Ο Χάρτης της Παγκόσμιας Υγείας - Δες σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα!
Οι 163 χώρες που βρίσκονται στην λίστα έχουν κατανεμηθεί με βάση την καλή υγεία των πολιτών τους αλλά και το προσδόκιμο ζωής!

Μπορεί κανείς να περίμενε πως ο συγκεκριμένος χάρτης θα συνδεόταν άμεσα με εκείνον της Παγκόσμιας Ευτυχίας που εξέδωσε πρόσφατα ο ΟΗΕ, όμως, η κατάταξη στον συγκεκριμένο χάρτη είναι αρκετά διαφορετική από εκείνον.

Για παράδειγμα, η Νορβηγία που είχε βρεθεί στην πρώτη θέση του χάρτη Ευτυχίας, βρίσκεται στην 11η θέση στον Χάρτη της Παγκόσμιας Υγείας.

Αντίθετα, πρώτη στην κατάταξη της Παγκόσμιας Υγείας είναι η Ιταλία.

Πέραν από την οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα, οι Ιταλοί φαίνεται να είναι σε καλύτερη φόρμα από τους άλλους λαούς, οι οποίοι υποφέρουν από πίεση, χοληστερίνη και κακή ψυχική υγεία.

Που οφείλεται η πρωτιά των Ιταλών;

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου Δημόσιας Υγιεινής Διατροφής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, Ανταμ Ντρεβνόφσκι, η καλή υγεία οφείλεται στην διατροφή που κάνουν, τα λαχανικά και το ελαιόλαδο.

Ακόμη, σημαντικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι οι Ιταλοί έχουν πρόσβαση σε φρέσκα τρόφιμα (από λαχανικά και φρούτα έως κρέας και ψάρι).

Αν και τα παραπάνω βρίσκονται και στην Ελλάδα, η χώρα μας βρίσκεται στην 20η θέση. Ο λόγος; Άγνωστος.

Η κατάταξη, πάντως, βασίζεται στα εξής κριτήρια: τις μετρήσεις υγείας και τους κινδύνους για την υγεία.

Στην πρώτη κατηγορία βρίσκονται: η θνησιμότητα από μεταδοτικές ή μη μεταδοτικές ασθένειες και πληγές, η θνησιμότητα βρεφών, παιδιών, νέων και συνταξιούχων αλλά και οι πιθανότητες επιβίωσης των νεογνών, των νέων και των ηλικιωμένων.

Στη δεύτερη κατηγορία υπάγονται βρίσκονται: οι συμπεριφορικοί/ενδογενείς παράγοντες όπως το ποσοστό του πληθυσμού με υψηλά επίπεδα πίεσης, γλυκόζης, χοληστερίνης, τάσης για παχυσαρκία, καπνίσματος, κατανάλωσης αλκοόλ, έλλειψης άσκησης, κακής παιδικής διατροφής, κακής ψυχολογίας, ελλιπούς εμβολιασμού.

Επίσης, σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται οι περιβαλλοντικοί/εξωγενείς παράγοντες όπως η εκπομπή αερίων κατά άτομο και το ποσοστό του πληθυσμού που έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

Αξίζει να σημειωθεί πως το σοβαρό πρόβλημα, σύμφωνα με τους ερευνητές, του Δυτικού Κόσμου, του ανεπτυγμένου κόσμου, είναι η παχυσαρκία. Οι ΗΠΑ εξαιτίας αυτού το θέματος, κατατάσσονται στην 34η θέση με το ποσοστό της παχυσαρκίας να αγγίζει το 67,3%.

Αναλυτικά ο Χάρτης της Παγκόσμιας Υγείας:

  1. Ιταλία
  2. Ισλανδία
  3. Ελβετία
  4. Σιγκαπούρη
  5. Αυστραλία
  6. Ισπανία
  7. Ιαπωνία
  8. Σουηδία
  9. Ισραήλ
  10. Λουξεμβούργο
  11. Νορβηγία
  12. Αυστρία
  13. Ολλανδία
  14. Γαλλία
  15. Φινλανδία
  16. Γερμανία
  17. Καναδάς
  18. Κύπρος
  19. Νέα Ζηλανδία
  20. Ελλάδα
  21. Πορτογαλία
  22. Ιρλανδία
  23. Ηνωμένο Βασίλειο
  24. Νότιος Κορέα
  25. Μάλτα

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Χαλάνδρι

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
'
59 - 52
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;