Πώς το MBA ΟΠΑ κατάφερε να συγκαταλέγεται στα κορυφαία της Ευρώπης; Ο Γ. Κουρέτας μιλά στο neolaia.gr!
Ο Διευθυντής του ΜBA στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ένα από τα καλύτερα τμήματα της Ευρώπης, μιλάει για την επιτυχία αυτή αλλά και για τα νέα προγράμματα που ξεκινούν!

unnamed (8)

O Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μιλάει στο neolaia.gr με αφορμή τα Τέσσερα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα!

Ο Γιώργος Κουρέτας είναι Καθηγητής Τραπεζικής και Χρηματοοικονομικής στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι κάτοχος της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Πολιτική. Είναι Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Διοίκηση Επιχειρήσεων-ΜΒΑ από τον Σεπτέμβρη του 2012 μέχρι σήμερα.

Το ΟΠΑ ένα από τα 250 καλύτερα business schools παγκοσμίως: Μάθε εδώ περισσότερα!

Το MBA του ΟΠΑ συγκαταλέγεται στα κορυφαία στην Ευρώπη. Κατά την άποψή σας, που οφείλεται αυτή η επιτυχία;

Το ΠΜΣ ΜΒΑ αποτελεί το πρώτο οργανωμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Ελλάδα καθώς ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων το 1985 και από το 2006 υποστηρίζεται από τα Τμήματα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας. Στη διάρκεια των 32 ετών λειτουργίας το συγκεκριμένο πρόγραμμα ΜΒΑ έχει αποκτήσει σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των αντίστοιχων προγραμμάτων τα οποία προσφέρονται στην Ελλάδα είτε από άλλα Δημόσια Πανεπιστήμια είτε από Ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς φορείς. Το προσφερόμενο πρόγραμμα μαθημάτων είναι διαμορφωμένο έτσι ώστε να προσφέρει στον φοιτητή την σύγχρονη γνώση στην οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων. Επιπρόσθετα, όλοι οι διδάσκοντες του προγράμματος είναι υψηλού επιπέδου καθηγητές και ερευνητές σε όλο το φάσμα των γνωστικών ενοτήτων της οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων και είναι καταξιωμένοι επιστήμονες διεθνώς. Επιπρόσθετα, το ΜΒΑ είναι συνδεδεμένο με την αγορά εργασίας και έχει στενή συνεργασία με μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων ενώ έχει πρόσφατα αναπτύξει συνεργασίες με κορυφαία προγράμματα ΜΒΑ της Ευρώπης και των Η.Π.Α. με σκοπό την ανταλλαγή φοιτητών και την περαιτέρω ενδυνάμωση του προγράμματος σπουδών.

Επιπρόσθετα δεδομένου ότι η οικονομική κρίση και η συνεπακόλουθη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών καθώς και η απώλεια θέσεων εργασίας έχει σημαντική αρνητική επίδραση στη δυνατότητα πτυχιούχων να πραγματοποιήσουν μεταπτυχιακές σπουδές στο ΜΒΑ του ΟΠΑ έχουμε αναπτύξει συνεργασίες με σκοπό να ενισχύσουμε την οικονομική δυνατότητα των υποψηφίων φοιτητών το ΜΒΑ.

Για το λόγο αυτό το ΜΒΑ προσφέρει από το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόγραμμα υποτροφιών το οποίο στοχεύει στην μείωση του κόστους παρακολούθησης του μεταπτυχιακού προγράμματος σε συνολικά 25 φοιτητές του προγράμματος πλήρους και μερικής φοίτησης.

Το πρόγραμμα αυτό είναι διάρκειας 5 ετών και αποτελεί σημαντική χορηγία και προσφορά του διεθνούς επιχειρηματικού ομίλου Libra Group S.A. Το ετήσιο χορηγούμενο χρηματικό ποσό υποτροφιών είναι 50.000 ευρώ.

Το ποσό της υποτροφίας είναι 2.000 ευρώ ανά υπότροφο και θα απονέμεται με βάση αξιοκρατικά κριτήρια μετά από επιλογή σε 25 φοιτητές που θα έχουν ολοκληρώσει το  πρώτο έτος σπουδών τους. Το ΜΒΑ βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση και άλλων προγραμμάτων υποτροφιών για την οικονομική ενίσχυση των φοιτητών του. Επιπρόσθετα γίνονται συνεχείς προσπάθειες για τη δημιουργία και άλλων προγραμμάτων υποτροφιών με ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Πρόσφατα το MBA του ΟΠΑ ανακοίνωσε τέσσερα νέα καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα σύντομης διάρκειας. Ποια είναι η φιλοδοξία σας για αυτά;

Η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας αποτελεί για το ΜΒΑ του ΟΠΑ βασική προτεραιότητα καθώς μέσω του επιχειρείν θα δημιουργηθεί μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας στους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Η οικονομική κρίση έχει αναδείξει ότι απαιτείται άμεσα αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και τη δημιουργία νέων και δυναμικών επιχειρήσεων. Το ΜΒΑ ανταποκρίθηκε άμεσα στις νέες αυτές ανάγκες και δημιούργησε και υλοποιεί μέσω του ΚΕΚ του ΟΠΑ 4 νέα δυναμικά προγράμματα κατάρτισης για όποιον θέλει να δημιουργήσει σε τέσσερις δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας τους οποίους το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων χωρών είναι σημαντικό και οι οποίο έχουν σημαντική προστιθέμενη αξία. Τα προγράμματα αυτά είναι

  • Επιχειρηματικότητα στη Ζυθοποιία
  • Επιχειρηματικότητα στην Ποτοποιία
  • Επιχειρηματικότητα στην Οινοποιία
  • Επιχειρηματικότητα στη Βιομηχανία της Μόδας

Μάθε εδώ τα πάντα για τα 4 νέα προγράμματα του ΟΠΑ

Η έναρξη των τριών πρώτων προγραμμάτων είναι 17 Φεβρουαρίου 2017 και του τέταρτου στις 3 Μαρτίου 2017.

Πώς κρίνετε το επίπεδο των Ελλήνων φοιτητών; Βλέπετε διαφορά με τα χρόνια;

Το επίπεδο των Ελλήνων φοιτητών διαχρονικά παραμένει υψηλό και απόλυτα ανταγωνιστικό με το αντίστοιχο των φοιτητών στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Όμως είναι γεγονός ότι η παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακή εκπαίδευση που παρέχεται από το ΜΒΑ έχει δώσει στους απόφοιτους μας μεγαλύτερες δυνατότητες για εύρεση εργασίας σε ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις σε σχέση με τους απόφοιτους των προηγούμενων δεκαετιών. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός αποφοίτων του ΜΒΑ απασχολείται σε μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις εκτός Ελλάδας  Στη σημερινή οικονομική συγκυρία οι δυνατότητες απασχόλησης στην Ελλάδα σε αξιόλογες θέσεις εργασίας είναι μικρότερες σε σχέση με την περίοδο πριν το 2008. Σε κάθε περίπτωση το ΜΒΑ έχει διαμορφώσει και συνεχώς επεκτείνει ένα πρόγραμμα συνεχούς επικοινωνίας με όλες τις ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με στόχο την απορρόφηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού πτυχιούχων από τις επιχειρήσεις.

Πότε είναι η καταλληλότερη στιγμή για κάποιον να κάνει MBA;

Η απόφαση για να φοιτήσει κάποιος σε ένα πρόγραμμα ΜΒΑ εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Η πρακτική στις περισσότερες χώρες είναι να φοιτήσει κάποιος σε ένα πρόγραμμα ΜΒΑ αφού έχει αποκτήσει κάποια χρόνια εργασιακής εμπειρίας καθώς θεωρείται ότι αυτό θα δώσει καλύτερη κατανόηση των θεματολογιών που αναπτύσσονται σε ένα ΜΒΑ. Στην Ελλάδα λόγω συγκεκριμένων ιδιαιτεροτήτων πολλοί απόφοιτοι Πανεπιστημίων επιλέγουν να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα ΜΒΑ αμέσως μετά τη λήψη του πρώτου πτυχίου τους. Με σκοπό να καλύψουμε την έλλειψη εργασιακής εμπειρίας το ΜΒΑ του ΟΠΑ έχει αναπτύξει σημαντικές δραστηριότητες οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στους φοιτητές του προγράμματος πλήρους φοίτησης να έρθουν σε άμεση επαφή με τις επιχειρήσεις.

Οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τις επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα καθώς και με τον επιχειρηματικό κόσμο μέσα από διάφορα κανάλια. Το ΜΒΑ έχει δημιουργήσει και διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία το ΒΗΜΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ στο οποίο ανώτερα και ανώτατα στελέχη ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων παρουσιάζουν όχι μόνο τη λειτουργία και τους στόχους της συγκεκριμένης επιχείρησης αλλά και γενικότερα ζητήματα για τον ρόλο της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη οικονομία αλλά και πως αυτές οι διαδικασίες μπορούν να αποτελέσουν ένα άριστο εργαλείο για την οικονομική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Επιπρόσθετα πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα επισκέψεις σε επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας στη διάρκεια των οποίων οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν με τα στελέχη όλων των τμημάτων της κάθε επιχείρησης.

Τι συμβουλεύετε τους απόφοιτους του MBA του ΟΠΑ; Να μείνουν Ελλάδα ή να εργαστούν στο εξωτερικό;

Στη σημερινή οικονομική συγκυρία η δυνατότητα απασχόλησης σε θέσεις εργασίας υψηλού επιπέδου οι οποίες προσφέρουν ευκαιρίες ανέλιξης έχουν μειωθεί. Όμως οι απόφοιτοι του ΜΒΑ του ΟΠΑ οι οποίοι επιλέγουν να εργαστούν στην Ελλάδα έχουν καταλάβει πολλές από αυτές τις θέσεις και έχουν αναδειχτεί δυναμικά στελέχη. Η απασχόληση στο εξωτερικό υπό προϋποθέσεις μπορεί να προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες και ταχύτερη ανέλιξη. Είναι σημαντικό όμως να σημειώσουμε την ανάγκη που έχει η η ελληνική οικονομία για εξειδικευμένα στελέχη τα οποία θα μείνουν και θα εργαστούν στην Ελλάδα γιατί το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί το βασικότερο πυλώνα για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Βεβαίως η απόφαση ενός νέου επιστήμονα για το αν θα μείνει να εργαστεί στην Ελλάδα ή θα μεταβεί στο εξωτερικό βασίζεται και σε προσωπικούς παράγοντες.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;