Ποιες χώρες έχουν τον
Αυτές οι χώρες έχουν τον πιο μολυσμένο αέρα παγκοσμίως!

 

211272g-screen_shot_2016-09-27_at_5.59.56_m.m.

Αυτήν την στιγμή υπάρχουν άνθρωποι παγκοσμίως που αναπνέουν αέρα, ο οποίος χωρίς να το ξέρουν είναι μολυσμένος πέρα απο τα όρια ασφαλείας! Σε ποιες χώρες συμβαίνει έντονα αυτό;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω απο το 90% του πληθυσμού παγκοσμίως ζει σε μέρη που η ρύπανση του αέρα έχει φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα. Το αποτέλεσμα είναι πως μεγάλος αριθμός ανθρώπων χάνει την ζωή του καθημερινά εξαιτίας της ρύπανσης.

Η νέα έκθεση του οργανισμού έδειξε πως το ποσοστό των ανθρώπων που κινδυνεύουν απο την ατμοσφαιρική ρύπανση φτάνει το 92%! Η διευθύντρια του Τμήματοσ Δημόσιας Υγείας του ΠΟΥ, Μαρία Νίρα, τονίζει πως «η ταχεία ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι επειγόντως αναγκαία».

Στη συνέχεια, τονίζει: «Υπάρχουν λύσεις, κυρίως περισσότερα βιώσιμα συστήματα μεταφορών, διαχείριση των στερεών αποβλήτων, χρησιμοποίηση καθαρών θερμαντικών μέσων και καυσίμων από τα νοικοκυριά, καθώς και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και περιορισμός των βιομηχανικών εκπομπών ρύπων»

Οι χειρότερες χώρες

211272g-pollutionair

Η έκθεση του ΠΟΥ βασίζεται σε δεδομένα απο 3.000 σημεία σε ολόκληρο τον κόσμο και κυρίως στα αστικά κέντρα. Νοτιοανατολική Ασία, Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική είναι οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Τα σωματίδια PM2.5, δηλαδή τα μικροσωματίδια των οποίων η διάμετρος είναι κάτω των 2,5 mikron. Εξίσου επικίνδυνα είναι και τα σωματίδια PM10.

Τα όρια που έχουν τεθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τα μικροσωματίδια είναι κατά ετήσιο μέσο όρο τα 10 γραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Τα PM2.5 περιλαμβάνουν ρυπαντές όπως οι θειικές , οι νιτρικές ενώσεις και ο μαύρος άνθρακας , που διεισδύουν εις βάθος στους πνεύμονες και στο καρδιαγγειακό σύστημα, γεγονός που συνιστά σημαντικό κίνδυνο για την υγεία.

Εκτός της αμερικανικής ηπείρου σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο κάτω του 20% του πληθυσμού ζει σε ζώνες όπου η ποιότητα του αέρα πληροί της προδιαγραφές του ΠΟΥ.

 

Κάθε χρόνο, περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο απο αιτίες που συνδέονται με την έκθεση σε εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, ενώ με βάση στοιχεία του 2012, 6.5 εκατομμύρια θάνατοι (11,6% των θανάτων σε παγκόσμιο επίπεδο) συνδέεται με αυτήν.

Οι μη μεταδιδόμενες ασθένειες, κυρίως οι καρδιαγγειακές νόσοι, τα εγκεφαλικά επεισόδια και ο καρκίνος του πνεύμονα αντιπροσωπεύουν το 94% των θανάτων που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Περί το 90% των θανάτων αυτών εντοπίζονται στις φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες και περί τους δύο στους τρεις θανάτους στις περιοχές της Νοτιο-ανατολικής Ασίας και του Δυτικού Ειρηνικού.

Ας γίνει κάτι επιτέλους!

Ο ΠΟΥ ενοχοποιεί για την ατμοσφαιρική ρύπανση τους αναποτελεσματικούς τρόπους μεταφοράς, τα οικιακά καύσιμα, την καύση των απορριμμάτων, τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας και τις βιομηχανικές δραστηριότητες.

Οι δραστηριότητες του ανθρώπου δεν είναι η μόνη αιτία πίσω απο την ρύπανση. Η έκθεση αναφέρει συγκεκριμένα πως: «Οι αμμοθύελλες, ιδιαίτερα στις περιοχές που βρίσκονται κοντά σε ερήμους, μπορούν να επηρεάσουν επίσης την ποιότητα του αέρα»

Χάρις σε αυτά τα νέα δεδομένα, οι ειδικοί ελπίζουν ότι θα ενθαρρύνουν τα κράτη να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για τον περιορισμό της ρύπανσης τη στιγμή που οι ηγέτες του κόσμου έθεσαν τον Σεπτέμβριο 2015 ως στόχο που συνδέεται με την αειφόρο ανάπτυξη τον περιορισμό μέχρι το 2030 των θανάτων και των ασθενειών που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Υγεία

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Οια

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;