Παιδεία: Όλες οι νέες εξελίξεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
Διαβάστε αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με όλες τις νέες εξελίξεις που έρχονται στα ΑΕΙ και ΤΕΙ όλης της χώρας.

Παιδεία: Ο πίνακας με τους αιώνιους, ποιοι θα γλυτώσουν την διαγραφή

Βασικός μας στόχος είναι ο Ενιαίος Χώρος Εκπαίδευσης και Έρευνας, είπε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου και τόνισε τα εξής:

Εδώ, όπως γνωρίζετε, έχουμε ένα στόχο να ξαναρχίσει η συζήτηση ανάμεσα στα Πανεπιστήμια, τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τα Ερευνητικά Κέντρα σε ένα πλαίσιο ενιαίου χώρου εκπαίδευσης και έρευνας. Αυτό το τρίγωνο που στη μια κορυφή είναι τα Πανεπιστήμια, στην άλλη τα ΤΕΙ και στην τρίτη τα Ερευνητικά Κέντρα, οι σχέσεις αυτές ξέρετε ότι είναι παγωμένες τα τελευταία 25 χρόνια. Και είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε. Μην θεωρείτε ότι είναι  να συζητήσουμε για να ενσωματωθούν τα μεν, στα δε, να συζητήσουμε για να απορροφηθούν, να συζητήσουμε για να γίνει η Αθηνά 2, 3, και τα λοιπά.  Μην υπονομευτεί η συζήτηση κατ’ αρχήν.

Χαιρετίζω το γεγονός ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο την Παρασκευή υπάρχει μια συνάντηση ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και στα ΤΕΙ Πειραιά, για να μπορέσει να αρχίσει μια τέτοια συζήτηση. Και όπως είπα σε όλους τους αντίστοιχους φορείς, θα καλέσω -και νομίζω γίνεται για πρώτη φορά, αλλά μπορεί να μη γίνεται για πρώτη φορά, δεν έχει σημασία- το Προεδρείο των Προέδρων των ΤΕΙ, το Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων και των Προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι για να καταγράψουμε τα προβλήματα.

Ξέρετε, αυτά που ακούγονται σχεδόν αυτονόητα δεν είναι τόσο απλά. Δεν είναι τόσο απλά, για ιστορικούς λόγους, για συγκυριακούς λόγους, για τους όποιους λόγους. Νομίζω ότι μια από τις διαστάσεις της πολιτικής μας πρέπει να είναι να διευκολύνουμε αυτού του τύπου τις οσμώσεις.

Είχα μια συνάντηση με το Προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων, όπως και με των ΤΕΙ. Οι συνάδελφοι της Συνόδου Πρυτάνεων μου έθεσαν 16 ζητήματα, το ένα πιο περίπλοκο από το άλλο. Να ξέρετε ότι συμφωνήσαμε να βρεθούμε σε έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων στις 14 Ιανουαρίου,  όπου θα υπάρχουν απαντήσεις για όλα τα 16 ζητήματα. Όταν λέω «θα υπάρχουν απαντήσεις», εννοώ θα υπάρχουν απαντήσεις. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσουμε να προσφέρουμε ικανοποιητικές λύσεις και στα 16, αλλά σίγουρα το συζητάμε.

Εκείνο επίσης που κάνουμε με μεγάλη συστηματικότητα με τους συναδέλφους εδώ και με τον Γενικό Γραμματέα, είναι το εξής: προσπαθούμε να δούμε ποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες μπορούν να πάνε πίσω στα Πανεπιστήμια για να ενισχυθεί και η αυτονομία τους. Ο αριθμός των εγγράφων που υπογράφουμε κάθε μέρα εδώ και το περιεχόμενο, είναι μια γραφειοκρατικοποίηση της καθημερινότητας, που δεν μας αφήνει να κάνουμε τίποτε άλλο.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να πάνε στο Πανεπιστήμιο. Τα Πανεπιστήμια είναι αυτόνομα και θα μπορούν με αυτό τον τρόπο να επισπευστούν οι διαδικασίες και να μην είναι τόσο γραφειοκρατικοποιημένο το σύστημα.

Εδώ τώρα υπάρχει ένα θέμα που το συζητούσαμε από παλιά, το ξέρει και ο Τάκης Κατσαρός, ο διευθυντής του γραφείου του Νίκου Φίλη, το συζητούσαμε και με τον Τάκη και με το Νίκο παλιά και αυτό έχει σχέση με το ότι οι Ειδικοί Λογαριασμοί Έρευνας, είναι μέρος του Δημόσιου Λογιστικού και έχουν σχεδόν υπονομεύσει την επί της ουσίας διαχείριση των ερευνητικών κονδυλίων.

Συζήτησα με τον κ. Τσακαλώτο, καταλαβαίνει το πρόβλημα και είπαμε μόλις μας ξαναφύγουν οι θεσμοί να συναντηθούμε, ώστε να δούμε τα συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν, για να παύσει να υπάρχει αυτό το καθεστώς.

Αυτό για πρώτη φορά το αποτυπώνουμε και στη συμφωνία που κάναμε με τους θεσμούς, δηλαδή την ανάγκη πιο ευέλικτων ΕΛΚΕ.

Πηγή: esos.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

18-01-2024

Ασπρόπυργος

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
6'
16 - 22
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;