21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης!

Από neolaia.gr Team 21 Μαρτίου 2017

Κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης!

Η αρχική ιδέα για την συγκεκριμένη μέρα αποδίδεται στον Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι’ αυτό.

H επιλογή της 21ης Μαρτίου ως ημέρα εορτασμού προέκυψε από την πρόταση της ποιήτριας Λύντιας Στεφάνου, η οποία ισχυρίστηκε πως η 21η Μαρτίου είναι ιδανική ημέρα εορτασμού της ποίησης καθώς συμπίπτει με την ημέρα της εαρινής ισημερίας, η οποία συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη.

Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά. Το 1999, ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, μια πρόταση που υπερψηφίστηκε. Κι έτσι τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Σκοπός της σημερινής ημέρας είναι η ανάδειξη της σπουδαιότητας της ποίησης ως τέχνης, και ως μέσου αποτύπωσης των σκέψεων και των συναισθημάτων εκείνων που την επιλέγουν ως τρόπο έκφρασης!