Πού πάνε τα λεφτά;
Α, και για να σας προλάβω...Στο εξωτερικό δεν είναι καλύτερα τα πράγματα...Αν δείτε τις εργασίες που περνάνε σε συνέδρια, θα καταλάβετε ότι ανάλογες περιπτώσεις συμβαίνουν παντού.

 

Ποια λεφτά θα με ρωτήσετε…και όμως παιδιά, λεφτά υπάρχουν! Ή τουλάχιστον αυτό δείχνουν όλα αυτά που γίνονται γύρω-τριγύρω και όλες αυτές οι προκηρύξεις που βγαίνουν δεξιά και αριστερά.

Πολλοί θα με θεωρείτε τρελή με αυτά που λέω, αλλά όσοι είναι στον ακαδημαϊκό/ερευνητικό χώρο δεν μπορεί να μην έχουν προσέξει ότι αυτήν την εποχή τρέχουν δύο μεγάλα προγράμματα με ΠΟΛΛΑ λεφτά για ερευνητές. Πολλά λεφτά, το επαναλαμβάνω γιατί αξίζει. Επίσης, δεν γίνεται να μην έχετε δει όλες αυτές τις ξεκάρφωτες εκδηλώσεις που γίνονται δεξιά και αριστερά. Μπορεί να μην γίνονται όλες γνωστές αλλά κάποια λεφτά έχουν ξοδευτεί γι’αυτές, μερικές φορές πολλά και δυσανάλογα σε σχέση με όσα έπρεπε να στοιχίζουν.

Είναι μερικές φορές που αναρωτιέμαι λοιπόν…πού πάνε αυτά τα λεφτά που υπάρχουν;

Πίσω από αυτήν την ερώτηση, κρύβονται και άλλες…Γιατί καθόμαστε και γράφουμε άπειρες προτάσεις για ερευνητικά έργα όταν είναι σχεδόν βέβαιο σε ποιους θα πάνε; Γιατί καθόμαστε και πατάμε κάτω το μυαλό μας για κάτι καινοτόμο και καινούριο, αφού ή τα ίδια πάλι θα γίνουν ή θα είναι κάτι τελείως κουφά που δεν έχουν καμία πρακτική εφαρμογή;

Γιατί αυτά γίνονται…Κάθε φορά, σε κάθε ερευνητικό έργο ή σε κάθε πρόσκληση που γίνεται από τα ιδρύματα κλπ, βλέπουμε να επαναλαμβάνονται τα ίδια ονόματα, τα ίδια θέματα, τα ίδια όλα. Ποιοι είναι αυτοί που παίρνουν τα λεφτά πάντα; Και γιατί τέλος πάντων, δεν τα αξιοποιούν κάπως που να μπορούν να βοηθήσουν αλλά αντίθετα κάνουν τα ίδια και τα ίδια;

Θα μου πείτε γιατί τα λέω όλα αυτά εδώ. Γιατί ξέρω και βλέπω πολλά παιδιά, πιο μικρά από μένα, που τώρα ξεκινούν να κάνουν όνειρα και κυρίως να έχουν εκπληκτικές ιδέες. Είτε τις κατεβάσουν σαν ερευνητικά προγράμματα, είτε κάνουν start-ups, είτε επιχειρήσεις, οτιδήποτε, θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι θα συναντούν μπροστά τους τους ίδιους ανθρώπους συνέχεια. Επίσης, θα τους πέφτουν τα μαλλιά κάθε φορά που θα βλέπουν τα αποτελέσματα και θα βλέπουν κάτι κουφά προγράμματα που παίρνουν χρηματοδοτήσεις.

Δεν πρέπει όμως να απογοητεύονται, σε καμία περίπτωση. Να συνεχίσουν, όπως και εμείς συνεχίζουμε, να κάνουν τις προτάσεις τους και να ελπίζουν. Κάποια στιγμή, κάποια πόρτα θα ανοίξει και κάτι καλό θα γίνει. Αλλά είναι χρήσιμο, κυρίως για τη ψυχολογία τους, να ξέρουν τι έχουν να αντιμετωπίσουν. Να ξέρουν ότι δεν αποτυγχάνουν επειδή δεν είναι καλή η πρότασή τους αλλά επειδή κάποιος σηκώνει το τηλέφωνο και λέει ένα όνομα. Γιατί, έχουμε φτάσει στην εποχή που είναι επάγγελμα το να γράφει κάποιος ερευνητικές προτάσεις. Τόση βάση στα ωραία λόγια και στους προϋπολογισμούς και αντίστοιχα καθόλου στην ουσία και στα πρακτικά αποτελέσματα.

Α, και για να σας προλάβω…Στο εξωτερικό δεν είναι καλύτερα τα πράγματα…Αν δείτε τις εργασίες που περνάνε σε συνέδρια, θα καταλάβετε ότι ανάλογες περιπτώσεις συμβαίνουν παντού. Άρα μην βιαστείτε να πείτε ότι ζούμε στην Ελλάδα του βύσματος και άλλα τέτοια..όπου ανακατεύονται άνθρωποι, πάντα θα υπάρχει ο παράγοντας «μέσον».

Μη μασάτε όμως, η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία!

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

15-02-2024

Νέα Σμύρνη

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
4'
47 - 43
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;