Νηστίσιμες συνταγές για να κάνεις τη πιο νόστιμη νηστεία!

Από neolaia.gr Team 24 Μαρτίου 2017

Νηστίσιμες συνταγές για γλυκά και ορεκτικά που θα γεμίσουν το στομάχι σου!

Μπορεί να νηστεύεις αλλά αυτό δε σημαίνει πώς δε μπορείς να φας ένα νόστιμο φαγητό! Αυτές οι συνταγές αφορούν τόσο γλυκά όσο και ορεκτικά που μπορούν να γεμίσουν το στομάχι σου κατά τη διάρκεια της νηστείας!

100% νηστίσιμη τούρτα φράουλα

Τι χρειαζόμαστε:
Παντεσπάνι:
3 κούπες αλεύρι
2 κουταλάκια σόδα
1/3 κούπας κακάο
1 κουταλάκι αλάτι
3 συσκευασίες βανίλια
2 κούπες ζάχαρη
3 κουταλιές ξίδι
3/4 κούπας καλαμποκέλαιο
1 και 2/3 κούπας νερό

Κρέμα φράουλα
1 κονσέρβα 400ml γάλα καρύδας
1/2 φλιτζάνι γλυκο φράουλα

Γαρνίρισμα:
1 κονσέρβα 400ml γάλα καρύδας
λίγη ζάχαρη άχνη 2 βανίλιες
60 ml κρέμα γάλακτος σόγιας
125 γραμ. κουβερτούρα
φράουλες
λίγο λικέρ φράουλα

Πώς το κάνουμε:
Ανακατεύουμε τα υλικά για το παντεσπάνι με ένα κουτάλι σε ένα μπολ, ρίχνουμε σε ένα στρογγυλο ταψάκι 30 εκ βουτυρωμένο και αλευρωμένο και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά στους 180 βαθμούς, ή ανάλογα με την κουζίνα μας, όσο χρειάζεται ώστε η οδονογλυφίδα να βγαίνει καθαρή.Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε 2 πάτους το παντεσπάνι μας.
Εχουμε από την προηγούμενη ημέρα βάλει τα κουτιά με το γάλα καρύδας. Βγάζουμε το ένα κουτί, αναποδογυρίζουμε με μια κίνηση, απορρίπτουμε το υπερκείμενο υγρό και παίρνουμε την παγωμένη κρέμα. Χτυπάμε με μιξερ στη μέγιστη ταχύτητα ώσπου να γίνει σφιχτή σαντυγί,και στο τέλος, προσθέτουμε το γλυκό φράουλα και χτυπάμε για λίγο, ώσπου το μιγμα να ομοιογενοποιηθεί. Με τον τρόπο αυτό φτιάχνουμε μια mousse φράουλας (νηστίσιμη), που μπορει να χρησιμοποιηθεί και σκέτη.
Βρέχουμε το ένα παντεσπάνι με λικέρ φράουλας, γεμίζουμε με τη mousse και σκεπάζουμε με το δεύτερο παντεσπάνι το οποίο ομοίως καταβρέχουμε με λικέρ.
Χτυπάμε το 2ο γάλα καρύδας σε σαντυγί, προσθέτοντας τις βανίλιες και όση ζάχαρη άχνη θέλουμε.Με αυτήν γαρνίρουμε τα πλαϊνά της τούρτας μας και δημιουργούμε με κορνέ μια μικρή γιρλάντα γύρω γύρω, ώστε να μη χυθεί η γκανάζ σοκολάτας που θα βάλουμε.
Σε μια κατσαρολίτσα, ζεσταινουμε την κρέμα γάλακτος σόγιας, και λίγο πριν βράσει, αποσύρουμε και ρίχνουμε μέσα την κουβερτούρα σπασμένη σε κομμάτια. Ανακατεύουμε με σπάτουλα, ώσπου η κουβερτούρα να λιώσει εντελώς και να δημιουργηθεί μια ομοιομορφη γκανάζ.
Με αυτήν, γεμίζουμε την πάνω επιφάνεια της τούρτας, και γαρνίρουμε με 2-3 φράουλες, ή όπως μας αρέσει.
Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για μια μέρα τουλάχιστον.

Cookies βρώμης, με ταχίνι και μέλι

Τι χρειαζόμαστε:
120 γρ νιφάδες βρώμης
120 γρ μέλι ελαφρύ (προτιμήστε ανθόμελο ή πευκόμελο)
100 γρ ταχίνι
5 δαμάσκηνα αποξηραμένα κομμένα σε μικρά κομματάκια
2-3 κ.σ. σταφίδες ψιλές
2-3 κ.σ. ξηροί καρποί της επιλογής μας, χωρίς αλάτι, χοντροκομμένοι
1 κ.σ. κακάο καλής ποιότητας
1 κ.γ. κανέλα σκόνη
1 σφηνάκι κονιάκ ή άλλο αλκοολούχο χωρίς ζάχαρη
Μια πρέζα αλάτι
Μια πρέζα τζίντζερ

Πώς το κάνουμε:
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180οC.
Σ´ένα μπολ βάζω το μέλι και το κακάο και ανακατεύω καλά με σύρμα να ομογενοποιηθούν και να μην υπάρχουν σβώλοι.
Σ´ένα άλλο μπολ, βάζω τις νιφάδες βρώμης και προσθέτω τα υπόλοιπα ξηρά υλικά, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι.
Στο μίγμα των ξηρών υλικών, προσθέτω τώρα το μίγμα του μελιού με το κακάο και το ταχίνι και ανακατεύω καλα με το κουτάλι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Τοποθετώ το μίγμα μου για 10′ στο ψυγείο να σφίξει λίγο, αλλά και για να «δέσουν» τα αρώματα.
Στρώνω ένα ταψί με λαδόκολλα και με ένα κουτάλι παίρνω «μεριδούλες» από το μίγμα, τις τοποθετώ στο ταψί και τις διαμορφώνα σε μπισκοτάκια πιέζοντας της επιφάνεια σε πάχος ~ μισό δάχτυλο και στρογγυλεύοντας λίγο τις άκρες. Φροντίζω να υπάρχει απόσταση ~ 1,5 δάχτυλο ανάμεσα στα μπισκότα γιατί απλώνουν λίγο στο ψήσιμο. Μπορώ να τα πλάσω και με το χέρι, αλλά σε αυτήν την περίπτωση βρέχω με λίγο νερό τα δάχτυλα και την παλάμη γιατί το μίγμα κολλάει αρκετά.
Τοποθετώ στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνω για 10′ λεπτά ακριβώς.
Βγάζω απο το φούρνο, τοποθετώ το ταψί πάνω σε σχάρα και αφήνω minimum 10′ τα μπισκότα να κρυώσουν.
Αφού έχουν κρυώσει καλά, φυλάσσω σε αεροστεγές δοχείο.
Λίγα μυστικά ακόμα
Αν είναι χειμώνας, μπορεί το μέλι και το ταχίνι να έχουν πήξει λίγο. Σε αυτήν την περίπτωση, θερμαίνω για λίγο σε μπεν μαρί να ρευστοποιηθούν και πάλι.
Δεν υπάρχει περιορισμός στα αποξηραμένα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς και τα μπαχαρικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Μια πολύ ωραία προσθήκη θα ήταν το τρίμμα ινδοκάρυδου, ξύσμα πορτοκαλιού, λίγο κόκκινο πιπέρι φρεσκοτριμμένο, αλλά και power foods όπως goji berries, ιπποφαές, λιναρόσπορος και τόσα άλλα! Μπορείτε να κάνετε τη συνταγή με μισή ποσότητα νιφάδες βρώμης και την άλλη μισή, νιφάδες φαγόπυρου. Έτσι είναι τα cookies της φωτογραφίας….απλά τέλεια!
Μην απαγοητευτείτε αν το μίγμα λίγο σας «ζορίσει» στο ανακάτεμα. Θέλει, πραγματικά, ελάχιστη από την υπομονή σας για να επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μπορείτε, εννοείται, να το ζυμώσετε και με τα χέρια.
Προτιμήστε το στρώσιμο των μπισκότων με το κουτάλι, είναι ευκολότερο απ´ότι φαίνεται και δεν κολλάει το μίγμα τόσο, όσο όταν πλάθεται με τα χέρια.
Μπορείτε να ετοιμάσετε δυο δόσεις μαζί. Περισσότερες δεν ξέρω πώς θα δουλεύονται, διότι δεν το έχω δοκιμάσει… Προσωπικά ψήνω τα cookies για 11 λεπτά, διότι βρίσκω ότι αποκτούν καλύτερο χρώμα. Όχι όμως περισσότερο γιατι καίγονται και «πικρίζουν». Τα cookies όταν βγαίνουν από το φούρνο είναι πολύ μαλακά και όσο κρυώνουν, σκληραίνουν. Μην τα απομακρύνετε από το ταψί αν δεν έχουν κρυώσει καλά.
Η συνταγή δίνει περίπου 12 μέτρια κούκις. Η υφή είναι υπέροχη: τραγανά απ´έξω και μαλακά, «μαστιχωτά» στο εσωτερικό με εξαιρετικά πλούσιο άρωμα και γεύση. Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!!!

Παστέλι το αυθεντικό

Τι χρειαζόμαστε:
500γρ ανθόμελο
500γρ σουσάμι
1 φλούδα από λεμόνι ή και 1 από πορτοκάλι
1 κούπα ανθόνερο ή λίγο καλαμπόκέλαιο

) Καβουρδίζουμε λίγο το σουσάμι είτε σ΄ένα τηγάνι ανακατεύοντας, είτε σε ένα ταψί στο φούρνο παρακολουθώντας.
2) Σε μια κατασαρόλα βάζουμε το μέλι με τις φλούδες να βράσει 10 λεπτά και το ξαφρίζουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε λίγο να σιγοβράζει.
3) Προσθέτουμε το σουσάμι
5) Ελέγχουμε το μίγμα μας αν είναι έτοιμο ως εξής: α. Ρίχνουμε μια κουταλιά σε ένα μπωλάκι με νερό. Αν σχηματιστεί μια ελαστική μπαλίτσα είναι έτοιμο. Αν είναι πολύ μαλακή συνεχίζουμε το βράσιμο. β. Ρίχνουμε 1/2 κουταλιά σε ένα πιάτο. Αν μόλις κρυώσει (το βάζουμε στο ψυγείο ή φυσάμε για να μην περιμένουμε) ξεκολλήσει εύκολα είναι έτοιμο. Μόλις είναι έτοιμο το κατεβάζουμε από τη φωτιά και περιμένουμε λίγο να «ανεβούν» οι φυσαλλίδες πάνω.
6) Σε ένα ταψί απλώνουμε λαδόκολλα και περιχύνουμε με το ανθόνερο. Αντί για ανθόνερο μπορούμε να αλείψουμε με καλαμποκέλαιο τη λαδόκολλα. Επίσης μπορούμε να πασπαλίζσουμε την επιφάνεια με καβουρδισμένο ελαφρα σουσάμι. Αφαιρούμε τις φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού και αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί.
7) Με βρεγμένα χέρια το χτυπάμε με την παλάμη για να μην μείνουν κενά και το απλώνουμε (με ένα μικρό λαδωμένο πλάστη κύλινδρο)
8) σε πάχος 1 εκατοστό περίπου.
9) Αφού κρυώσει λίγο (μετά από 10-15 λεπτά) χαράζουμε με ένα λαδωμένο μαχαίρι σε λωρίδες ή ρόμβους (σαν μπακλάβά) ή τετράγωνα. Έτσι το αφήνουμε να κρυώσει καλά εκτός ψυγείου.
10) Έπειτα χωρίζουμε τα κομμάτια καλά ως κάτω όπως θέλουμε και τα φυλάμε σε δροσερό μέρος (οχι ψυγείο) σε ένα αεροστεγές δοχείο για πολύ καιρό. Για να μην κολλάνε μεταξύ τους μπορούμε να βάζουμε ανάμεσα κομμάτια λαδόκολλας. Είναι πολύ εύκολο μόνο προσοχή να μην παραβράσει και καραμελώσει. Το κάνω συχνά γιατί μας αρέσει.
Λίγα μυστικά ακόμα
Είναι συνταγή του φίλου μας Δημήτρη που την φτιάχνουν και εκείνοι για τα παιδιά τους.
Συμβουλές:
αν θέλετε το παστέλι να είναι πιο μαλακό προσθέστε περισσότερο μέλι
Βράζοντας το μέλι περισσότερο το παστέλι γίνεται πιο σκληρό. Για πιο μαλακό απιτέλεσμα βράστε λιγότερο.
Μπορούμε να προσθέσουμε 2-3 κουταλιές ζάχαρη όταν αρχίζουμε το βράσιμο. Η ζάχαρη σφίγγει το παστέλι.
Η συνταγή είναι σύνθεση δική μου, μετά από πειραματισμούς. Μπορεί κανείς να βάλει περισσότερο, εως 600γρ, σουσάμι για να είναι πιο πυκνό.
Οι συμβουλές είναι του «Φίλου της Μέλισσας», Θεοδόση Κατσαρού

Κριτσίνια με ταχίνι

Τι χρειαζόμαστε:
1 φλυτζάνι χλιαρό νερό
1/4 φλιτζανι ταχινι (112γρ)
1/2 κουταλακι αλατι
1/2 φλιτζανι μελι
2 φακελακια ξερη μαγια
500 γρ. αλευρι
σουσαμι

Πώς το κάνουμε:
Ζυμωνω τα υλικα μεχρι να γινει μια ζυμη ευπλαστη και την αφηνω περίπου 1 ωρα να φουσκωσει.
Φτιαχνω μπαστουνακια πολυ λεπτα σαν μολυβι.
Βαζω σε ενα πιατο λιγο νερο και σε ενα το σουσαμι και βουταμε τα μπαστουνακια μεσα και τα βαζω σε λαδωμενο ταψι
Τα ψηνω στουs 180°c για 30 περιπου λεπτα.

Κουλούρια Θεσσαλονίκης – σιμίτια

Τι χρειαζόμαστε:
15 γρ. μαγιά νωπή ή 1 1/2 κουταλάκι μαγιά ξερή
2 1/2 κούπες ζεστό νερό (40 βαθμών Κελσίου)
1 κιλό αλεύρι δυνατό
1/3 κούπας ζάχαρη
1/4 κούπας σπορέλαιο
2 κ.γλ. αλάτι
300 γρ. σουσάμι

Πώς το κάνουμε:
Διαλύστε τη μισή μαγιά σε μισή κούπα χλιαρό νερό, ρίξτε 2 – 3 κουταλιές αλεύρι να γίνει χυλός κι αφήστε τη να σταθεί σκεπασμένη σε ζεστό μέρος 24 ώρες.
Διαλύστε την υπόλοιπη μαγιά, λίγο πριν ζυμώσετε, σε μισή κούπα χλιαρό νερό, ανακατέψτε μέσα 2 – 3 κουταλιές αλεύρι κι αφήστε τη να σταθεί 15′, να φουσκώσει.
Κοσκινίστε τα 3/4 του αλευριού, μαζί με το αλάτι σε μια λεκάνη ζυμώματος και κάντε στο κέντρο ένα λάκκο. Ρίξτε μέσα τη ζάχαρη, το λάδι, τις δύο μαγιές και το υπόλοιπο νερό.
Ζυμώστε, παίρνοντας το αλεύρι λίγο – λίγο από τριγύρω και προσθέτοντας όσο ακόμη χρειαστεί, για να γίνει μια ζύμη μάλλον σφικτή και εύπλαστη.
Σκεπάστε την κι αφήστε τη να σταθεί σε ζεστό μέρος, ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο.
Πατήστε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και ζυμώστε την 5′.
Πάρτε κομμάτια ζύμης στο μέγεθος μικρού μανταρινιού και πλάστε κορδόνια, στο πάχος του μικρού δάχτυλου. Βουτήξτε τα στα γρήγορα σ’ ένα μπολ με νερό και τυλίξτε τα μέσα στο σουσάμι. Πατήστε τις δύο άκρες να κολλήσουν σε σχήμα Ο και αραδιάστε τα επάνω σε αντικολλητικό χαρτί φούρνου, στρωμένο σε λαμαρίνα.
Ψήστε τα κουλούρια στους 220 βαθμούς Κελσίου, 10′ – 15′, να ροδοκοκκινίσουν εξωτερικά και να μείνουν εσωτερικά μαλακά.
Αφήστε τα να κρυώσουν. Σερβίρετέ τα την ίδια μέρα, κατά προτίμηση ζεστά. Όσα περισσέψουν, κλείστε τα σε πλαστική σακούλα και βάλτε τα στην κατάψυξη. Διατηρούνται φρέσκα αρκετούς μήνες.

Πηγή

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486