Αμερικανικές εκλογές 2016 αποτελέσματα: Κογκρέσο - Τι είναι και πώς λειτουργεί;
Οι αμερικανικές εκλογές 2016 αποτελέσματα έρχονται και μιας και το σύστημα είναι πολύ διαφορετικό ας μάθουμε κάποια πράγματα γι' αυτό!

αμερικανικές εκλογές 2016 αποτελέσματα

Οι αμερικανικές εκλογές 2016 αποτελέσματα έρχονται και μιας και το σύστημα είναι πολύ διαφορετικό ας μάθουμε κάποια πράγματα γι’ αυτό!

Τι είναι λοιπόν το διάσημο Κογκρέσο και ποιος ο ρόλος του στις αμερικανικές εκλογές 2016;

Το Κονγκρέσο αποτελείται από δύο σώματα με ίση εξουσία: τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Εάν το κόμμα του επόμενου προέδρου δεν ελέγχει κανένα από τα δύο νομοθετικά σώματα, θα του είναι αδύνατον να περάσει τις μεταρρυθμίσεις του.

Ας δούμε και τα άλλα σημαντικά όργανα του αμερικανικού συστήματος

Βουλή των Αντιπροσώπων: οι 435 έδρες της θα ανανεωθούν για μία θητεία δύο ετών ανά εκλογική περιφέρεια. Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν σήμερα την πλειοψηφία, με 246 έδρες, έναντι 186 για τους Δημοκρατικούς και 3 κενές έδρες εξαιτίας δύο παραιτήσεων και ενός θανάτου. Δεν αναμένεται αλλαγή της πλειοψηφίας.
Γερουσία: 34 από τις 100 έδρες θα ανανεωθούν για θητεία έξι ετών. Οι γερουσιαστές εκλέγονται από το σύνολο των ψηφοφόρων κάθε πολιτείας. Οποιο και αν είναι το μέγεθός της, κάθε πολιτεία εκπροσωπείται από δύο γερουσιαστές.
Σήμερα, οι Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν πλειοψηφία 54 γερουσιαστών έναντι 44 εδρών που ανήκουν στους Δημοκρατικούς και δύο ανεξάρτητων, συμμάχων των Δημοκρατικών. Θα χρειασθεί στους Δημοκρατικούς η εξασφάλιση 4 επιπλέον εδρών για να ανακτήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας στην περίπτωση εκλογής της Χίλαρι Κλίντον στον Λευκό Οίκο, διότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δίνει την ψήφο του σε περίπτωση ισοψηφίας 50-50.

Οι κυβερνήτες
Δώδεκα από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ θα εκλέξουν στις 8 Νοεμβρίου του κυβερνήτες τους, τους φορείς της εκτελεστικής εξουσίας σε πολιτειακό επίπεδο, με εκτεταμένες αρμοδιότητες που τους παραχωρεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Ο κυβερνήτης είναι η ισχυρότερη πολιτική προσωπικότητα της πολιτείας, μαζί με τους γερουσιαστές, μεσολαβητές ανάμεσα στην πολιτεία τους και την Ουάσινγκτον.
Τα δημοψηφίσματα
157 προτάσεις θα υποβληθούν για έγκριση στους ψηφοφόρους 35 πολιτειών. Νομιμοποίηση της κάνναβης, κατώτατος μισθός, υγεία, οπλοκατοχή είναι τα βασικά θέματα των δημοψηφισμάτων αυτών, που άπτονται και θεμάτων όπως η υποχρεωτική χρήση προφυλακτικού από τους ηθοποιούς πορνογραφικών ταινιών στην Καλιφόρνια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;