια έγιναν σύμβολο του αντικαπιταλισμού και της αναρχίας; Πώς ήρθαν και πάλι στη μόδα;

Σίγουρα έχεις συνειδητοποιήσει ότι τα τελευταία χρόνια τα μούσια όχι απλά είναι μόδα αλλά πλέον είναι κάτι σαν απαραίτητο στοιχείο για να αρέσεις σε μια κοπέλα.

Πώς σου αρέσουν οι άντρες; “Ψηλός, μελαχρινός, με μούσια”. Τα πράγματα όμως δεν ήταν πάντα έτσι!

Απ’ ότι φαίνεται τα μούσια έρχονται και φεύγουν από τη μόδα. Κάποτε ήταν σύμβολο εξουσίας και σε κάποια άλλη φάση σύμβολο εναντίον του καπιταλισμού.

Στη Βικτοριανή εποχή, το μούσι αποτελούσε σύμβολο εξουσίας και ανδρισμού. Στην ανάγκη να τονίσουν τον ανδρισμό τους οι άνδρες επικαλέστηκαν τα γένια ως  τα  ορατά σύμβολα. Όπως βλέπουμε στο βίντεο, το μούσι ως σύμβολο εξουσίας συνεχίστηκε μέχρι και τον 18ο αιώνα, ξαφνικά όμως βλέπουμε ότι οι “σπουδαίοι” άντρες – ηγέτες σταματούν απότομα να έχουν μούσια.

Πώς έγινε αυτό;

Είναι η περίοδος που τα μούσια από σύμβολο της ανώτερης τάξης γίνονται σύμβολο του αντικαπιταλισμού και της αναρχίας! Είναι η εποχή που συνδέονται με τον κομμουνισμό. Επομένως, ως αντίβαρο, η μεγαλοαστική τάξη θεωρεί “clean cut” το να μην έχει μούσια.

Στην πορεία, τα μούσια συνδέονται και με το κίνημα των χίπις που αψηφούσε οποιαδήποτε σύμβαση με ότι ήταν κοινωνικά αποδεκτό. Έτσι, τα μακριά μαλλιά και τα μούσια ήταν σήμα κατατεθέν του.

Πλέον βέβαια που έχει φύγει η “απειλή” του κομμουνισμού έχει φύγει και τα μούσια επανήλθαν στην μόδα. Δεν έχουν κανένα ιδεολογικό στοιχείο αλλά παραμένουν κάτι σαν μορφή αντίδρασης για πολλούς χώρους.

Δείτε το βίντεο και θα καταλάβετε πόσο περίπλοκη είναι η ιστορία τους!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;