Αμερικανικές εκλογές 2016 αποτελέσματα: Οι βασικές θέσεις Τραμπ - Κλίντον
Οι αμερικανικές εκλογές 2016 αποτελέσματα έρχονται σύντομα και αυτές είναι οι βασικές θέσεις των δύο υποψηφίων που χρειάζεται να γνωρίζεις! 

αμερικανικές εκλογές 2016 αποτελέσματα

Οι αμερικανικές εκλογές 2016 αποτελέσματα έρχονται σύντομα και αυτές είναι οι βασικές θέσεις των δύο υποψηφίων που χρειάζεται να γνωρίζεις!

Ας δούμε λοιπόν όπως παρουσίασε το BBC τις βασικές θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ και της Χίλαρι Κλίντον 

Απασχόληση

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπόσχεται να δημιουργήσει 25 εκατ. θέσεις εργασίας μέσα σε 10 χρόνια, υπογραμμίζοντας πως πολλές θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα της μεταποίησης, «χάνονται» λόγω του ανταγωνισμού από άλλες χώρες. Σχεδιάζει να μειώσει τον αμερικανικό εταιρικό φόρο στο 15% από το σημερινό 35% και επιχειρηματολογεί πως η επένδυση στις υποδομές, η μείωση του εμπορικού ελλείμματος, η μείωση των φόρων και η κατάργηση ορισμένων ρυθμίσεων θα δώσουν ώθηση στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η Χίλαρι Κλίντον θέλει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας μέσω της επένδυσης στην προηγμένη μεταποίηση, στην τεχνολογία, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στις μικρές επιχειρήσεις. Επίσης, σχεδιάζει να αυξήσει την εργασιακή εκπαίδευση, κάτι που θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τα φορολογικά έσοδα από τους πιο εύπορους αμερικάνους.

Μετανάστευση

Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να χτίσει τείχος στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, έχει ζητήσει μείωση της νόμιμης μετανάστευσης, τερματισμό των εκτελεστικών πράξεων του Μπαράκ Ομπάμα που διαφοροποιούν τις διαδικασίες απέλασης για τους μη καταγεγραμμένους μετανάστες, καθώς και αυστηρότερες ενέργειες ώστε να μειωθεί ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που ζουν στις ΗΠΑ.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, πάντως, έχει «κάνει πίσω» στα αρχικά του αιτήματα για αναγκαστική απέλαση περισσοτέρων από 11 εκατ. παράνομων μεταναστών που ζουν στις ΗΠΑ και για προσωρινό κλείσιμο των αμερικανικών συνόρων για όλους τους Μουσουλμάνους.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών από την πλευρά της λέει πως θέσει να συνεχίσει και να επεκτείνει τις μονομερείς εκτελεστικές πράξεις του Μπαράκ Ομπάμα που ομαλοποιούν το μεταναστευτικό status για τους παράνομους μετανάστες που ζουν για πολλά χρόνια στις ΗΠΑ και για τις οικογένειές τους.

Ζητά συνολική μεταρρύθμιση στο μεταναστευτικό, που θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τρόπους ώστε οι μετανάστες που δεν διαθέτουν έγγραφα να μείνουν νόμιμα στις ΗΠΑ και μελλοντικά να γίνουν αμερικανοί πολίτες. Τάσσεται κατά των ιδιωτικών κρατητηρίων και θεωρεί «χαζή» την ανέγερση τείχους ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια στα σύνορα.

Προσφυγικό

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιεί πως η αμερικανική πολιτική της αποδοχής προσφύγων από συγκεκριμένες περιοχές –από τη Μέση Ανατολή ή γενικότερα από μουσουλμανικά κράτη- αποτελεί σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, ενώ θέλει τα κράτη της Μέσης Ανατολής να κάνουν περισσότερα για να δημιουργήσουν ασφαλείς ζώνες για όσους προσπαθούν να διαφύγουν από τη βία και τους πολέμους.

Η Χίλαρι Κλίντον έχει ζητήσει αύξηση του αριθμού των Σύριων προσφύγων που θα μετεγκατασταθούν στις ΗΠΑ, από 10.000 ετησίως σήμερα σε 65.000 άτομα, μετά από προσεκτικό όμως έλεγχο.

Εξωτερική Πολιτική

Η Christian Post παρουσιάζει λίγο αναλυτικότερα τις θέσεις των δυο υποψηφίων σε ότι αφορά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που, όπως αναφέρει, σε ορισμένα ζητήματα συγκλίνουν, όμως σε άλλα, όπως για παράδειγμα για το ΝΑΤΟ, αποκλίνουν σημαντικά.

-Ρωσία και Κίνα

Η Χίλαρι Κλίντον δηλώνει πως η Αμερική πρέπει να είναι «αυστηρή αλλά σοφή», και υπόσχεται πως θα ορθώσει το ανάστημά της στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και θα συνεργαστεί με τους ευρωπαίους εταίρους ώστε να αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα στην Ευρώπη και αλλού. Επίσης, υπόσχεται ότι θα καταστήσει την Κίνα υπόλογη για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά θα συνεργαστεί μαζί τις «όταν είναι προς το συμφέρον μας».

Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει «ειρήνη μέσω της ισχύος» στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, υποσχόμενος έναν «σταθερό, ειρηνικό κόσμο με λιγότερες συγκρούσεις και περισσότερο κοινό έδαφος». Στοχεύει στην κατάθεση νέου προϋπολογισμού για τον στρατό καθώς και για την ενίσχυση και βελτίωση των δυνατοτήτων της χώρας σε θέματα πληροφοριών και κυβερνοχώρου. Επίσης, τάσσεται κατά της «σημερινής στρατηγικής της δημιουργίας εθνών και αλλαγής καθεστώτων». Έχει ζητήσει επίσης στενότερες σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

-Μέση Ανατολή – Αφγανιστάν

Η Χίλαρι Κλίντον, κατά τη διάρκεια της θητείας της ως γερουσιαστής και υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, είχε στηρίξει τον πόλεμο των ΗΠΑ στο Ιράκ, θέση για την οποία τώρα δηλώνει ότι μετανοιώνει. Επίσης, ήταν υπέρ της αμερικανικής αεροπορικής εκστρατείας στη Λιβύη, έχει ζητήσει οι ΗΠΑ να έχουν διευρυμένο ρόλο στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία –επιβάλλοντας μεταξύ άλλων ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και εξοπλίζοντας Σύριους αντάρτες- αλλά αντιτίθεται στην δέσμευση στρατού ξηράς (χωρίς όμως να αποκλείει από αυτό τις ειδικές δυνάμεις). Επίσης, στηρίζει τη συνέχιση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επικρίνει τον Πόλεμο στο Ιράν και τις άλλες στρατιωτικές ενέργειες των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, θέλει οι ΗΠΑ να κάνουν τους συμμάχους σε Ευρώπη και Ασία να επωμιστούν μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών για την εθνική τους άμυνα και τονίζει πως η αμερικανική εξωτερική πολιτική πρέπει να θέτει πάντα ως προτεραιότητα το συμφέρον των αμερικάνων. Παράλληλα, τηρεί σκληρή στάση σε ότι αφορά τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, λέγοντας πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να στείλουν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στη μάχη. Θέλει επίσης το ΝΑΤΟ να κάνει περισσότερα ώστε να καταπολεμήσει την τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή.

-ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ είναι ένα από τα βασικά σημεία διαφωνίας στις θέσεις Κλίντον και Τραμπ. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων θεωρεί πως για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα η Αμερική πληρώνει υπερβολικά πολλά για να προστατέψει χώρες τις οποίες χαρακτηρίζει «εξαιρετικά πλούσιες». Έτσι, ζητά από τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ να δαπανήσουν περισσότερα για την ασφάλειά τους.

Από την πλευρά της, η υποψήφια των Δημοκρατικών δηλώνει ότι το ΝΑΤΟ είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα της Αμερικής και της Ευρώπης, και προειδοποιεί πως μια αποδυνάμωση της Συμμαχίας θα ενίσχυε τη Ρωσία.

-Ισραήλ

Για το Ισραήλ, ο Τραμπ υποστηρίζει πως οι ΗΠΑ απέτυχαν να παράσχουν αρκετή στήριξη στον στενό τους σύμμαχο, ενώ και η Κλίντον υπόσχεται στήριξη των σχέσεων Ισραήλ-ΗΠΑ.

Εμπορικές συμφωνίες

Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει πως κατ’ αρχήν δεν αντιτίθεται στις εμπορικές συμφωνίες, ωστόσο τονίζει οι όποιες εμπορικές συμφωνίες θα πρέπει να προστατεύουν την αμερικανική βιομηχανία. Τάσσεται σθεναρά κατά της συμφωνίας TPP (Trans-Pacific Partnership Agreement) και έχει δηλώσει πως θα ανοίξει και πάλι τις διαπραγματεύσεις για συμφωνίες που έχουν ήδη υπογραφεί, όπως η Nafta, και θα αποχωρήσει αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των ΗΠΑ.

Έχει κατηγορήσει εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ όπως το Μεξικό και η Κίνα για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, χειραγώγηση συναλλάγματος και κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, απειλώντας με μονομερή επιβολή δασμών και άλλα τιμωρητικά μέτρα αν δεν προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις.

Η Χίλαρι Κλίντον κάποτε χαρακτήριζε την TPP τον «κανόνα χρυσού» για τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες, ενώ ο σύζυγός της, Μπιλ Κλίντον, επέβλεψε την υπογραφή της Nafta κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρικής του θητείας. Τώρα όμως, καθώς το λαϊκό αίσθημα στρέφεται κατά των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου, η υποψήφια των Δημοκρατικών κάνει πίσω στις θέσεις της. Τώρ δηλώνει πως τάσσεται κατά της TPP και της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Κεντρικής Αμερικής, υπό την τρέχουσα μορφή τους.

Φορολογία

Η Χίλαρι Κλίντον θέλει να αντιμετωπίσει την εισοδηματική ανισότητα μέσω αύξησης των φόρων στους πλούσιους. Έχει ζητήσει επιπλέον φόρο 4% σε εισοδήματα άνω των 5 εκατ. δολαρίων, αύξηση του φόρου κεφαλαιακών κερδών, αλλά και να υπολογιστούν ως εισόδημα και όχι ως κεφαλαιακό κέρδος τα μερίδια από τα κέρδη που λαμβάνουν ως αποζημίωση τα hedge funds (carried interests), να κλείσουν τα «φορολογικά παράθυρα» για τους πλούσιους, καθώς και να αυξηθεί ο φόρος στα κληροδοτήματα. Επίσης, έχει ζητήσει μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές στις δαπάνες των οικογενειών της μεσαίας τάξης για την υγεία και την παιδεία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει μείωση του αριθμού των φορολογικών συντελεστών από επτά σε τρεις, μείωση των εταιρικών φόρων, κατάργηση του φόρου για τα κληροδοτήματα και αύξηση της πάγιας έκπτωσης για τους μεμονωμένους φορολογούμενους.

Πηγή: euro2day.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;