ΟΑΕΔ: Τα νέα σενάρια για την διαγραφή ανέργων από τα μητρώα
Το μέτρο αυτό εφόσον εφαρμοστεί από τον ΟΑΕΔ, θα ξεκινήσει μόνο εαν εφαρμοστεί πλήρως ο θεσμός του εργασιακού σύμβουλου αλλά και η δημιουργία ενός αξιόπιστου μοντέλου σύζευξης προσφοράς και ζήτησης εργασίας

ΟΑΕΔ

Το μέτρο αυτό εφόσον εφαρμοστεί από τον ΟΑΕΔ, θα ξεκινήσει μόνο εαν εφαρμοστεί πλήρως ο θεσμός του εργασιακού σύμβουλου αλλά και η δημιουργία ενός αξιόπιστου μοντέλου σύζευξης προσφοράς και ζήτησης εργασίας, που αποτελεί ένα από τα βασικά ζητούμενα του μεγάλου προγράμματος επαναπροσδιορισμού του επιχειρησιακού μοντέλου του ΟΑΕΔ, που αυτός υλοποιεί τα τελευταία χρόνια.

Ο εργασιακός σύμβουλος θα παρέχει την υποστήριξη στους ανέργους και την καθοδήγησή τους στην πορεία της εργασιακής τους ένταξης. Στόχος είναι τα ΚΠΑ να ενισχυθούν με 360 εργασιακούς συμβούλους, οι οποίοι θα παρακολουθούν σε εξατομικευμένο επίπεδο τους ανέργους, ώστε να παρέχεται συμβουλευτική αλλά και πληροφόρηση για την εργασιακή ένταξή τους. Επίσης σύντομα θα υπάρχει τουλάχιστον ένας εργασιακός σύμβουλος εργοδοτών ανά ΚΠΑ, ο οποίος θα αναλάβει την πληροφόρηση, την ενημέρωση των επιχειρήσεων, στην περιοχή ευθύνης του ΚΠΑ. Θα ενθαρρύνει τους εργοδότες να δηλώνουν στο portal του ΟΑΕΔ τις κενές θέσεις εργασίας και τις θέσεις της προσφερόμενες πρακτικής άσκησης, ώστε να παρέχει ο Οργανισμός τη δυνατότητα στους ανέργους με ηλεκτρονική αναζήτηση θέσεων να μπορούν να πηγαίνουν απευθείας στους εργοδότες για να τους προσλάβουν. Έτσι ο ΟΑΕΔ ουσιαστικά θα αντιγράψει το παράδειγμα του γαλλικού Οργανισμού εύρεσης εργασίας, όπου έχει θεσπίσει μια άρτια σύζευξη μεταξύ ανέργων και εργοδοτών και εφαρμόζεται εδώ και μεγάλο διάστημα με μεγάλη επιτυχία.

Οι άνεργοι εάν τελικά, εφαρμοστεί το μέτρο της διαγραφής τους από τα μητρώα ανεργίας, θα πρέπει να αποδεικνύουν στους εργασιακούς συμβούλους ότι ουσιαστικά αναζητούν εργασία. Πως θα γίνεται αυτό σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο;

Ο εργασιακός σύμβουλος θα κάνει την λεγόμενη σύζευξη με τυχόν εργοδότες που αναζητούν εργαζόμενους με τα προσόντα που καλύπτει ο κατά περίπτωση άνεργος. Τότε ο εγγεγραμμένος άνεργος θα καλείται να παραστεί σε «συνέντευξη» με τον εργοδότη που έχει υποδείξει η σύζευξη και πάντα μετά από ανάλογο  ενδιαφέρον του εργοδότη.  Εφόσον ο άνεργος δεν παραστεί κατά επανάληψη, σε συνέντευξη που θα έχει υποδειχτεί από τον εργασιακό σύμβουλο τότε θα θεωρείται ως «δεν αναζητώ εργασία»και θα διαγράφεται από τα μητρώα.

Κάτι ανάλογο ισχύει βέβαια και σε χώρες της ΕΕ.

Ένα δεύτερο σενάριο αλλά με μικρότερη πιθανότητα να εφαρμοστεί, θέλει ο άνεργος να αποδεικνύει εγγράφως με οποιοδήποτε μέσο ότι αναζητά εργασία. Κάτι όμως που θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα παρά λύση στο να ενεργοποιήσει μακροχρόνια ανέργους να αναζητήσουν μια θέση στην αγορά εργασίας.

Το επόμενο διάστημα η Διοίκηση του ΟΑΕΔ είναι δεδομένο ότι θα δείξει τις προθέσεις του σε ποια λύση σκοπεύει να κινηθεί.

Πηγή: Dikaiologitika.gr 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

04-03-2024

Αγιος Γορδιος

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;