Ιαπωνική κουζίνα: Όσα χρειάζεται να ξέρεις!
Ιστορία, λογική, κουλτούρα...Η ιαπωνική κουζίνα τα έχει όλα και ήρθε η ώρα να τα μάθεις!

Η Ιαπωνική κουζίνα είναι μια από τις πιο ιδιαίτερες στον κόσμο. Αυτά είναι όσα χρειάζεσαι για να ανακαλύψεις τα παραδοσιακά πιάτα και τη φιλοσοφία της σε ένα αφιέρωμα από το deliveras.gr!

Η Ιαπωνική κουζίνα έχει τις ρίζες της από τη Νεολιθική εποχή. Η βάση της είναι το ρύζι και το ψάρι. Πριν από κάτι αιώνες μάλιστα θεωρούνταν μεγάλο ταμπού το να τρώει κάποιος κρέας. Βέβαια, στην αρχή της σύγχρονης περιόδου το κόκκινο κρέας κατάφερε τελικά να μπει στη νοοτροπία των ντόπιων. Η Ιαπωνία είναι μια από τις χώρες του κόσμου με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, αν όχι το μεγαλύτερο, και σύμφωνα με μελέτες, ένας από τους βασικούς λόγους είναι η διατροφή!

Το Ιαπωνικό ρύζι, τo ψάρι, και τα λαχανικά είναι απαραίτητα συστατικά για ένα ιαπωνικό γεύμα. Η σόγια, το αλάτι και τα φύκια καθορίζoυν το γευστικό φάσμα της ιαπωνικής κουζίνας. Tο ξίδι από ρύζι (yonezu), το κρασί από ρύζι (mirin), το wasabi (το καυτερό συνοδευτικό στο sushi που φτιάχνεται από το γιαπωνέζικο ραπάνι) και το τζίντζερ συμπληρώνουν σχεδόν πάντα τον πολύχρωμο καμβά της.  Μάλιστα, το λάδι που χρησιμοποιείται είναι γενικά ελάχιστο και περιορίζεται στις σαλάτες και τα λαχανικά.

Εάν λοιπόν βρίσκεσαι σε δίαιτα ή ψάχνεις ένα πολύ θρεπτικό γεύμα, η ιαπωνική κουζίνα είναι η ιδανική επιλογή για εσένα!

Ας δούμε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα προκειμένου να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει:

Sushi

Είναι προφανές ότι εάν θέλεις να δοκιμάσεις ιαπωνική κουζίνα πρέπει να φας sushi διότι πιο παραδοσιακό δε γίνεται. Το sushiι έχει ως βάση το ξυδάτο ρύζι (σάρι), το οποίο συνδυάζεται με άλλα υλικά που αποκαλούνται Νέτα. Συνήθως αυτά είναι θαλασσινά και ψάρια. Το sushi σερβίρεται σχεδόν πάντα με σάλτσα σόγιας, γουασάμπι και τζίντζερ.

Για την ιστορία, το sushi πωλούνταν αρχικά σε πάγκους, οι οποίοι σταδιακά έγιναν sushi bar. Αυτή η μορφή αρχικά ονομάστηκε Εντομάε ζούσι επειδή το ψάρι είχε αλιευτεί στο κόλπο του Έντο στο Τόκυο! Το όνομα χρησιμοποιείται σήμερα για αυτή τη μορφή sushi ακόμη και αν το ψάρι δεν έχει αλιευθεί εκεί.

Ιαπωνικά noodles

Εάν πίστευες ότι τα noodles είναι μόνο κινέζικα κάνεις λάθος. Είναι γενικά χαρακτηριστικό της ασιατικής κουζίνας. Φυσικά μπορούν να συνδυαστούν με οτιδήποτε από κοτόπουλο, γλυκόξινη σως, λαχανικά μέχρι και γαρίδες.

Yakitori

Μάλλον πρόκειται για την ιαπωνική εκδοχή στο σουβλάκι. Το πιο συχνό είναι κομμάτια κρέατος βουτηγμένα σε μια ιδιαίτερη barbecue sause και ψημένα στα κάρβουνα. Υπάρχουν διάφορα είδη όμως, μπορεί να έιναι από μοσχάρι, χοιρινό, μέχρι και καρδιά κοτόπουλου ή horomon δηλαδή εντόσθια!

Curry Rice

Αν και το συγκεκριμένο πιάτο είναι ξεκάθαρα επηρεασμένο από τους Ινδούς, είναι πλέον ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ιαπωνικά πιάτα. Το ιαπωνικό curry rice είναι πιο γλυκό απ’ ότι το ινδικό και συνδυάζει λαχανικά, κρέας ή θαλασσινά. Βέβαια μπορείς να το κάνεις όσο πικάντικο θέλεις!

Onigiri

Το απόλυτο fast food στην Ιαπωνία. Σίγουρα τα έχεις δει σε κάποια ταινία. Πρόκειται για μπάλες από ρύζι, γεμισμένες με άλλα υλικά όπως τόνο, σολομό ή αυγά σολομού, τυλιγμένα σε φύκι.

Korokke

Οι πατατοκροκέτες που πάντα ήθελες να δοκιμάσεις. Παραδοσιακό ιαπωνικό πιάτο που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα. Έχει διάφορες παραλλαγές και μπορεί να περιέχει μέχρι και κρέας.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Λαμ
17:00
-
ΠΑΟ
24 Απρ. 2024
Άρη
19:30
-
Ολυ
24 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
24 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 6 
 0