Τελικά τι κερδίζουμε από τα social media;
Κάθε πρωί που σηκώνομαι και φτιάχνω τον καφέ μου για να ξεκινήσω τη μέρα μου, ανοίγω με σειρά το instagram, το pinterest και μετά το facebook και το twitter

media-998990_960_720

Κάθε πρωί που σηκώνομαι και φτιάχνω τον καφέ μου για να ξεκινήσω τη μέρα μου, ανοίγω με σειρά το instagram, το pinterest και μετά το facebook και το twitter. Είναι η ώρα που χαζολογάω και μπορώ να είμαι λίγο πιο χαλαρή, θέλω να βλέπω λίγο τι γίνεται στον κόσμο.

Σήμερα λοιπόν που έκανα το ίδιο και έβλεπα τις αναρτήσεις φίλων (και μη) αναρωτήθηκα τι τελικά μας προσφέρουν αυτά τα social media. Φυσικά, ανάλογα με το είδος του καθενός, προσφέρονται και διαφορετικά πράγματα αλλά η γενική ιδέα είναι η ίδια: Ένας χώρος στο διαδίκτυο που ο καθένας μπορεί να μπει και να δει, να πει και να διαβάσει τα πάντα. Δεν υπάρχει κάποιος (άμεσος) έλεγχος, δεν υπάρχει η έννοια του χρόνου και του χώρου, γενικά μας έχει δημιουργηθεί η αίσθηση ότι δεν υπάρχουν όρια σε τίποτα.

Ανάλογα με το τι κάνεις, βλέπεις στα μέσα αυτά και μία διαφορετική δυνατότητα. Δεν πάω μακριά, κρίνω από μένα, που θεωρώ ότι τα κοινωνικά μέσα είναι μια ευκαιρία και μια πλατφόρμα για συμμετοχή των πολιτών αλλά και ένας τρόπος να μπορέσει κανείς να επικοινωνήσει ό,τι κάνει χωρίς να έχει γνώσεις ή χρήματα. Φυσικά και στις δικές μου απόψεις αλλά και σε αυτές όλων των άλλων υπάρχουν άπειρες αδυναμίες και εμπόδια, αλλά με την πρώτη ματιά δεν το σκεφτόμαστε, τα θεωρούμε απλά ευκαιρίες.

Αν όμως πάμε στο πρώτο-πρώτο στάδιο, στην αρχή, στο ατομικό; Τι μας προσφέρουν εκεί τα μέσα αυτά; Κάποιος που τα χρησιμοποιεί βαριά, όπως εγώ, τι κερδίζει; Το πρώτο και κυριότερο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι πρόκειται για να ένα παράθυρο στον κόσμο. Είναι μεγάλο σοκ να συνειδητοποιείς ότι ο κόσμος δεν είναι αυτός που νόμιζες (η οικογένεια, η γειτονιά, η πόλη ή ακόμα και η Ελλάδα) αλλά υπάρχει και κάτι παραέξω που μάλιστα είναι και πολύ διαφορετικό από όσο νομίζαμε.

Με ένα κλικ μαθαίνουμε πώς ζουν, πώς μιλάνε, πώς λειτουργούν, πώς σπουδάζουν, πώς τρώνε στην Αμερική, στην Αυστραλία και οπουδήποτε αλλού. Μαθαίνουμε τι κάνουμε καλύτερα αλλά και τι κάνουμε χειρότερα. Μπορούμε να διαβάσουμε μια διαφορετική εκδοχή των γεγονότων από αυτή που μας παρουσιάζεται, από κάποιον ντόπιο. Μπορούμε να δούμε διαφορετικές παραδόσεις, διαφορετικούς τρόπους διασκέδασης αλλά και πένθους, διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης της ζωής και των πραγμάτων.

Αυτό ακριβώς το κέρδος, τη διαφορετικότητα, νομίζω ότι την έχουμε χάσει λίγο, δεν την παρατηρούμε και δεν την εκτιμούμε. Πλέον μας φαίνεται ίσως φυσιολογικό αλλά δεν αντιλαμβανόμαστε τι ακριβώς κοιτάμε. Ή ακόμα χειρότερα πάμε και κάνουμε «δικά» μας τα πιο ακραία-γιατί θέλουμε και εμείς να το κάνουμε όπως οι Αμερικάνοι- και τρώμε τα μούτρα μας.

Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Γιατί έχω την αίσθηση ότι πλέον δεν αντιλαμβανόμαστε τα μικρά και βασικά πράγματα που έχουμε κερδίσει με το πέρασμα του χρόνου και την εξέλιξη της τεχνολογίας. Τα περνάμε όλα επιφανειακά και δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να εκτιμήσουμε και να πάρουμε τα ποιοτικά στοιχεία που μας δίνονται.

Δεν ξέρω αν φταίει η ταχύτητα ή η συνήθεια αλλά φαίνεται ότι η κριτική μας ικανότητα έχει μειωθεί δραστικά. Είναι σαν να μην αντιλαμβανόμαστε τη διαφορά της διασκέδασης από τα στοιχεία που μπορούν να μας δώσουν κάτι χρήσιμο και θα έπρεπε να τους ρίξουμε ένα βλέφαρο παραπάνω.

Η αίσθηση που κυριαρχεί είναι ότι «έλα μωρέ, τι να μας πει και το facebook και το instagram, μόνο κώλους βλέπουμε και κραξίματα». Αν ψάξεις όμως κάτω από τους κώλους θα βρεις και τα διαμαντάκια που ίσως σου αλλάξουν τη ζωή!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Στελέχη Ξενοδοχειακών Μονάδων

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;