Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Οι καπνιστές μειώθηκαν κατά 2,5% παγκοσμίως την τελευταία δεκαετία!
Τα επίπεδα έπεσαν από 24,7% το 2005 σε 22,2% το 2015, όμως, υπάρχει δρόμος ακόμη μέχρι οι μετρήσεις να είναι ικανοποιητικές!

Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, τα ποσοστά των καπνιστών μειώθηκαν μεν κατά 2.5% τα τελευταία δέκα χρόνια, όμως, αυτό δεν συνέβη σε όλες τις χώρες στον ίδιο βαθμό.

Η μελέτη αξιολόγησε τις επιτυχίες που σημειώθηκαν μέχρι στιγμής στην διαδικασία υλοποίησης της διεθνούς Σύμβασης-Πλαισίου για τον Έλεγχο του Καπνίσματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία υπογράφηκε από 180 χώρες το 2005.

Η μείωση του ποσοστού καπνιστών σημειώθηκε σε 90 χώρες ενώ αύξηση παρατηρήθηκε σε 24 και στασιμότητα σε 12. Για τις υπόλοιπες χώρες δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Οι πιο αξιοσημείωτες μειώσεις έχουν καταγραφεί στην Βόρεια Ευρώπη και την Νότια Αμερική, κατά 7,1% και 6,9% αντίστοιχα, ενώ αυξήσεις παρατηρούνται στα ποσοστά καπνιστών στην Κεντρική Αφρική (12,6%) και στη Βόρεια Αφρική (4,6%).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζιόφρι Φονγκ του Πανεπιστημίου του Ουότερλου, οι οποίοι και πραγματοποίησαν την δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, αναφέρουν πως υπάρχει σημαντική πρόοδος ενάντια στο κάπνισμα παγκοσμίως αλλά πως η πρόοδος δεν αγγίζει της προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει η υπόγραφη της σύμβασης.

Ακόμη, σημείωσαν ότι υπάρχει η πιθνανότητα να μειωθεί ακόμη περισσότερο η χρήση θανατηφόρων προϊόντων καπνού εάν οι αντικαπνιστικές πολιτικές γίνουν πιο επίμονες.

Η διεθνής σύμβαση του 2005 υποχρεώνει τα κράτη να επιβάλλουν υψηλούς φόρους στα τσιγάρα και στα άλλα καπνικά προϊόντα, να απαγορεύουν το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους, να τοποθετούν προειδοποιητική σήμανση στα πακέτα για τους κινδύνους του καπνίσματος, να περιορίσουν δραστικά τις διαφημίσεις των τσιγάρων και πολλά άλλα.

Η έρευνα έδειξε, μάλιστα, πως όσο πιο αυστηρά είναι τα μέτρα κατά του καπνίσματος σε μια χώρα, τόσο μειώνεται ο πληθυσμός που καπνίζιε. Κάθε νέο μέτρο υπολογίζεται πως μειώνει τους καπνιστές έως και 1,6%.

Τα μέτρα – Πετυχημένα και μη

Από τα μέτρα για την μείωση του καπνίσματος που έχουν εφαρμοστεί μέχρι στιγμής, το πιο ευρέως διαδεδομένο είναι η απαγόρευση του σε δημόσιους χώρους, η οποία έχει υλοποιηθεί στο 28% των χωρών.

Το μέτρο με την μικρότερη εφαρμογή είναι η διαφημιστική απαγόρευση, στην οποία έχει προχωρήσει το 13% των χωρών.

Το 22% των χωρών έχουν επιβάλει υψηλή φορολογία στα προϊόντα καπνού, η οποία καλύπτει το το 75% της τιμής του πακέτου των τσιγάρων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το κάπνισμα σκοτώνει περίπου έξι εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Χαλάνδρι

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;