Μεξικάνικη κουζίνα: Όσα χρειάζεται να ξέρεις!
Είμαστε σίγουροι ότι είσαι λάτρης της μεξικάνικης κουζίνας και δε το ξέρεις! Γι' αυτό ήρθε η ώρα να μάθεις τα πάντα γι' αυτή!

 

Εάν ψάχνεις κάτι διαφορετικό ήρθε η ώρα να ανακαλύψεις τα μυστικά της μεξικάνικης κουζίνας και τα πιο διάσημα πιάτα της, σε ένα χορταστικό αφιέρωμα από το deliveras.gr!

Η ιστορία της Μεξικάνικης κουζίνας ξεκινάει από το μακρινό 1519, όταν το Μεξικό κατακτήθηκε από τους Ισπανούς. Οι Ισπανοί εντυπωσιάστηκαν από τη φιλοσοφία και από την ποικιλία της κουζίνας των Ατζέκων και μετέφεραν αρκετά στοιχεία στη χώρα τους. Παράλληλα, όσο επηρεάστηκαν, τόσο επηρέασαν και την ντόπια κουζίνα.

Έτσι η μεξικάνικη κουζίνα βασίζεται στις παλιές παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες των Αζτέκων και των Μάγια, συνδυασμένη με τις τάσεις που έφεραν οι Ισπανοί άποικοι όπως το μοσχάρι, το κοτόπουλο, το χοιρινό, το σκόρδο και το τυρί.

Βέβαια, κάθε περιοχή της χώρας χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένες γεύσεις. Για παράδειγμα το βόρειο Μεξικό είναι γνωστό για τα πιάτα του με βοδινό κρέας, το νοτιοανατολικό για τις πιο πικάντικες γεύσεις με λαχανικά και κοτόπουλο, ενώ ο διάσημος κόλπος του Μεξικού φημίζεται για τα θαλασσινά!

Αυτό το ιδιαίτερο μείγμα γεύσεων και πολιτισμών είναι η μεξικάνικη κουζίνα! Ποια είναι όμως τα βασικά συστατικά της;

Το καλαμπόκι, τα όσπρια, τα λαχανικά, οι γλυκοπατάτες, το αβοκάντο, αρκετά καρυκεύματα και φυσικά τα εξωτικά φρούτα το μάνγκο, η παπάγια είναι με διαφορά τα υλικά που χρησιμοποιούνται περισσότερο.

Το καλαμπόκι χρησιμοποιείται είτε ακατέργαστο είτε ως το βασικό υλικό για τη διάσημη “masa”, τη ζύμη δηλαδή για τις ταμάλες και τις τορτίγιες. Τα πιο συχνά καρυκεύματα που χρησιμοποιούνται είναι φυσικά το τσίλι, το κύμινο, η ρίγανη, το κόλιανδρο, το επασότε (epazote), η κανέλα, το κακό και το τσιπότλε (chipotle) που είναι το λεγόμενο καπνιστό τσίλι.

Με αυτά οι μεξικανοί φτιάχνουν διάφορες σάλτσες, με τη πιο διάσημη να είναι σίγουρα το θρεπτικό guacamole που έχει ως βάση το αβοκάντο.

Ας δούμε λοιπόν μερικά από τα πιο διάσημα πιάτα της μεξικάνικης κουζίνας και πώς μπορείς να φας!
Burrito

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το μεξικάνικο σουβλάκι! Το αυθεντικό burrito είναι μικρό, λεπτό και έχει ένα ή δύο συστατικά. Συνήθως έχει κρέας ή ψάρι, πατάτες, φασόλια, μεξικάνικο τυρί. Στο βόρειο Μεξικό είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και κατά βάση τρώγεται όλες τις ώρες. Είναι ένα ιδανικό πρώτο πιάτο!

Enchiladas

Δε γίνεται να φας μεξικάνικο χωρίς να δοκιμάσεις enchiladas! Ίσως το πιο χαρακτηριστικό πιάτο που έχει παραμείνει από την εποχή των Μάγια και των Ατζέκων. Enchiladas, σημαίνει κυριολεκτικά μέσα στο τσίλι! Είναι tortillas (καλαμποκιού) που γεμίζονται με θαλασσινά, λαχανικά, κρέας ή οτιδήποτε άλλο επιθυμείς.

Ποια είναι η διαφορά από μια τυπική tortilla; Πολύ απλό, μια enchilada είναι πάντα περιχυμένη από τσίλι!

Tacos

Ε σίγουρα έχεις ακουστά τα tacos! Τα παραδοσιακά tacos είναι μεγάλα, τραγανά, φτιαγμένα από καλαμπόκι και περιέχουν κρέας (συνήθως κιμά ή κοτόπουλο, χοιρινό), μαρούλι, τριμμένο τυρί.

Tostadas

Μια tortilla δεν πάει ποτέ χαμένη στο Μεξικό! Έτσι, τις μπαγιάτικες tortillas, οι μεξικάνοι τις τηγανίζουν μέχρι να πάρουν ξανά χρώμα και τις σερβίρουν με διάφορες γρανιτούρες!

Fajitas

Τα εξίσου διάσημα fajitas μοιάζουν αρκετά με τα burritos. Αποτελούνται από μαλακές tortillas με τη διαφορά ότι περιέχουν φέτες από βοδινό κρέας, όπως λέει εξάλλου και η λέξη. Το κρέας μαρινάρεται σε μια ιδιαίτερα καυτερή σάλτσα, ψήνεται στα κάρβουνα και σερβίρεται με μια ακόμη πιο καυτερή σάλτσα!

Εάν λοιπόν σε έψησε η μεξικάνικη κουζίνα και θέλεις να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό, μπορείς να παραγγείλεις στο deliveras.gr και το μεξικάνικο να έρθει απευθείας σπίτι σου!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 2 
 1 
 1 
 0 
 1