Supermoon: Αντίστροφη μέτρηση για το μεγαλύτερο φεγγάρι απο το 1948!
Μπορεί να νόμιζες πως αυτός ο Νοέμβριος είναι ένας συνηθισμένος μήνας, σαν όλους τους άλλους που έχεις ζήσει ενώ περιμένεις τα Χριστούγεννα. Όμως κάνεις λάθος, ο συγκεκριμένος μήνας έχει κάτι το ιδιαίτερο, κάτι που έχει να εμφανιστεί 68 χρόνια!

 Supermoon Supermoon

Μπορεί να νόμιζες πως αυτός ο Νοέμβριος είναι ένας συνηθισμένος μήνας, σαν όλους τους άλλους που έχεις ζήσει ενώ περιμένεις τα Χριστούγεννα. Όμως κάνεις λάθος, ο συγκεκριμένος μήνας έχει κάτι το ιδιαίτερο, κάτι που έχει να εμφανιστεί 68 χρόνια!

Την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου η σελήνη θα είναι 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη από ότι συνήθως. Αυτό συμβαίνει γιατί θα έρθουμε τόσο κοντά με τον δορυφόρο μας, όσο δεν έχουμε έρθει από τον Ιανουάριο του 1948.

Για αρκετά άτομα πρόκειται για την πρώτη και, πιθανώς, την τελευταία φορά που θα μπορέσουν να δουν μια τόσο μεγάλη σελήνη, καθώς το φαινόμενο θα επαναληφθεί ξανά στις 15 Νοεμβρίου του 2034.

Γενικότερα, οι υπερπανσέληνοι δεν συνιστούν σπάνιο φαινόμενο, όμως η σούπερ-υπερπανσέληνος της 14ης Νοεμβρίου θα σπάσει τα ρεκόρ του τελευταίου αιώνα.

«Η πανσέληνος της 14ης Νοεμβρίου δεν είναι μόνο η πιο κοντινή και φωτεινή πανσέληνος του 2016, αλλά για την ώρα και η πιο κοντινή του 21ου αιώνα», αναφέρει το site της NASA.

Τι σημαίνει supermoon;

Ο όρος «supermoon» έχει λίγα χρόνια ύπαρξης.  Στην αρχή, ο όρος χρησιμοποιούνταν από την αστρολογία και σήμαινε το νέο φεγγάρι ή την πανσέληνο που σχηματιζόταν ενώ το φεγγάρι ήταν στο 90% του περιγείου (δηλαδή κοντά στη Γη).

Supermoon ονομάζουμε, πλέον, κάθε πανσέληνο που το φεγγάρι βρίσκεται πιο κοντά στη Γη από το μέσο όρο της απόστασης του πλανήτη μας με το δορυφόρο του.

Υπερπανσέληνος συμβαίνει όταν η Σελήνη βρίσκεται στο περίγειο, δηλαδή στο κοντινότερο σημείο της από τη Γη, με αποτέλεσμα η διάμετρος του φεγγαριού να φαίνεται μεγαλύτερη.

Με δεδομένο πως η τροχιά του φεγγαριού είναι ελλειπτική, άλλοτε πλησιάζει τη Γη κατά 30.000 μίλια εγγύτερα (περίγειο) και άλλοτε απομακρύνεται (απόγειο).

Όταν ο Ήλιος και η Σελήνη ευθυγραμμίζονται και η Σελήνη είναι και στο περίγειο της, τότε έχουμε supermoon!

Το supermoon μπορεί να φαίνεται έως και 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο σε σχέση με μια πανσέληνο όταν το φεγγάρι βρίσκεται στο απόγειό του.

Βέβαια, η εικόνα της τεράστιας σελήνης είνα οπτική απάτη.

Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει δεν είναι ότι το φεγγάρι είναι μεγαλύτερο αλλά ότι όταν η Σελήνη βρίσκεται σχετικά πιο κοντά στον ορίζοντα, μπορεί να συγκριθεί με διάφορα άλλα χαρακτηριστικά που βρίσκονται εκεί, όπως δέντρα, κεραίες και διάφορα κτίσματα και τότε φαίνεται πιο μεγάλη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;