Εφευρέσεις που δεν ήξερες πως είχαν γίνει από γυναίκες!
Το γυναικείο φύλο τύχαινε πάντα διαφορετικής αντιμετώπισης από το ανδρικό. Θεωρούνταν το "αδύναμο" φύλο, εκείνο που δεν μπορούσε να ασχοληθεί με τις επιστήμες, με την πολιτική και πολλά άλλα. Ακόμη και σε εκείνες τις εποχές, όμως, οι γυναίκες κατάφεραν να δημιουργήσουν εφευρέσεις που έμειναν στην ιστορία!

lead_960

Το γυναικείο φύλο τύχαινε πάντα διαφορετικής αντιμετώπισης από το ανδρικό. Θεωρούνταν το “αδύναμο” φύλο, εκείνο που δεν μπορούσε να ασχοληθεί με τις επιστήμες, με την πολιτική και πολλά άλλα. Ακόμη και σε εκείνες τις εποχές, όμως, οι γυναίκες κατάφεραν να δημιουργήσουν εφευρέσεις που έμειναν στην ιστορία!

Οι γυναίκες αυτές αψήφισαν τα πιστεύω της εποχής τους και έβαλαν πάνω απ’ όλα τα πάθος και το όνειρό τους, καταφέρνοντας να αλλάξουν τον τρόπο ζωής μας!

Μπύρα- Γυναίκες της αρχαίας Μεσοποταμίας

Σύμφωνα με την ιστορικό και ερευνήτρια Jane Peyton, η πρώτοι ζυθοποιοί ήταν γυναίκες. Όπως μπορεί να γνωρίζεις, η παρασκευή της μπύρας έχει τις ρίζες της στους λαούς της εγγύς Ανατολής. Η πρώτη σαφής απόδειξη προέρχεται από τους Σουμέριους και πρόκειται για μια ανάγλυφη αναπαράσταση που χρονολογείται περί το 3000-2800 π.Χ, εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι η θεά της μπύρας είναι η Ninkasi.

Ταυτόχρονα, δεν αποκλείεται η μπύρα να ήταν γνωστή και σε προγενέστερους λαούς της Μεσοποταμίας.

Θερμοστάτης αυτοκινήτου – Margaret A. Wilcox

14

Ο θερμοστάτης αυτοκινήτου εφευρέθηκε από την Margaret A. Wilcox. Η Wilcox γεννήθηκε το 1838 στο Σικάγο των ΗΠΑ, και ήταν μια από τις ελάχιστες μηχανικούς – μηχανολόγους της εποχής της. Της άρεσε να πειραματίζεται με διάφορες συσκευές, όπως θερμοσίφωνες, τοστιέρες και άλλα, μέχρι που κατάφερε να δημιουργήσει η ίδια κάτι.

Το 1893 εφηύρε τον θερμοστάτη του αυτοκινήτου που σκοπό είχε να ζεσταίνει τα κρύα δάχτυλα των αριστοκρατικών αυτοκινητιστών του 19ου αιώνα. Η ίδια δεν σταμάτησε εκεί, καθώς εφηύρε επίσης ένα πλυντήριο για ρούχα και ένα για πιάτα.

Το λογισμικό των υπολογιστών – Dr Grace Murray Hopper

Η Dr Grace Murray Hopper έδειξε από πολύ νωρίς την περιέργειά και την αγάπη της για την τεχνολογία, καθώς σε ηλικία 7 ετών είχε αποσυναρμολογήσει το ρολόι της για να δει πως δουλεύει. Μέχρι να αντιληφθεί η μητέρα της τί ήταν αυτό που την απασχολούσε η μελλοντική εφευρέτρια είχε αποσυναρμολογήσει και τα 8 ρολόγια που υπήρχαν στο σπίτι τους.

Οι γονείς της την στήριξαν από τη αρχή, όχι απλά να σπουδάσει, αλλά και να ασχοληθεί με το πάθος της, την τεχνολογία.
Σπούδασε στο Yale και έκανε το μεταπτυχιακό της στα Μαθηματικά και την φυσική, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στρατολογήθηκε στο ναυτικό των ΗΠΑ, λαμβάνοντας το αξίωμα της υποναυάρχου. Το 1943 όταν διορίστηκε ως υπεύθυνη ενός ερευνητικού έργου στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, με αποτέλεσμα να γίνει το τρίτο πρόσωπο του λογισμικού προγράμματος “Harvard Mark Ι computer”.

hopper-tech
Έτσι, όπως συνέβαινε με τα ρολόγια της, η Hopper συνέχισε να αποσυναρμολογεί και να παρατηρεί τη λειτουργία των τεχνολογιών της εποχής.
Όταν ολοκληρώθηκε η θητεία της στον στρατό έγινε η πρώτη ανώτερη προγραμματίστρια στο πλευρό του Remington Rand, ενώ εργάστηκε στην πρώτη εμπορική εταιρία υπολογιστών μεγάλης κλίμακας, την UNIVAC.
Το 1952 έγινε διευθύντρια του αυτόματου προγραμματισμού και έπειτα ξεκίνησε τις προσπάθειες της για την εφεύρεση μια κοινής γλώσσας στη χρήση υπολογιστών. Το διάστημα 1959- 1961 ήταν επικεφαλής της ομάδας που εφηύρε το COBOL, το πρώτο φιλικό προς τον χρήστη λογισμικό υπολογιστών των επιχειρήσεων. Ήταν επίσης ο πρώτος άνθρωπος που χρησιμοποίησε την όρο “σφάλμα” για να περιγράψει ένα πρόβλημα στο σύστημα των υπολογιστών αφού βρήκε κάτι που δημιουργούσε προβλήματα στον υπολογιστή.

Ασύρματη Τεχνολογία Μετάδοσης – Hedy Lamarr

1440_Hedy-Lamarr

Η Αυστριακή ηθοποιός και εφευρέτρια έγινε πρωτοπόρος στον τομέα των ασύρματων επικοινωνιών αφού είχε μετακομίσει στις ΗΠΑ. Με την βοήθεια του εφευρέτη George Anthiel δημιούργησαν ένα “Σύστημα Μυστικών Επικοινωνιών” για την κατασκοπεία και την καταπολέμηση των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Lamarr και ο Anthiel έλαβαν το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1941, ωστόσο η εφεύρεσή τους απέκτησε μεγάλη σημασία μερικές δεκαετίες αργότερα, καθώς αποτέλεσε τη βάση για τα σύγχρονα wi-fi και τα GPS.

Ηλιακός θερμοσίφωνας – Maria Telkes

Η Maria Telkes γεννήθηκε το 1900 και πραγματοποίησε μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις που μπορούν να σώσουν τον πλανήτη μας στο μέλλον, αυτή των τεχνολογιών ηλιακής ενέργειας, συγκεκριμένα του ηλιακού θερμοσίφωνα.
Η Telkes εργάστηκε ως βιοφυσικός στις Ηνωμένες Πολιτείες και το διάστημα 1939-1953, ερεύνησε την δυνατότητα αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.
Το 1947 σχεδίασε το πρώτο ηλιακό σύστημα θέρμανσης για το Dover Sun House, ενώ το 1953 το πρώτο θερμοηλεκτρικό ψυγείο το, χρησιμοποιώντας τις αρχές του θερμοηλεκτρισμού.

Κλειστό σύστημα παρακολούθησης – Marie Van Brittan Brown

tumblr_inline_mqtwen0BoR1qz4rgp

Η γεννημένη το 1922 στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, Marie Van Brittan Brown, εφηύρε το κλειστό σύστημα ασφαλείας για το σπίτι μόλις το 1966, όποτε και της κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, μαζί με τον σύζυγό της Albert Brown.
Στην πραγματικότητα δεν ήταν το πρώτο σύστημα ασφαλείας, ωστόσο ήταν το πρώτο που είχε κατοχυρωθεί. Το σύστημα της Brown διέθετε 4 μικρές τρύπες και μια κάμερα η οποία μετακινούνταν σε κάθε μια και κατέγραφε όσα φαίνονταν. Έτσι, όλα όσα κατέγραφε η κάμερα εμφανίζονταν σε μια οθόνη.
Στόχος της ήταν να βοηθήσει τους ανθρώπους να εξασφαλίσουν τη δική τους ασφάλεια, καθώς η αστυνομία ήταν αργούσε να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις για βοήθεια στις γειτονιά της Νέας Υόρκης. Μέχρι και σήμερα, η εφεύρεση της αποτελεί τη βάση για τα σύγχρονα συστήματα CCTV, που χρησιμοποιούνται για την ασφάλεια των σπιτιών.

Αλεξίσφαιρο γιλέκο – Stephanie Kwolek

Η Πολωνικής καταγωγής Stephanie Kwolek είναι η γυναίκα που έσωσε εκατομμύρια ανθρώπους που πολεμούσαν και όχι μόνο με την εφεύρεση της, του αλεξίσφαιρου γιλέκου κέβλαρ το 1964.
Η Αμερικανίδα χημικός η οποία, όσο εργαζόταν για την εταιρεία Dupont, εφηύρε το κέβλαρ, ένα ελαφρύ αλλά σκληρό υλικό που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία αλεξίσφαιρων γιλέκων.

Αυτό το υλικό είναι ελαστικό σαν το βαμβάκι και 5 φορές πιο ισχυρό και ανθεκτικό από το ατσάλι. Η ανθεκτικότητά του οφείλεται στην σταυρωτή πλέξη του, η οποία επιτρέπει την απορρόφηση της κινητικής ενέργειας της βολίδας και την διασκόρπιση της σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια.
Η Kwolek συνέχισε να δουλεύει με αποτέλεσμα να λάβει πολλές διακρίσεις για την εργασία της στη χημεία πολυμερών

Υαλοκαθαριστήρες – Mary Anderson

df63b1050e1a0e320a20296c64c2c1a2

Μπορούσες να φανταστείς πως η εφεύρεση που σε “σώζει” κάθε φορά που έχει βροχή ή χιόνι, ήταν έμπνευση μιας γυναίκας;
Η γυναίκα αυτή ήταν η Mary Anderson, η οποία κατοχύρωσε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1903. Η Anderson έκανε την μεγάλη της ανακάλυψγ κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με προορισμό τη Νέα Υόρκη, όταν είδε τους οδηγούς να έχουν ανοιχτά τα παράθυρά τους και να βρέχονται προκειμένου να καταφέρουν να δουν τον δρόμο.

Μόλις το είδε αυτό, σκέφτηκε πως η λύση θα ήταν μια συσκευή, από μια λεπτή λεπίδα καουτσούκ, που θα κινούνταν από τον οδηγό με τη βοήθεια ενός μοχλού στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.
H εφεύρεσή της δεν άρεσε πολύ στους οδηγούς, οι οποίοι θεωρούσαν πως το σύστημα των υαλοκαθαριστήρων αποσπούσε την προσοχή τους, προκαλώντας πολλά ατυχήματα. Αλλά, η οπτική σχετικά με την εφεύρεση άλλαξε το 1916, όταν οι υαλοκαθαριστήρες άρχισαν να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι κάθε αυτοκινήτου στον δρόμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
0'
86 - 73
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
10'
22 - 17
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1