Πώς τα στερεότυπα καθορίζουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε από παιδιά!
Πώς τα στερεότυπα των φύλων επηρεάζουν την αντίληψη μας από την παιδική μας ηλικία και έπειτα!

fca9994db817e4751b286b75854a8236

Πώς τα στερεότυπα των φύλων επηρεάζουν την αντίληψη μας από την παιδική μας ηλικία και έπειτα!

Μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε έδειξε πως τα παιδιά επηρεάζονται έντονα από τα στερεότυπα από 6 ετών και έπειτα. Για παράδειγμα, αρχίζει και θεωρείται αυτονόητο μέσα στον παιδικό νου πως ένας χαρακτήρας έξυπνος ή χαρισματικός μπορεί να είναι μόνο ανδρικού φύλου.

Η συγκεκριμένη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, πραγματοποιήθηκε σε 400 παιδιά και έδειξε πως από την ηλικία των 5-6 ετών σημειώνεται μια αλλαγή στον νου τους.

the-pink-and-blue-project1

Συγκεκριμένα, από τα 5 μέχρι τα 6 τα παιδιά ξεκινούν να χάνουν την έννοια της ισότητας στον νου τους και περνούν στην έννοια της διαφοράς. Στα 5 τους, κορίτσια και αγόρια, όταν ερωτώνται, θεωρούν το δικό τους φύλο το πιο έξυπνο. Στα 6 έτη όμως τα πράγματα αλλάζουν και, ενώ τα αγόρια δίνουν την ίδια απάντηση, τα κορίτσια αναφέρουν πως ευφυέστερα είναι τα αγόρια.

Ξεκινούν να θεωρούν τους εαυτούς τους λιγότερο ταλαντούχους από τη φύση τους σε σχέση με το άλλο φύλο. Οι ερευνητές λένε πως αυτή η προκατάληψη εξακολουθεί να τις ακολουθεί, επηρεάζοντας τις τις επιλογές που θα κάνουν σε όλη τους την ζωή.

Μερικές από τις αιτίες που κρύβονται πίσω από αυτό το φαινόμενο είναι η επίδραση της συμπεριφοράς των γονιών, των καθηγητών και των άλλων παιδιών απέναντι στα κορίτσια καθώς και η αντιμετώπιση που έχει το θηλυκό φύλο από τα ΜΜΕ.

Κατά την διάρκεια της έρευνας, μικρές ομάδες παιδιών διαφορετικής ηλικίας (5, 6 και 7 ετών) υποβλήθηκαν σε κάποια τεστ.

Σε ένα τεστ από αυτά, οι επιστήμονες διάβασαν στην ομάδα ένα παραμύθι για έναν πολύ χαρισματικό ήρωα, ο οποίος δεν αναφερόταν αν είναι αγόρι ή κορίτσι. Έπειτα, ζήτησαν από τα παιδιά να μαντέψουν ποιος είναι ο ήρωας μέσα από 4 εικόνες, 2 ανδρών και 2 γυναικών.

o-GENDER-INEQUALITY-facebook

Τα 5χρονια παιδιά, σε ποσοστό 75%, διάλεξαν τα αγόρια τους άνδρες και τα κορίτσια τις γυναίκες. Όμως τα 6 χρονα έκαναν κάτι εντελώς διαφορετικό. Τα αγόρια εξακολουθούσαν να επιλέγουν τους άνδρες αλλά τα κορίτσια άρχισαν να επιλέγουν άνδρες.

Σύμφωνα με δηλώσεις ετου καθηγητή Αντρέι Σιμπιάν, μέρος της ομάδας που διεξήγαγε την έρευνα, στο BBC «Το μήνυμα που προκύπτει είναι ότι τα μικρά παιδιά εκτίθενται πολιτισμικά στην άποψη ότι η ευφυΐα είναι πιθανότερα ένα ανδρικό χαρακτηριστικό παρά γυναικείο»

Η Christia Spears Brown, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι και συγγραφέας του βιβλίου Parenting Beyong Pink and Blue, δήλωσε στον Guardian ότι η έρευνα επιβεβαιώνει προηγούμενες εργασίες, που έδειξαν πως οι οι γονείς και οι δάσκαλοι αποδίδουν τους καλούς βαθμούς στα Μαθηματικά, στη σκληρή δουλειά όταν πρόκειται για κορίτσια, αλλά στην φυσική δύναμη όταν πρόκειται για αγόρια.

«Είναι αποκαρδιωτικό να βλέπουμε αυτά τα αποτελέσματα να προκύπτουν τόσο νωρίς. Όταν τα βλέπεις, συνειδητοποιείς πόσο δύσκολος θα είναι ο αγώνας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;