Από ποιο σημείο και έπειτα επηρεάζει ο ύπνος το βάρος μας; (Έρευνα)
Δυστυχώς, οι ώρες ύπνου παίζουν και εκείνες τον ρόλο τους στις διακυμάνσεις του σωματικού μας βάρους.

sleeping-girl-239679_w1000

Δυστυχώς, οι ώρες ύπνου παίζουν και εκείνες τον ρόλο τους στις διακυμάνσεις του σωματικού μας βάρους.

Ο ύπνος, αν είναι πάρα πολύς ή πολύ λίγος, συμβάλλει στην αύξηση του βάρους μας αλλά και των πιθανότήτων μελλοντικής παχυσαρκίας, όπως αναφέρει νέα επιστημονική μελέτη που έγινε στην Βρετανία.

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης διαπίστωσης πως τα άτομα που έχουν προδιάθεση να εμφανίσουν παχυσαρκία τείνουν να έχουν μεγαλύτερο βάρος αν δεν κοιμούνται τις συνιστώμενες 7-9 ώρες το βράδυ.

Μάλιστα, όλα αυτά ισχύουν ασχέτως υγείας ή προγράμματος διατροφής.

Επιπλέον, οι ερευνητές παρακολούθησαν την επίδραση που είχε ο σύντομος ύπνος (κάτω από 7 ώρες, δηλαδή) αλλά και ο υπερβολικός (πάνω από 9 ώρες) στο βάρος περίπου 120.000 ανθρώπων, λαμβάνοντας υπόψη εάν οι συμμετέχοντες κοιμούνται το μεσημέρι ή εάν εργάζονται σε κυλιόμενες βάρδιες

tumblr_lswqq8iI621ql3j9ro1_500_large

Έτσι, εντόπισα πως στα άτομα με γενετική προδιάθεση για παχυσαρκία τόσο ο πολύς όσο και ο λίγος ύπνος δημιουργούν μεγαλύτερες πιθανότητες για απότομη αύξηση βάρους σε σχέση με όσους κοιμούνται 7 έως 9 ώρες κάθε βράδυ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, όσοι κοιμούνται περισσότερο φάνηκε να είναι 4 κιλά βαρύτεροι ενώ όσοι λιγότεροι, τουλάχιστον 2 κιλά βαρύτεροι σε σχέση με όσους έχουν, μεν, το ίδιο υπόβαθρο παχυσαρκίας αλλά κοιμούνται καλύτερα.

Ο ύπνος που λαμβάνει τόπο κατά την διάρκεια της ημέρας και η εργασία σε εναλλασσόμενες βάρδιες αποτελούν, επίσης, παράγοντες κινδύνου για παχυσαρκία.

Τέλος, όσον αφορά τους ανθρώπους που βρίσκονται στην ομάδα χαμηλού κινδύνου για παχυσαρκία, η διάρκεια του ύπνου έχει την ίδια -αλλά μικρότερης κλίμακας- επίδραση στο βάρος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

08-01-2024

Μαρούσι

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;