Στους δρόμους του Παρισιού κρύβεται το πιο ιδιαίτερο βιβλιοπωλείο που εχουμε δει!
Στην λεωφόρο Saint Michel, βρίσκεται το πιο θαυμαστό βιβλιοπωλείο στον κόσμο!

shakespeare_and_co_cafe_nalou6

Στην λεωφόρο Saint Michel, βρίσκεται το πιο θαυμαστό βιβλιοπωλείο στον κόσμο!

Μετά απο κάτι τέτοιες εικόνες, εύχεται κανείς να βρισκόταν στο Παρίσι για να πήγαινε τρέχοντας..

Οι βιτρίνες του Shakespeare and Company είναι γεμάτες με δερματόδετα βιβλία και μπαρόκ κάδρα με χρυσές λεπτομέρειες. Απο την στιγμή που μπαίνεις, έχεις μπροστά σου ατελείωτο χρόνο να εξερευνήσεις τους δαιδαλώδεις χώρους του βιβλιοπωλείου.

Είναι ένα μονάδικό βιβλιοπωλείο-βιβλιοθήκη που ειδικεύεται στα αγγλόφωνα βιβλία.

shakes3

Το εκπληκτικότερο είναι ότι στον πρώτο όροφο βρίσκουν καταφύγιο πολλοί ταξιδιώτες, οι οποίοι μπορούν να ζήσουν εκεί για ένα διάστημα, με δύο όρους: να διαβάζουν ένα βιβλίο την ημέρα και να δουλεύουν στο μαγαζί δύο ημέρες την εβδομάδα.

Το συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο, άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορα, στο συγκεκριμένο σημείο, κατα την διάρκεια του Μεσοπολέμου.

book2_1

Η ιστορία του ξεκίνησε το 1919, όταν η αμερικανίδα Sylvia Beach, το άνοιξε σε άλλο σημείο. Απο εκείνη την στιγμή και έπειτα έγινε το σημείο συνάντησης της «χαμένης γενιάς», των Ερνεστ Χεμινγουέη, Εζρα Πάουντ, Σκοτ Φιτζέραλντ, Γερτρούδη Στάιν και Τζέημς Τζόις.

Το Shakespeare and Company, και οι θαμώνες του, αναφέρονται στο έργο του Χεμινγουέη «Το Παρίσι είναι γιορτή» αρκετά συχνά.

Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του βιβλιοπωλείου είναι η απόλυτη ησυχία που επικρατεί. Ακούγεται μόνο ο ήχος που κάνουν τα πόδια των πελατών στις ξύλινες σκάλες του.

booka

Τις καθημερινές, μπορεί κάποιος να μείνει σε αυτό το βιβλιοπωλείο ως τις 11 το βράδυ.

Για τους πελάτες υπάρχουν δερμάτινοι ή βελούδινοι καναπέδες και ένα κρεβάτι στον πρώτο του όροφο.

Μόλις ανέβει η θερμοκρασία, οι ιδιοκτήτες βγάζουν μεταλλικές καρέκλες, κάτω από τα δένδρα, με θέα στην Παναγία των Παρισίων.

shakes2 biblio4

Σε περίπτωση που κάποιος έχει την έμπνευση για να γράψει, υπάρχουν γραφομηχανές παντού.
Κάθε δωμάτιο του βιβλιοπωλείου είναι σαν βγαλμένο απο παραμύθι. Ανάμεσα στα ράφια με βιβλία ξεφυτρώνει ένα πιάνο, ενώ στον τοίχο υπάρχουν και νωπογραφίες για παιδιά, όπως η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων και ο Μικρός Πρίγκηπας.

book3_0
Στο Shakespeare and Company συχνάζουν πολλοί αγγλόφωνοι, πολλοί φοιτητές, αλλά και περίεργοι από όλο τον κόσμο. Κάποιοι ζουν εκεί επί ημέρες, Αυστραλοί, Βιεννέζοι, Καναδοί φοιτητές στη σχολή Καλών Τεχνών.

Η ιδρυτής του βιβλιοπωλείου Sylvia Beach δημοσίευσε πρώτη, το 1922, την πρώτη έκδοση του «Οδυσσέα» του Τζέημς Τζόις, ο οποίος απαγορεύτηκε στη συνέχεια στις ΗΠΑ και στη Μεγάλη Βρετανία.

Το πρώτο « Shakespeare and Company » έκλεισε τον Δεκέμβριο του 1941 όταν κατέκτησαν τη Γαλλία οι δυνάμεις του Αξονα, κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το κατάστημα έκλεισε γιατί η Beach αρνήθηκε να πουλήσει το τελευταίο αντίτυπο του Finnegans Wake του Τζόις σε έναν γερμανό αξιωματικό.

joys
Το 1951, ένα άλλο αγγλόφωνο βιβλιοπωλείο άνοιξε στην περιοχή με το όνομα « Le Mistral », από τον αμερικανό George Whitman και έγινε γρήγορα κέντρο της λογοτεχνικής ζωής του Παρισιού.

Μετά τον θάνατο της Sylvia Beach το 1962, το όνομα αυτού του βιβλιοπωλείου έγινε Shakespeare and Company.

Ο George Whitman διατηρεί εδώ και πενήντα χρόνια αυτό που αποκαλεί «μια σοσιαλιστική ουτοπία που παριστάνει το βιβλιοπωλείο. Το κατάστημά του υπήρξε επί χρόνια λογοτεχνικό κέντρο, προσελκύοντας ανθρώπους όπως ο Χένρι Μίλλερ, ο Ρίτσαρντ Ράιτ και ο Γουίλιαμ Μπόροους.

Αυτό που είναι πιο σημαντικό, είναι πως ο Georges, προσκαλεί τους ανθρώπους να ζουν στο βιβλιοπωλείο. 

Η κόρη του George Whitman, Sylvia, ανέλαβε το βιβλιοπωλείο το 2001 και το άνοιξε σε νέες σελίδες, διοργανώνοντας πολλές πολιτιστικές και λογοτεχνικές εκδηλώσεις.

Υπάρχει κάτι, όμως, που ποτέ δεν άλλαξε: το να μένουν οι συγγραφείς ή οι φοιτητές ή οι καλλιτέχνες για μερικά βράδια στο Shakespeare and Company.

Shakespeare-and-Co.-Paris-Bookstore

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;