Αραβική κουζίνα: Όσα χρειάζεται να ξέρεις!
H Αραβική κουζίνα είναι σίγουρο ότι θα σε μαγέψει! Την έχεις ήδη δοκιμάσει και μάλλον δε το γνωρίζεις! Πάμε στοίχημα;

 

Ένα χορταστικό αφιέρωμα από το deliveras.gr ξεκινάει!

Καταρχάς ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Όταν λέμε αραβική κουζίνα εννοούμε τις τοπικές κουζίνες που αφορούν τον αραβικό κόσμο από το Μαλγκρέμπ μέχρι την και τον Περσικό κόλπο.  Οι κουζίνες αυτές έχουν ρίζες από την αρχαιότητα και συγκεντρώνουν χαρακτηριστικά πολιτισμών τόσο όμοιων αλλά και τόσο διαφορετικών μεταξύ τους. Γι’ αυτό και η αραβική κουζίνα, σαν όρος, είναι σίγουρα μια γενίκευση που όμως περικλύει κατά κάποιο τρόπο τη μαγεία του μοναδικού αραβικού πολιτισμού.

Στην αραβική κουζίνα γενικότερα τα βασικά υλικά είναι τα μπαχαρικά και κάποια τοπικά υλικά όπως το σαφράν. Ωστόσο, να τονίσουμε πως ένα πιάτο μπορεί να είναι φαινομενικά το ίδιο αλλά να μαγειρεύεται διαφορετικά ανάλογα με τη χώρα. Για παράδειγμα το “mujadara” (ρύζι με πληγούρι, φακές και κρεμμύδια) μαγειρεύεται διαφορετικά στη Συρία, το Λίβανο, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη.

Είτε όμως βρίσκεσαι στην Παλαιστίνη, είτε στην Αλγερία, σε όλο τον αραβικό κόσμο, το φαγητό είναι άμεσα συνδεδεμένο με την έννοια της φιλοξενίας και της γενναιοδωρίας. Τα οικογενειακά γεύματα, οι μεγάλες γιορτές που έχουν βασικό χαρακτηριστικό το φαγητό θα σου θυμίσουν την ελληνική νοοτροπία.

Ας δούμε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά αραβικά πιάτα ώστε να διαλέξεις αυτά που σου ταιριάζουν!

Βρες το καλύτερο πλησιέστερο αραβικό και παράγγειλε online τώρα!

Φαλάφελ

Το Φαλάφελ κανείς δε ξέρει από ποια χώρα προέρχεται ακριβώς. Αν και η επικρατέστερη εκδοχή είναι να έχει καταγωγή από την Αλγερία ή τον Λίβανο. Μπορεί βέβαια να είναι και από την Παλαιστίνη. Το μόνο σίγουρο είναι πώς μας αρέσει πολύ και είναι πεντανόστιμο από όπου και αν προέρχεται.  Στον αραβικό κόσμο το φαλάφελ τρώγεται κυρίως για πρωινό ή σαν βραδινό με τη πίτα και χούμους. Ο λόγος που δημιουργήθηκε το φαλάφελ είναι για να αντικατασταθεί το κρέας από την αραβική πίτα.  

Είναι μάλλον περιττό να πούμε το πόσο υγιεινά είναι τα ρεβύθια και πόσο θα έπρεπε να τα εντάξεις στην διατροφή σου. Βέβαια, να τονίσουμε ότι το ελληνικό φαλάφελ μάλλον τείνει να γίνει μια ειδική κατηγορία, εφόσον προκειμένου να εντυπωσιάσει το ελληνικό στομάχι έχουν προστεθεί αρκετά υλικά που δεν είναι χαρακτηριστικά της παραδοσιακής συνταγής.

Λαχματζούν

Αν και ήμασταν σίγουροι ότι το λαχματζούν είναι μόνο αραβικό, συνειδητοποιήσαμε πως όχι.  Απ’ ότι φαίνεται είναι αρκετά δημοφιλές και στην Αρμενία. Το λαχματζούν αν και δεν είναι αρκετά αμφιλεγόμενο, όπως το φαλάφελ, είναι διαδεδομένο σε όλο τον αραβικό κόσμο. Τα περισσότερα καταστήματα που φτιάχνουν φαλάφελ στην Ελλάδα, έχουν και λαχματζούν.

Κους Κους

Φυσικά και έχεις δοκιμάσει κους κους. Στον αραβικό κόσμο είναι ένα από τα βασικά παραδοσιακά οικογενειακά πιάτα.  Στη μαροκινή κουζίνα μάλιστα η λέξη κους κους είναι συνώνυμη με τη λέξη φαγητό!

Το κους κους μπορεί να έχει μεγάλη ποικιλία όπως το ραγκού κουνέλι με χυλοπίτες, μέχρι μια καλή σάλτσα πέστο.

Χούμους

Το Χούμους είναι μια κρεμώδης σαλάτα, που χρησιμοποιείται στην Μέση Ανατολή ως συνοδεία του ψωμιού ή αραβικής πίτας σε ρόλο ορεκτικού. Παραδοσιακά παρασκευάζεται από ταχίνι και ρεβύθια, λεμόνι και ελαιόλαδο με την προσθήκη διάφορων καρυκευμάτων.

Σαλάτα ταμπουλέ

Η σαλάτα ταμπουλέ είναι η γνωστή αραβική σαλάτα με βάση της το πλιγούρι, το μαϊντανό και τη ντομάτα. Μια από τις πιο υγιεινές και πρωτότυπες σαλάτες που μπορείς να δοκιμάσεις.

Maqloobah

Εάν τώρα θέλεις να εντρυφήσεις στην αραβική κουζίνα, προτείνουμε το maqloobah, ένα από τα πιο διάσημα φαγητά κυρίως στην Ιορδανία, τη Συρία και το Λίβανο. Εδώ γνωρίζουμε την καταγωγή του και είναι από την Παλαιστίνη. Στα αραβικά maqloobah σημαίνει αναποδογυρισμένο γιατί για να σερβιριστεί αναποδογυρίζουν την κατσαρόλα. Αποτελείται από κοτόπουλο, ρύζι, μελιτζάνα ή μπρόκολο (ή και τα δύο μαζί).

Tajine

Το ίδιο με το maqloobah, η tajine θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις λίγο περισσότερο την αραβική κουζίνα. Πρόκειται κατά βάση για το πιο μυρωδικό μαγειρευτό που έχεις δοκιμάσει. Tajine είναι ουσιαστικά το πύλινο σκεύος που σιγομαγειρεύονται τα υλικά του φαγητού. Μπορεί να περιέχει πραγματικά οτιδήποτε, από κρέας μέχρι ψάρι μαζί με λαχανικά. Το “μαγικό” συστατικό όμως εδώ είναι τα μπαχαρικά. Αυτά μπορεί να είναι κίμινο, τζίντζερ, κανέλα ,πάπρικα, κουρκουμάς, καυτερή πιπεριά αλλά και το μείγμα μπαχαρικών μπαχαράτ ή η καυτερή διάσημη αραβική σάλτσα harissa.

Βρες το καλύτερο πλησιέστερο αραβικό και παράγγειλε online τώρα!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1