Τα 4 χρώματα των διαβατηρίων - Γιατί κυκλοφορούν σε διαφορετικές αποχρώσεις;
Κόκκινο, πράσινο, μπλε και μαύρο. Τα διαβατήρια παγκοσμίως κυκλοφορούν σε αυτά τα τέσσερα χρώματα, τα οποία δεν είναι καθόλου τυχαία!

Ίσως να μην το είχες προσέξει μέχρι σήμερα γιατί θα έχεις συνηθίσει να βλέπεις τα ελληνικά που έχουν ένα σκούρο κόκκινο χρώμα. Μιας και το αναφέραμε, όμως, ας δούμε τι σημαίνει το κάθε χρώμα:

Μπλε

Το μπλε είναι το δεύτερο πιο συχνό χρώμα στα διαβατήρια. Οι χώρες που επιλέγουν το συγκεκριμένο χρώμα ανήκουν, θεωρητικά, στον “νέο κόσμο”. Σε αυτές ανήκουν η Ινδία, η Βόρεια Αμερική, η Νότια Αμερική και η Αυστραλία.

Το μπλε διαβατήριο που χρησιμοποιούν οι χώρες του μπλοκ Νότιας Αμερικής, όπως η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Παραγουάη, συμβολίζει και την σύνδεση με την Mercosur. Μπλε διαβατήριο χρησιμοποιούν και 15 χώρες της Καραϊβικής ενώ τα διαβατήρια των ΗΠΑ έγιναν μπλε, το 1976.

Κόκκινο

Κόκκινο είναι το διαβατήριο των χωρών που βρίσκονταν στο παρελθόν ή βρίσκονται ακόμη υπό κομμουνιστικό καθεστώς. Τα διαβατήρια της Κίνας, Σερβίας, Λετονίας, Σλοβενίας, Ρουμανίας, Ρωσίας και Γεωργίας, ας πούμε, είναι κόκκινα.\

Σε άλλες αποχρώσεις του κόκκινου, όπως το μπορντό, ανήκουν τα διαβατήρια των χωρών της Ε.Ε. (με εξαίρεση την Κροατία). Ακόμη, κόκκινο διαβατήριο έχουν και οι χώρες που ενδιαφέρονται να μπουν στην Ε.Ε. όπως η Τουρκία, η Π.Γ.Δ.Μ. και η Αλβανία.

Άλλες χώρες που έχουν κόκκινα διαβατήρια είναι η Βολιβία, η Κολομβία, ο Ισημερινός και το Περού.

Πράσινο

Πράσινα διαβατήρια μπορεί να συναντήσει κανείς στις περισσότερες μουσουλμανικές χώρες, μεταξύ των οποίων το Μαρόκο, η Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν. Το πράσινο θεωρείται πως είναι το αγαπημένο χρώμα του Μωάμεθ ενώ ταυτόχρονα θεωρείται σύμβολο της φύσης και της ζωής.

Σε πολλές χώρες της Δυτικής Αφρικής, όπως η Νιγηρία, ο Νίγηρας και η Σενεγάλη, υπάρχουν διαβατήρια διαφορετικών αποχρεώσεων του πράσινου. Αυτό συμβαίνει γιατί ανήκουν στην ECOWAS (Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής).

Μαύρο

Ένα σπάνιο χρώμα για διαβατήριο. Μαύρο διαβατήριο έχουν ορισμένες αφρικανικές χώρες, όπως η η Μποτσουάνα, η Ζάμπια, το Μπουρούντι, η Γκαμπόν, η Αγκόλα, το Τσαντ, το Κονγκό και το Μαλάουι. Ακόμη, μαύρο διαβατήριο έχει η Νέα Ζηλανδία γιατί το μαύρο θεωρείται πως είναι το εθνικό τους χρώμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;