Πανελλήνιες 2017: Τι λέει ο Υπουργός Παιδείας για την κατάργηση τους!
Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Αττικής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜ.ΑΡ. Παρασκευής (Εύης) Χριστοφιλοπούλου ανέφερε ότι αν και οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι αδιάβλητες αλλά χωρίς παιδαγωγικό χαρακτήρα.

«Kανείς δεν θέλει να μειώσει τους φοιτητές. Δεν πρέπει η μάχη για την ποιότητα της εκπαίδευσης να εκφυλιστεί σε μάχη για τον αριθμό αυτών που εκπαιδεύονται.» ανέφερε ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου απο το βήμα της Βουλής απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την μείωση του αριθμού εισακτέων για το 20117 με τις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις.

Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Αττικής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης  ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜ.ΑΡ. Παρασκευής (Εύης) Χριστοφιλοπούλου ανέφερε ότι αν και οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι αδιάβλητες αλλά χωρίς παιδαγωγικό χαρακτήρα. Εξαντλούν τα νέα παιδιά και πάρα πολλές φορές, ειδικά στις θεωρητικές επιστήμες ο αποκλειστικός στόχος είναι το πώς μπορεί κανείς να απομνημονεύσει, λέξη προς λέξη μάλιστα, κείμενα.

«Ο στόχος μας είναι η κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων και να μπορούν τα παιδιά να μπαίνουν με το Απολυτήριο του Λυκείου και τη βαθμολογία που θα έχουν εκεί όπως γίνεται και σε πολλές χώρες αλλά και που θα επιφέρει μία κανονικότητα, θα ξανακάνει το Λύκειο Λύκειο και βεβαίως θα βγάλει το απίστευτο άγχος που έχουν οι οικογένειες και τα παιδιά.» τόνισε ο κ. Γαβρόγλου.

Για τον αριθμό τνω εισακτέων ο κ. Γαβρόγλου τόνισε ότι δεν άκουσε τα Πανεπιστήμια – γιατί και τα Πανεπιστήμια είναι υπερβολικά στο να θέλουν λίγους φοιτητές- «προσπαθήσαμε να μπούμε σε μία διαδικασία ορθολογικοποίησης γιατί το βασικό μας κριτήριο δεν είναι ότι θέλουμε πολλούς γιατρούς, είναι ότι θέλουμε καλούς γιατρούς, θέλουμε καλούς Ιστορικούς, θέλουμε καλούς Νομικούς. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μπαίνει λίγος κόσμος. Πρέπει να μπαίνει κόσμος καλά προετοιμασμένος και στη συνέχεια να εκπαιδεύεται ακόμα καλύτερα.»

Αν θες να μαθαίνεις όλα τα νέα για πανελλήνιες εξετάσεις τότε κάνε like στη σελίδα μας !

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου φέτος από 43.500 πήγαμε στις 42.500. Είναι μία μείωση 1000 σε όλες τις Σχολές.« Όταν έχουμε δε και 11 Τμήματα που είχαν καταργηθεί επί ΑΘΗΝΑΣ και με απόφαση των Προέδρων των ΤΕΙ δεν ξαναπήραμε φοιτητές παρόλο που πήραμε σε 9 άλλα Τμήματα σεβόμενοι πάλι τις αποφάσεις των Προέδρων των ΤΕΙ. Και να πούμε κάτι άλλο, τι θέλετε; Πείτε μας. Να αυξήσουμε τον αριθμό των εισακτέων στις Σχολές της λεγόμενης μεγάλης ζήτησης; Δηλαδή, στα Πολυτεχνεία, στις Νομικές και τις Ιατρικές; Είναι σωστό η Ανώτατη Εκπαίδευση να είναι ανάμεσα στις Σχολές μεγάλης και μικρής ζήτησης; Δίνει αυτό μία ομοιογένεια στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση; Ας μην παίζουμε λοιπόν αυτή τη στιγμή με την αγωνία των παιδιών και των οικογενειών τους.»

Ο κ. Γαβρόγλου συμπλήρωσε ότι αυτή την στιγμή θα προχωρήσει με αυτόν τον τρόπο, σεβόμενος κατά ένα μικρό ποσοστό τα Τμήματα. «Να μπούμε κατά ένα μικρό ποσοστό – εγώ διαφωνώ με το ότι ο αριθμός των φοιτητών που θα μπαίνουν να είναι στην απόλυτη κυριαρχία των Πανεπιστημίων), θα πρέπει να είναι σε μία συνεννόηση των Πανεπιστημίων με την Πολιτεία και βεβαίως να βρούμε έναν αλγόριθμο. Αλλά αυτά, πρέπει να γίνουν όλα σε ένα πλαίσιο μελέτης και των επαγγελμάτων – θα απαντήσω και στον κύριο Κεγκέρογλου αργότερα για τα θέματα των επαγγελματικών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων), ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα που δεν τα ξέρουμε καθόλου- επειδή όμως θίξατε δυο πράγματα που δεν είχατε κανένα λόγο να τα θίξετε, μην νομίζετε ότι δεν θέλω να τα απαντήσω.»

Για τα θέματα Ειδικής Εκπαίδευσης, ο υπουργός ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο Τμήματα στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, το ένα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κι ένα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τα οποία στον τίτλο τους έχουν και τις λέξεις «Ειδική Αγωγή», μάλιστα στο Βόλο είναι και αρκετά διαφοροποιημένος ο τίτλος από ότι στο Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας. Αυτά τα άτομα είχαν το δικαίωμα να προτάσσονται στους πίνακες. «Οπότε είχε κανείς το εξής πολύ περίεργο φαινόμενο: κάποιος να έχει τελειώσει ένα παραπλήσιο κλάδο, να έχει κάνει Μεταπτυχιακά στην Ειδική Αγωγή –γιατί όπως ξέρετε, ένας τεράστιος αριθμός των Μεταπτυχιακών και των Διδακτορικών, δεν είναι στο αντικείμενο στο οποίο πήρες πτυχίο, μπορεί να είναι σε ένα ευρύτερο πλαίσιο για ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα – είχες λοιπόν, άτομα τα οποία τέλειωσαν παραπλήσιο Τμήμα, έκαναν Μεταπτυχιακά και Διδακτορικά στην Ειδική Αγωγή και είχαν επαγγελματική εμπειρία και αυτά τα άτομα στον κατάλογο ήταν κάτω από αυτά τα άτομα που είχαν πάρει πτυχίο από αυτά τα δυο Τμήματα. » ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου και συμπλήρωσε «Εμείς δεν το θεωρούμε δίκαιο, παραβιάζεις τις αρχές της Ισονομίας, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Είπαμε λοιπόν να ενισχύσουμε με μόρια τους συναδέλφους που έχουν πάρει πτυχίο από αυτά τα δυο Τμήματα ώστε να υπάρχει ένα κριτήριο ισονομίας. Και να σας πω και κάτι ακόμα, άδικα έχετε αυτή τη διαμάχη που δημιουργήθηκε αυτή η αίσθηση κι χτες εδώ στη Βουλή, όταν όλοι θα προσληφθούν ως αναπληρωτές, γιατί οι ανάγκες είναι τεράστιες. Πέρυσι κάναμε 10.000 προσλήψεις, φέτος θα κάνουμε τον ίδιο αριθμό, όλοι θα προληφθούν. Ας προληφθούν όμως με κριτήριο ισονομίας, επιτέλους σ’ αυτή τη χώρα.»

Διαβάστε περισσότερα νέα για τις πανελλήνιες εξετάσεις εδώ 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;