Οι Dilemma μιλούν για τα
Λίγο πριν παρουσιάσουν την καινούρια τους πρόταση «Heaven Steps” στη Γερμανική Εκκλησία το Σάββατο 18 Μαρτίου, μιλούν αποκλειστικά στο neolaia.gr

unnamed (6)

Το να διατηρηθεί ένα ελληνικό μουσικό σχήμα 15 χρόνια αποτελεί αναμφισβήτητα γεγονός. Αυτό ισχύει για τους Dilemma και πιο συγκεκριμένα για τον Σωτήρη Τράγκα και την Πόπη Νταλαχάνη, δύο εξαιρετικούς μουσικούς χαμηλών τόνων, που έχουν διαγράψει μια σημαντική πορεία στα καλλιτεχνικά πράγματα της χώρας μας.

Οι μουσικές τους αναφορές είναι ένα αμάλγαμα από την κλασική, τη jazz, την πειραματική και την ανεξάρτητη ροκ σκηνή. Λίγο πριν παρουσιάσουν την καινούρια τους πρόταση «Heaven Steps” στη Γερμανική Εκκλησία το Σάββατο 18 Μαρτίου, μιλούν αποκλειστικά στο neolaia.gr

Μιλήστε μας για το καινούριο σας project “Heaven Steps”.

Το “Heaven Steps” είναι ένα έργο πολυσύνθετο και βαθιά συγκινησιακό. Μια μουσική παράσταση βαθειάς κατάνυξης, με θεματική ύμνους και τραγούδια, τα οποία χαρακτηρίζονται από την προσέγγιση στο Θείο και τον τρόπο που αυτά αποδόθηκαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Έτσι, μεταξύ άλλων συνυπάρxουν ο Bach με τον Leonard Cohen και οι Simon & Garfunkel με τον James Newton.

Το ετοιμάσατε αφού είχατε κλείσει την εμφάνισή σας στη Γερμανική Εκκλησία ή πρώτα ετοιμάσατε τη συγκεκριμένη παράσταση και αναζητήσατε χώρους που να ταιριάζουν σ’ αυτή για να την παρουσιάσετε;

Το γενικό πλαίσιο το είχαμε στο μυαλό μας εδώ και καιρό. Η ευτυχής συγκυρία της συνεργασίας μας με την μονωδό και πιανίστα Ιωάννα Βασιλική Κοράκη, βοήθησε ώστε να υλοποιηθεί το όλο εγχείρημα και με τη συμμετοχή του εξαιρετικού φωνητικού σύνολου της Cosmic Singers Ensemble. Οπότε, αυτό που είχαμε σαν σκέψη βρήκε τον κατάλληλο χώρο να υλοποιηθεί, με πρώτο σταθμό τη Γερμανική Εκκλησία Αθηνών, στις 18 Μαρτίου.

Ως Dilemma μετράτε ήδη 15 χρόνια … Πώς ξεκίνησε αυτό το ταξίδι και ποιους θεωρείται τους πιο σημαντικούς σταθμούς του;
Οι Dilemma προέκυψαν μέσα από άλλα σχήματα τα οποία προυπήρχαν. Σημαντικούς σταθμούς θεωρούμε τις ηχογραφήσεις και κυκλοφορίες των 4 δίσκων μας, δηλαδή τις προσωπικές μας δημιουργίες. Αυτή είναι η κληρονομιά μας.

Έχετε αντιμετωπίσει «διλήμματα» σ’ αυτή τη διαδρομή;
Διλήμματα υπάρχουν πολλές φορές και η αλήθεια είναι ότι δημιουργούν αμφιβολίες και αβεβαιότητα, αλλά μέσα από την καλή συνεργασία και τη συζήτηση μεταξύ μας ξεπερνιούνται. Εάν επιλέγουμε το σωστό μονοπάτι αυτό θα φανεί στο χρόνο.

Με τις δύο τελευταίες δισκογραφικές σας δουλειές έχετε μπει σε μία φάση instrumental. Σας εκφράζει περισσότερο η ορχηστρική μουσική;
Όπως είπατε κι εσείς ήταν μία φάση instrumental, μας εξέφρασε τις δεδομένες στιγμές και γι’ αυτό και ηχογραφήθηκε το συγκεκριμένο υλικό.
Η αγάπη μας για την ορχηστρική μουσική φυσικά δεν αποκλείει να υπάρξουν κι άλλες τέτοιες φάσεις.

Επιμένετε στην κυκλοφορία φυσικών cd, τη στιγμή που βλέπουμε όλο και περισσότερους καλλιτέχνες να κυκλοφορούν digital singles. Πώς βλέπετε αυτή την τάση;
Όντως υπάρχει αυτή η τάση, ωστόσο υπάρχει και η τάση κυκλοφορίας φυσικών cd & βινυλίων.
Μας ελκύει πιο πολύ η κυκλοφορία φυσικού υλικού, ωστόσο τα άλμπουμ μας κυκλοφορούν και ψηφιακά. Όσο για την κυκλοφορία κάποιου digital single, δεν αποκλείεται να γίνει κι αυτό.

Πολλές φορές στις παραστάσεις σας συνδυάζετε τη μουσική σας με άλλες μορφές τέχνης, όπως η λογοτεχνία και ο χορός. Πώς λειτουργεί ένα τέτοιο σύνολο; Αυτό βοηθάει το κοινό να εμβαθύνει στη μουσική σας;
Κάθε μορφή τέχνης που συνδυάζεται με τη μουσική μας λειτουργεί συμπληρωματικά και την προεκτείνει, δίνοντάς της πολλές διαστάσεις και εναλλακτικές ερμηνείες.

Πιστεύετε ότι το κοινό στην Ελλάδα είναι εκπαιδευμένο για το είδος της μουσικής σας;
Εάν εννοούμε το ευρύ κοινό, μάλλον όχι. Όμως, ως δημιουργοί δεν γράφουμε μουσική που απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό και μας ενδιαφέρει η μεγαλύτερη δυνατή απήχησή της .

Έχετε κάνει πολλά live και στο εξωτερικό … Πώς σας αντιμετωπίζει εκεί ο κόσμος που έρχεται να σας ακούσει;
Θετικά. Με μεγάλο ενδιαφέρον για τη μουσική μας πρόταση και έκπληξη που το σχήμα μας έχει ως βάση την Ελλάδα.

Επόμενα καλλιτεχνικά βήματα;

Τα άμεσα βήματά μας είναι να κυκλοφορήσουμε το 5ο άλμπουμ μας, το οποίο ηχογραφείται αυτή την περίοδο. Να συνεχίζουμε τις live μας εμφανίσεις και να παρουσιάσουμε το νέο project μας ¨Heaven Steps¨ σε χώρους που μπορούν να υποστηρίξουν το περιεχόμενό του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;